Ben je van plan je muren te verven? Dan is de kans groot dat je een beetje voorbereidend werk moet doen. Toch is dit geen reden tot stress. Wanneer je deze eenvoudige stap voor stap handleiding voor het schilderen van muren volgt, zal al dat voorbereidingswerk een makkie zijn.
Laat je je interieur liever door een professional schilderen? Bidvine kan je helpen om je te verbinden met een vertrouwde, lokale interieurschilder bij jou in de buurt. Je hoeft geen stress te hebben, je hoeft alleen maar een verzoek in te dienen en biedingen te ontvangen van UK Professionals!
Stap 1: Verwijder alle lijm
Een van de eerste dingen die je moet doen als je de muren voorbereidt op het schilderen is het verwijderen van voorwerpen of versieringen die je op de muren hebt staan. Dit kunnen spiegels zijn of zelfs speciale decoratieve muurstickers.
Controleer nadat deze van de muur zijn gehaald of er lijmresten zijn achtergebleven. Soms blijven er, ook al heb je de spiegel of de decoratieve muursticker eraf gehaald, lijm of lijmresten achter. Deze moet je eraf halen. Anders krijg je lelijke bulten op je muur onder je verse verflaag.
Om de lijm te verwijderen, kun je een mengsel van zeepwater spuiten voordat je de muur schrobt. Dit kan helpen om het los te maken. Als de lijm nog steeds stevig vastzit, probeer dan een plastic plamuurmesje te gebruiken. Dit zou de lastige stukken moeten opvangen die niet loskomen.
Stap 2: Afplakken en beschermen van stopcontact
Een andere belangrijke stap in het proces om je muren voor te bereiden op het schilderen is het beschermen van je stopcontact en het verwisselen van de afdekkingen. Het is gemakkelijk te vergeten dat deze zelfs aanwezig zijn als je ze elke dag bekijkt. Ze zijn er echter nog steeds en tenzij je het risico wilt lopen om ze te verven, moet je ze beschermen.
De makkelijkste manier om dit te doen is om stroken schilderstape over de hele stopcontact glad te strijken. Dan, terwijl je schildert, komt alle verf die zich in de buurt van de stopcontact waagt op de tape terecht, niet op je stopcontact. Als het schildersproject helemaal klaar is, verwijder je gewoon de tape. Je stopcontact en schakelknopjes blijven in topvorm en vrij van verfspetters.
Stap 3: Scheuren, deuken of gaten repareren
Als je muren scheuren, deuken of gaten hebben, moet je ze eerst oplappen voordat je overweegt om te schilderen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen een relatief eenvoudig proces.
Heeft je behang een stukje behang aan de muur laten hangen? Dan moet je deze losse uiteinden eerst afknippen. Als het losse eindje is afgeknipt, moet je de bijzonder ruwe randen schuren. Breng vervolgens een laagje pleister aan om de scheur, deuk of het gat op te vullen en strijk het vervolgens glad.
Het kan nodig zijn om meerdere lagen pleister aan te brengen, afhankelijk van de mate van de scheur of diepte van de deuk. Als je uiteindelijk meerdere lagen aanbrengt, zorg er dan voor dat je het pleisterwerk na elke laag gladmaakt, zodat het helemaal vlak is met de muur.
Heeft je muur een grote mate van schade? Bidvine kan je helpen om een lokale, deskundige stukadoor te vinden die je muur professioneel oplost en in topvorm brengt!
Stap 4: Oneffenheden in het oppervlak van het materiaal
Vers gestuukte gaten en deuken zijn niet de enige plekken die geschuurd moeten worden. Als de vorige verflaag is gebubbeld of als er hobbels in de muur zitten, moet je deze ook schuren.
In de meeste gevallen is een vel schuurpapier en een beetje elleboogvet alles wat je nodig hebt om de probleemplek effectief te schuren. In sommige gevallen kan het echter iets meer moeite kosten. In dat geval is een elektrische schuurmachine een goede optie. Dit zal de lastige en oneffenheden van de plek vrij gemakkelijk wegwerken.
