Als je jouw tuin wilt gaan bestraten of herbestraten, kun je daar verschillende soorten verharding voor kiezen. Zo kun je kiezen voor een gesloten verharding, zoals asfalt of beton, elementenverharding, zoals klinkers of tegels of halfverhardingen, zoals grind of houtsnippers. Het voordeel van gesloten verhardingen is dat het één solide geheel vormt en er geen losse onderdelen zijn. Gesloten verharding wordt met name toegepast bij grote oppervlakken. In de tuin zie je deze verharding minder snel terug. Elementenverharding daarentegen komt wel veel voor in de tuin. Deze verharding heeft juist weer als voordeel dat het makkelijk hersteld kan worden. Een losse stoeptegel kan makkelijk weer opnieuw gelegd worden. Halfverharding is juist weer erg eenvoudig aan te leggen en goed waterdoorlatend. In dit artikel bespreken we enkele verhardingen, die geschikt zijn voor jouw tuin.
Klinkers en tegels
Klinkers en tegels zijn ideaal voor het aanleggen van een terras.Ook de oprit bestraten met deze verharding is een goed idee. Wanneer deze bestrating op de juiste manier gelegd wordt, is het goed begaanbaar en kent het een goede draagkracht. Dat betekent dat je er prima met de auto of fiets overheen kunt rijden. Klinkers en tegels zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Van kleine rechthoekige waaltjes tot grote vierkante keramische tuintegels.
Grind of split
Grind en split wordt ook vaak als verharding gebruikt in de tuin. Hoewel deze verharding eigenlijk halfverharding genoemd wordt, omdat de verharding uit losse onderdelen bestaat die samen weer één groot draagvlak hebben. Grind is mooi rond van vorm. Dat ziet er prachtig uit, maar heeft als nadeel dat het eerder wegspringt dan bijvoorbeeld split, wat juist hoekig van vorm is. Waar het split mooi in elkaar overloopt, ligt het grind wat losser op je tuinpad of oprit. Het voordeel van deze verharding is de goede waterdoorlaatbaarheid. Ook kun je direct horen wanneer er gasten over het pad lopen.
Boomschors of houtsnippers
Ook boomschors en houtsnippers zijn een vorm van halfverharding die je prima in je tuin gebruiken kunt. Bekleed je tuinborders met deze halfverharding of leg een natuurlijk tuinpad aan. Het nadeel van deze halfverharding is dat je het na verloop van tijd zult moeten aanvullen. Daarentegen is het een natuurlijk product, wat prima in elke tuin past dankzij zijn warme uitstraling.
Nobre Cál
Nobre Cál is waarschijnlijk wat minder bekend onder de particulieren. Toch zie je deze mooie halfverharding op veel plaatsen terug. Nobre Cál wordt met name door gemeenten toegepast als halfverharding op wandelpaden en fietspaden. Het is een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente en heeft een zeer hoge verharding. Fietsen kan dan ook prima op deze halfverharding. Daarnaast heeft het een mooie natuurlijke kleur en past daarom prima in een natuurlijke omgeving.