De belangrijkste dingen in een notendop
- Als het toilet lang doorspoelt nadat je doorgespoeld hebt, moet je je stortbak controleren op defecte onderdelen.
- Oorzaken kunnen zijn: defecte afdichtringen, een vastzittende vlotterklep of kalkafzetting.
- Je kunt je toilet stortbak zelf repareren met een paar eenvoudige stappen.
- Gebruik azijnessence, citroenzuur of kunstgebittenreiniger om kalkaanslag te voorkomen en te verhinderen dat het toilet leegloopt.
Wat is een doorlopende toiletspoeling?
Het loopt en loopt en loopt in het toilet: sommige mensen kunnen alleen naar het toilet gaan om door te spoelen als er ook echt ergens water loopt. Meestal wordt hiermee de kraan bedoeld en zeker niet de toiletspoeling. In veel huishoudens blijft het toilet nog eeuwen doorlopen nadat het is doorgespoeld. Dit is het meest merkbaar in het geluid van het stromende water. Als je zoiets thuis opmerkt, kun je ervan uitgaan dat er een probleem is en dat afzonderlijke onderdelen in de stortbak defect zijn – of dat er kalkaanslag is ontstaan die je kunt verwijderen.
Waarom spoelt het toilet door?
De spoelklep regelt het waterniveau in de stortbak met behulp van de vlotter. Als de watertoevoer niet meer goed werkt, is meestal de vlotter verantwoordelijk: die drijft op het oppervlak van het water in de stortbak van het toilet. Zodra het water in de stortbak het juiste niveau heeft bereikt, sluit de vlotter de klep en stopt de waterstroom. Er is echter het geval dat de drijver gevangen wordt. In dit geval werkt de vlotter niet meer goed en stroomt er ofwel helemaal geen water in, ofwel te veel.
Defecte rubberen afdichtingen kunnen ook de reden zijn waarom het toilet doorspoelt. Als ze oud, poreus of zelfs hard zijn, moeten ze vervangen worden. Als de afdichtingen alleen vuil zijn of door kalkaanslag aangetast, is het voldoende ze eruit te halen en de aanslag met een schoonmaakmiddel te verwijderen.
Wat zijn de gevolgen van een achterblijvende spoeling?
Een achterblijvende toiletspoeling is niet alleen vervelend door het voortdurende gespetter van water, het kost ook veel geld. Het water dat gewoon door de afvoer loopt, verschijnt op je waterrekening. Kosten die ten koste van alles vermeden kunnen en moeten worden. Bovendien is een achterblijvende toiletspoeling ook een teken dat zich kalkafzetting in de stortbak heeft opgebouwd. Als je op tijd handelt, kun je de afzonderlijke delen misschien nog redden.
Vergeleken met een nieuwe regenput of de kosten van water, zijn de kosten van reparatie van de regenput veel lager. Spaar je zenuwen, je portemonnee en het milieu en los het probleem gewoon zelf op.
Toilet doorspoelen loopt uit? Wat je kunt doen
Reparaties aan het toilet of de stortbak zijn meestal ongecompliceerd, want stortbakken werken met een vrij eenvoudig mechanisme. In het volgende leggen we uit wat je moet doen als het toilet doorspoelt en welk gereedschap je nodig hebt.
Hulpmiddelen en huismiddeltjes nodig
Om de stortbak te repareren heb je het volgende gereedschap nodig:
- Tang
- Schroevendraaier
- Grote kuip
- Poetsdoek
Als je het gereedschap niet thuis hebt, loont het de moeite om naar de bouwmarkt te gaan. Daar krijg je niet alleen alle reserve-onderdelen, maar ook het juiste gereedschap voor de reparatie.
Je moet ook een schoonmaakmiddel voor ontkalken – bijvoorbeeld azijnreiniger – in huis hebben om de afzonderlijke onderdelen in de stortbak schoon te maken.
