Multiplex platen zijn veelzijdig en daarom ideaal voor zelfgemaakte meubels. Om te voorkomen dat het oppervlak van de plank meteen versleten en vuil wordt, moet je hem coaten. Er zijn hiervoor verschillende methoden beschikbaar, afhankelijk van je eisen.
De belangrijkste dingen in een notendop:
- Multiplex platen kunnen gelakt, geolied of met laminaat bekleed worden.
- Je kunt de planken gebruiken om meubels te bouwen, bovenbouwen voor voertuigen of werkbanken.
- Multiplex platen worden bijzonder robuust met CPL of HPL laminaten.
Wat is een multiplex bord?
Tafels, kasten of toonbanken: Allerlei soorten meubels en voorwerpen kunnen gemakkelijk uit multiplex (MPX) gemaakt worden. Het materiaal bestaat eigenlijk uit gefineerde triplexplaten die tussen 12 en 50 millimeter dik zijn. Ze bestaan meestal uit minstens vijf lagen fineer, die altijd even dik zijn en schone randen hebben. Voor meer stevigheid wordt het triplex kruislings verlijmd. Klassieke triplex platen bestaan ook uit een oneven aantal fineerlagen, maar die zijn van verschillende dikte: drie 2 tot 5 millimeter dikke lagen in het midden en twee dunnere fineerlagen met een dikte van 0,6 tot 1 millimeter. De lengte hangt af van de gewenste snede.
De houtlaag in multiplex is meestal van berkenhout en is 0,8 tot 2,5 millimeter dik. In zeldzame gevallen is de laag van beuken multiplex. Hoeveel lagen de plank heeft hangt af van de dikte en het uiterlijk dat je er van wilt hebben. Daarom zijn er multiplex-platen met 5 tot 35 lagen.
Afhankelijk van hoe je de multiplexplaten wilt gebruiken, is het product er in verschillende lijmsoorten. Voor gebruik binnenshuis en in droge ruimten worden ze verlijmd met gespannen ureum-formaldehyde-lijm. Voor vochtige ruimtes worden ureum-formaldehyde lijmen of melamine-formaldehyde lijmen gebruikt.
Buiten moet de lijm tegen de weersomstandigheden kunnen. Welke lijm gebruikt wordt hangt af van de vraag of het werkblad of tafelblad beschermd is tegen weersinvloeden of niet. Als de planken voldoende beschermd zijn, worden ze afgewerkt met gemodificeerde ureum-formaldehyde lijmen of melamine-formaldehyde lijmen. Als het materiaal aan weersinvloeden wordt blootgesteld, wordt het vastgelijmd met fenol-formaldehyde lijmen of resorcinol-formaldehyde lijmen.
Je kunt multiplex platen in verschillende maten kopen in houthandels of bouwmarkten. Als je een speciale paneelmaat nodig hebt, kun je die meestal direct in de bouwmarkt op maat laten zagen.
Speciale vorm van zeefdrukplaat
Een variant van het multiplex bord is het zeefdruk bord. Hier is de plank aan de boven- en onderkant met fenolhars bekleed. Dit maakt het bouwmateriaal weerbestendig. Als beide oppervlakken glad zijn, heet het een film/folie coating. Als één kant ruw is, gaat het om een film/zeefcoating, waarbij de ruwe kant geacht wordt meer slipweerstand te geven. Zeefdrukplaten hebben geen verband met het zeefdrukproces.
Waar zijn multiplex borden geschikt voor?
Je kunt een grote verscheidenheid aan meubels en voorwerpen van multiplex bouwen. Ze zijn o.a. geschikt voor bureaus, werkbladen, schrijnwerkplanken en tafeltennistafels. Andere toepassingsgebieden zijn:
- Dak- en betonbekisting
- bovenbouwen van voertuigen
- zwaar belastbare verbindingsstukken in hout en houtskeletbouw
- binnen- en buitenbekleding, zelfs bij zware weersomstandigheden
- luidsprekerbehuizingen
- dragende constructies
- traptreden
- tellers
- steunlaag voor geprefabriceerd parket
- Onderkasten voor aquaria
Verven van multiplex borden: Dit zijn je mogelijkheden
Je kunt een multiplex plank op vele manieren coaten: met lak, olie, was, beits of laminaat. Als de plaat bijzonder stevig moet zijn, is CPL laminaat een goede keuze. Dit is een laminaat dat bestaat uit verschillende lagen papier met hardende melamine kunsthars. CPL staat voor continuous pressure laminate. Dit maakt het oppervlak slijt-, kras- en slagvast. De CPL methode is geschikt voor deuren en tafelbladen die aan zwaar gebruik blootstaan. Multiplex platen met CPL coating zijn verkrijgbaar in vele kleuren.
Als laminaat onder hoge druk geperst wordt, heet het High Pressure Laminate (HPL). Net als CPL bestaat ook dit uit verschillende lagen papier met melaminehars. Het hogedrukprocédé maakt het oppervlak nog robuuster.
Als je de nerven van de houten plank wilt bedekken, gebruik dan een lak. Een lakafwerking kan echter afbladderen als het oppervlak te veel belast wordt, maar beitsen dringen niet in het hout door. Vernis is daarom een goede keuze voor planken die je bijvoorbeeld als eettafel of bureau wilt gebruiken. Je moet de vernis ook goed laten drogen voor je hem verder gebruikt. Als je de multiplexplaat met olie of was behandelt, blijven de nerf en de structuur behouden. Anderzijds beschermt de coating niet zo goed tegen vlekken.
Verschil tussen gesneden fineer en roterend gesneden fineer
Je kunt multiplex platen kopen die al gecoat zijn. Ze zijn verkrijgbaar met gesneden of roterend gesneden fineer. Als de plank een gesneden fineer heeft, noemen de fabrikanten het ook wel een fijn fineer. Het fineer bestaat uit een dunne laag echt hout, zoals esdoorn, eik, berk of kers. Het fineer wordt met een mes uit de boomstam gesneden. Rotary cut fineer is ook van echt hout gemaakt, maar wordt op een andere manier verkregen. In plaats van een mes te gebruiken om het fineer in de lengte van de stam af te pellen, wordt de stam gedraaid om het fineer af te pellen. Deze methode is goedkoper en sneller, maar levert een lagere kwaliteit op. Rotatief gesneden fineer is niet geschikt voor modelbouw en is moeilijker te vernissen dan gesneden fineer.