Niet elk huis heeft een schoorsteen nodig. Wil je er echter een achteraf inbouwen, dan kun je de schoorsteen zelf bouwen, maar je moet zorgvuldig plannen, nauwkeurig werken en een vakman raadplegen.

Wanneer heb je nog een schoorsteen nodig?

Schoorstenen sieren al eeuwenlang huizen en helpen bij het afvoeren van uitlaatgassen – maar het rookkanaal van de schoorsteen wordt steeds minder belangrijk. Niet elk gebouw heeft tegenwoordig nog een schoorsteen nodig. Dit is vooral het geval als je de warmte in je huis elektrisch opwekt – bijvoorbeeld door elektrische verwarming, een zonnesysteem of een warmtepomp. Moderne olie- en gasverwarmingssystemen met condensatietechniek hebben ook geen klassieke schoorsteen nodig; een plastic of stalen pijp is meestal voldoende als uitlaatpijp.

Oudere olie- en gasverwarmingssystemen en houtverwarmingssystemen moeten echter een schoorsteen hebben. Je kunt te weten komen of je een schoorsteen nodig hebt en welk type vereist is bij je verantwoordelijke districtsschoorsteenveger. Dit moet je eerste aanspreekpunt zijn om het rookkanaal goed te plannen.

Schoorstenen in huizen met kelders

Als je huis een kelder heeft, moet je je nieuwe schoorsteen beslist vanuit de kelder dichtmetselen. Hoewel dit niet verplicht is, biedt het een aantal voordelen. Enerzijds geeft deze variant meer stabiliteit, en anderzijds kun je dan de reinigingsklep in de kelder aanbrengen. Anders zou het in het woongedeelte staan en zou de schoorsteenveger de schoorsteen daar moeten schoonmaken, waardoor vuil door de hele flat verspreid wordt.

Bovendien krijg je de kans om een extra haard te installeren als de schoorsteen vanuit de kelder dichtgemetseld is. Er zijn echter tal van voorschriften en normen die in acht genomen moeten worden, en daarom moet je in dit geval een metselaar inhuren om het werk te doen.

Diameter en routing

Hoe je de eigenschappen van de schoorsteen kunt berekenen – bijvoorbeeld de doorsnede – vind je in de Europese norm EN 13384. Vooral de verticale geleiding van de rookkanalen naar de schoorsteenmond speelt een belangrijke rol. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de schoorsteenveger ook horizontale pijpen goedkeuren. EN 13384 regelt ook de voorwaarden voor temperatuur en druk.

Lengte en hoogte

De hoogte en lengte van de schoorsteen worden afgeleid uit de BImSchV. De schoorsteen moet onder andere minstens 40 centimeter boven de daknok uitsteken. Als de dakhelling minder dan 20 graden is, moet de mond ten minste één meter boven de nok uitsteken. Als de helling meer dan 20 graden is, is het 2,3 meter.

Bij het leggen van bakstenen moet je op het volgende letten
Het metselen van een schoorsteen van een huis vereist wat voorbereidend werk en planning. Eerst moet je een bouwvergunning aanvragen bij je plaatselijke bouwinstantie. In sommige gevallen moet je een professioneel projectplan indienen. Dit wordt voor je voorbereid door een erkende planner met de nodige deskundigheid. Maak zeker een tekening van de geplande schoorsteen.

Je plant de afmetingen en plaats van de schoorsteen samen met de schoorsteenveger. De grootte van de schoorsteen hangt af van de geplande open haard. Als je houtverwarming of een kachel hebt, moet je rekening houden met de rookgastemperaturen, de bestaande trek en de hoogte en diameter van de schoorsteen.

Als je een schoorsteen achteraf aanpast, moet je de minimale afstanden tot brandbare onderdelen in acht nemen, de hoogte boven het dak volgens de emissiebeschermingsverordening, de berekening van de doorsnede volgens EN 13385, de plaatsing van reinigingsopeningen, en de bouwvoorschriften van de staat en de stookverordening.

Waarschuwing

In sommige federale staten is het metselen van een schoorsteen alleen toegestaan door gespecialiseerde bedrijven.

Hoe zelf een schoorsteen bouwen

Als je een ervaren doe-het-zelver bent en de schoorsteen zelf wilt metselen, moet je eerst een fundering metselen en heel precies werken. Je kunt het karwei wat gemakkelijker maken als je de schoorsteen metselt met een kit uit een speciaalzaak. In de regel worden lichtgewicht betonblokken gebruikt die hol zijn en een vooraf bepaalde inwendige doorsnede hebben. Het voordeel van een bouwpakket is dat het ook door beginnende metselaars gebruikt kan worden, want de gevormde stukken hoeven niet in een verband gelegd te worden. Je moet echter het lichtgewicht beton afdekken om de schoorsteen te beschermen.

Als je metselbakstenen wilt gebruiken, gebruik dan hardgebakken bakstenen of kwartierse bakstenen, maar ze moeten in verband gelegd worden. Je moet om de twee gangen afwisselen tussen spanten en strekken. Om scheuren in de metselstenen te voorkomen, mogen de voegen niet evenwijdig over elkaar lopen. Tijdens dit werk is het belangrijk dat de schoorsteen loodrecht staat. Om dit te doen, gebruik je eerst een schietlood om de plaats te bepalen. Laat het schietlood zakken van het punt waar de schoorsteen van het huis het dak verlaat tot op de grond. Markeer het punt op de fundering waar de schietlood zal rusten. Van daaruit muur je de schoorsteen naar boven. Controleer regelmatig de verticale constructie met de schietlood.

Controleer ook de exacte loop van het metselwerk met een waterpas na elke rij bakstenen. Als een rij maar een paar millimeter scheef staat, moet je deze fout onmiddellijk corrigeren. Zorg er ook voor dat je de bakstenen netjes met speciale mortel verbindt, zodat de schoorsteen ook echt strak staat. Je kunt de hoeken ook controleren met twee latten.

Belangrijk: Nadat je het werk voltooid hebt, maak je een afspraak met de verantwoordelijke schoorsteenveger voor de oplevering. De bouwautoriteiten willen misschien ook de afgewerkte schoorsteen inspecteren.