Hoe repareer je een achterblijvende toiletspoeling
Stap 1: Sluit de watertoevoer af
Een belangrijke eerste stap bij het werken aan de regenput is altijd de watertoevoer af te sluiten. Zo kun je lelijke overstromingen voorkomen en veilig werken. Je vindt de kraan om het water uit te zetten ofwel op de muur achter of naast het toilet. Sluit dan de hoekklep die aan de doos vastzit. Hierdoor wordt de toevoer afgesloten. Spoel eenmaal door om de stortbak te legen.
Stap 2: Open het deksel van de stortbak
Je kunt het deksel van de stortbak met de hand openen of losschroeven. Dit werkt zowel voor verborgen als voor zichtbare regenbakken. Een tangetje en een schroevendraaier helpen.
Stap 3: Onderdelen verwijderen
Haal voorzichtig alle functionele onderdelen uit de doos – ook de afdichtingen en kleppen. Leg de onderdelen netjes en apart van elkaar neer, zodat niets door elkaar raakt. Onthoud: De onderdelen moeten later op precies dezelfde manier weer in de doos. Het is daarom de moeite waard foto’s te maken van de “oorspronkelijke staat” van de cisterne of een schets te maken.
Stap 4: Maak de onderdelen schoon
De volgende stap is het klaarmaken van een kom azijnreiniger of een ander schoonmaakmiddel om te ontkalken. Leg de onderdelen erin en laat ze twee uur weken. Na de twee uur kun je de delen voorzichtig schoonmaken met een schone doek en afspoelen met helder water.
Stap 5: Vervang de rubberen afdichtingen
De rubber afdichtingen die poreus, hard en misschien zelfs al kapot zijn, hoeven niet schoongemaakt te worden, maar kunnen direct vervangen worden. Breng de nieuwe afdichtingen aan voordat je de stortbak monteert.
Stap 6: Zet de stortbak in elkaar
Na het schoonmaken zijn de onderdelen klaar om terug in de regenput gedaan te worden. Neem je schets of de foto’s en zet geleidelijk alle functionele delen weer op hun plaats. Wat hier vooral belangrijk is, is dat geen enkel onderdeel mag breken of anderszins defect zijn en dat de bajonetsluiting (de “plug”) goed op zijn plaats klikt. Nauwkeurigheid loont hier de moeite: Als de onderdelen niet goed gemonteerd zijn, loop je het risico dat het toilet bij de volgende doorspoeling overloopt.
Stap 7: Controleer het waterpeil
Zet nu de watertoevoer weer aan en open de hoekkraan, zodat er water in het kastje kan stromen. Het waterpeil moet nu onder de markeringslijn blijven (te vinden binnenin de doos). Als het waterpeil boven de markering staat, moet je het met de hand bijstellen met de bijgevoegde stelschroef op de vlotter.
Stap 8: Proefdraaien
Nu is alles klaar voor een proefvaart. Bedien de spoeling. De spoeling zou nu perfect moeten werken en het water zou niet meer moeten lopen.
Stap 9: Sluit het deksel
Sluit nu het deksel van de stortbak, met de hand of met behulp van een schroevendraaier.
Als het water na de reparatie nog steeds loopt, moet je de vlotterklep vervangen, want de kans bestaat dat die niet meer goed sluit. Je kunt een vlotterklep kopen in een doe-het-zelf zaak voor ongeveer 10 euro.
Tip: Als je niet zeker weet of je je toiletspoeling zelf kunt repareren, of als je het probleem met onze instructies niet zelf kon oplossen, roep dan de hulp in van een vakman. Een opgeleide loodgieter kan de schade snel en gemakkelijk herstellen in minder dan een uur.
Hoe een achterblijvende toiletspoeling te voorkomen
Omdat kalkaanslag een oorzaak kan zijn van een achterblijvende toiletspoeling, moet je je stortbak regelmatig schoonmaken en ontkalken. Je hebt hier geen chemische pistolen of dure reinigers voor nodig. Deze huismiddeltjes helpen tegen kalkaanslag van allerlei aard:
- Azijn of azijnessence
- Citroenzuur
- Gebitreiniger
Verdund met water zijn dit eenvoudige, goedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Kalkaanslag kan gericht verwijderd worden.