Stap 5: Bescherm de Trim
De volgende stap na het oplappen van je muur is het beschermen van de bekleding. Zelfs als je van plan bent om het te schilderen na het schilderen van je muren moet je nog steeds beschermende tape gebruiken om het te bedekken. Zo voorkom je dat je muurverf op het sieraad spat.
Dit is vooral handig, want zelfs als je het sieraad daarna opnieuw schildert, kan de muurverf nog steeds doorsijpelen. Als je bijvoorbeeld je muren donkerblauw of groen schildert en vervolgens je sierlijst wit schildert, kan het gebeuren dat er door de witte sierlijstverf heen gemorst wordt. Het is veel beter om een paar preventieve stappen te nemen dan later je fouten te moeten herstellen.
Je moet ook schilderstape gebruiken om de rand te beschermen waar je plafond en muren elkaar ontmoeten. Als je net je plafond hebt geschilderd, wil je er niet per ongeluk verf op krijgen.
Zit je schilderstape vast aan bubbels? Gebruik dan een plamuurmes om het glad te strijken. De druk van het plamuurmes zal al die vervelende bubbels wegwerken en ervoor zorgen dat je tape het effectief beschermt.
Stap 6: Test de kleur
Hoe eenvoudig deze stap ook is, je wilt hem niet overslaan. Het laatste wat iemand wil is zijn tijd besteden aan het schilderen van zijn huis en dan ontdekken dat hij de kleur haat. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het vermijden van de teleurstelling van het haten van de gekozen kleur net zo eenvoudig is als het vooraf testen ervan.
De meest eenvoudige manier om dit te doen is om een plank te schilderen en deze vervolgens op verschillende plekken in je kamer te plaatsen. Zo kun je de verf in een ander licht bekijken. Bovendien vermijd je door een plank te schilderen ook dat je een vlekje van je muur schildert in een kleur die je niet mooi vindt en dan eindigt met een ongelijkmatige laag omdat je later van kleur bent veranderd.
Stap 7: Schoon en stof
Het is maar al te gemakkelijk om vuil, vuil en stof in de loop van de tijd op je muren te verzamelen. Dit geldt vooral als je de muur hebt geschuurd om deze te egaliseren. Terwijl het schuren helpt om het oppervlak van de muur glad te strijken, zorgt het voor een flinke hoeveelheid stof. Als je dit onaangeroerd laat, vang je dit alles op onder de verf.
Dus, voordat je je verfkwast oppakt, pak je een stofzuiger en een spons. Een bezem kan je ook helpen om stof of spinnenwebben op te ruimen, maar een stofzuiger is over het algemeen het meest effectief. Pak dan een spons en wat water om de muren goed af te vegen. Dit vangt het stof op dat zich nog steeds hardnekkig vastklampt aan de muren.
Als je je keuken gaat verven, let dan vooral op de muren rond je primaire kookruimte. Deze plekken kunnen bijzonder smerig worden als ze zich ophopen in de olie van je keuken. Een beetje zeepwater zou echter nog steeds moeten werken.
Als je muren eenmaal kruidig zijn, kun je verder gaan met de volgende stap!
Stap 8: grondlaag
Voordat je gaat schilderen moet je bijna altijd eerst je muren in de grondverf zetten. En wellicht ook grondverf schuren. Primer is een speciale soort verf die op de muren wordt aangebracht voor de eigenlijke verf. Deze stof helpt de verf effectief te hechten. Het helpt ook om de oude verf te bedekken, zodat wanneer je de nieuwe verflaag gaat aanbrengen, de oude kleur niet doorsijpelt.
Sommige verven zijn wel voorgemengd met een grondverf. Controleer dus ook de instructies op de betreffende verf voordat je een primer gaat kopen.
Wanneer je het grondverf proces aanpakt, is de techniek in principe hetzelfde als bij het schilderen. Je zult een gelijkmatige laag willen aanbrengen die de hele muur bedekt. Afhankelijk van de primer en de vorige verfkleur kan het nodig zijn om hiervan meerdere lagen aan te brengen.
Het goede nieuws is echter, dat als je eenmaal je muren hebt gegrond, je klaar bent met het voorbereiden van je muren op het schilderen!