Het is elastisch, absorbeert geluid en isoleert goed: vinyl vloerbedekking is een van de klassieke vloerbedekkingen geworden. De voordelen zijn de verscheidenheid aan motieven en het installatiegemak – het kan gelijmd of geklikt worden. Maar welke methode is beter en is een professional altijd nodig?

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden voor vloerinrichting: Parket, laminaat, linoleum, tegels of tapijt. Sinds enkele jaren echter is vooral vinyl een rage. Dit is een kunststof vloerbedekking met een meerlagenstructuur. Het verschilt dus van linoleum, dat vaak verward wordt met PVC-vloeren. Ze verschillen echter in de gebruikte materialen: terwijl linoleum gemaakt is van natuurlijke materialen zoals hars, is vinyl vloerbedekking gemaakt van kunststof. Vinyl is meestal ook goedkoper, omdat de productie minder kost dan bij linoleum. Wat beide vloerbedekkingen gemeen hebben, is dat ze gemakkelijk te installeren zijn.

Zijn vinylvloeren schadelijk voor de gezondheid?

Producten van kunststof – zoals vinyl – hebben meestal de reputatie slecht voor de gezondheid te zijn omdat er weekmakers in zijn verwerkt. In de EU worden vloeren echter meestal gemaakt met weekmakers zonder ftalaten, zodat er volgens de huidige stand van de kennis geen gevaar voor de gezondheid bestaat. Let bij de aanschaf van vinyl vloerbedekking echter wel op waar het gefabriceerd is. Bij fabrikanten binnen de EU hoeft u zich meestal geen zorgen te maken – dit geldt vooral voor Duitse fabrikanten die zich strikt aan de EU-voorschriften houden. Vinylvloeren buiten de EU kunnen gevaarlijke weekmakers bevatten.

Lijm of klik vinyl vloeren?

Er zijn twee methoden om uit te kiezen bij het installeren van vinyl vloeren: lijmen of klikken. U kunt beide zelf doen, hoewel onervaren handwerkslieden het gemakkelijker zullen vinden met de klikvariant. Het kliksysteem werkt op dezelfde manier als het leggen van laminaat en kan zonder gereedschap worden gedaan. U legt de vinylplanken gewoon in een bepaalde hoek tegen elkaar en drukt ze aan. Moderne systemen kunnen ook met de drop-down methode worden geïnstalleerd. In dit geval laat je de afzonderlijke planken van bovenaf op elkaar zakken. Click vinyl is ook iets dikker dan zelfklevend vinyl.

Het leggen van zelfklevend vinyl is iets gecompliceerder omdat je heel precies moet werken. U plaatst de afzonderlijke vinylpanelen in een lijmbed, dat u dienovereenkomstig moet voorbereiden. Hoe u dit moet doen, leest u in de instructies verderop in de tekst.

Voor- en nadelen van zelfklevend en klikvinyl

Zowel zelfklevend vinyl als klikvinyl hebben verschillende voor- en nadelen. Om u een overzicht te geven, hebben wij de twee varianten voor u vergeleken:

Voordelen van zelfklevend vinyl

  • Goede akoestische eigenschappen
  • Zeer stabiel
  • Lage installatiehoogte
  • Zeer geschikt voor vloerverwarming
  • Geschikt voor vochtige ruimtes
  • Glijdt niet weg

Nadelen van zelfklevend vinyl

  • Alleen voor ervaren vakmensen
  • De ondervloer moet absoluut vlak zijn
  • Lijm moet eerst drogen
  • Defecte gebieden moeilijk te vervangen
  • Latere verwijdering problematisch

Voordelen van klik vinyl

  • Geschikt voor amateur-ambachtslieden
  • Ondervloer hoeft niet volledig vlak te zijn
  • Onmiddellijk begaanbaar
  • Defecte panelen kunnen gemakkelijk worden vervangen
  • Geen lijm of gereedschap nodig

Nadelen klik vinyl

  • Geluidsisolatie van voetstappen is vereist, aangezien de afstand tussen
    tussen panelen en vloer
  • Hoge installatiehoogte
  • Kan na verloop van tijd wegglijden
  • Vervormt in sterk zonlicht

Verschillende hechtingsmethoden

U kunt een vinyl vloer op drie verschillende manieren lijmen: Hechting op nat bed/hechting op volledig oppervlak, zelfklevend vinyl of dubbelzijdig klevend vinyl. Gespecialiseerde bedrijven kiezen meestal voor verlijming met een nat bed, omdat het vinyl zich bijzonder stevig aan de ondervloer hecht en zo een goede contactgeluidsisolatie vormt. Een ander voordeel is dat de vinylvloer bij deze optie bestand is tegen hoge drukbelastingen. Natte-bed verlijming is echter alleen iets voor ervaren vakmensen, omdat de ondervloer optimaal moet worden voorbereid en gladgestreken. Anders zullen, door de geringe montagehoogte, zelfs de kleinste oneffenheden direct door het vinyl zichtbaar zijn. Bovendien zal het zeer tijdrovend en mogelijk ook duur zijn om natgelijmde vinylvloeren weer te verwijderen.

Een alternatief is zelfklevend vinyl, dat u zonder extra lijm kunt aanbrengen. U hoeft alleen de ondervloer voor te bereiden en kunt de vinyl planken direct verlijmen. Maar ook hier moet u ervoor zorgen dat de ondervloer vlak is, want de installatiehoogte van twee millimeter zal eventuele oneffenheden accentueren. Aan de andere kant kunt u zelfklevende vinyl planken gemakkelijker vervangen. Verwarm de beschadigde plek met een haardroger en verwijder de plank. Dit heeft echter ook het nadeel dat zelfklevend vinyl niet zo sterk hecht als natbedlijm.

De derde methode is het aanbrengen van vinyl met dubbelzijdig klevende folie. Net als zelfklevend vinyl wordt hier droge lijm gebruikt – met het bekende nadeel dat deze minder sterk hecht dan natte lijm. Anderzijds is deze vinylvariant nog dunner, wat op zijn beurt een absoluut vlakke ondervloer vereist. U kunt de vinylvloer echter snel verwijderen zonder resten achter te laten. Bovendien hoeft u niet te wachten tot de lijm droog is en kunt u direct na het lijmen op de designvloer lopen.

Lijmen van vinyl vloeren: Materiaal berekening

Planning is de eerste stap voor het lijmen. Om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid vinyl vloerbedekking koopt, is het belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel materiaal u nodig zult hebben. Gebruik de formule kamerlengte maal kamerbreedte plus tien procent afval. Vergeet niet rekening te houden met nissen voor kachels en eventuele erkers. Het is het beste om meteen wat meer materiaal te kopen, zodat u het later kunt gebruiken voor eventuele reparaties aan de vloerbedekking.

Instructies: Hoe vinyl vloerbekleding te lijmen

In onze stapsgewijze instructies leggen wij uit hoe u zelfklevend vinyl installeert en hoe u vinylvloeren lijmt met de natte-bed-lijmmethode.

1. het materiaal acclimatiseren

Voordat u begint met het lijmen van vinyl vloerbedekking, moet u het materiaal de tijd geven om te acclimatiseren aan de temperatuur in de kamer. Als u deze stap overslaat, bestaat het risico dat het vinyl later uitzet en barst. De reden hiervoor is dat vinyl vloerbedekking meestal veel kouder is dan de kamer na aankoop. Leg de vinyl planken daarom minstens 48 uur in een ruimte met de temperatuur van de latere kamer. Om het materiaal volledig te laten acclimatiseren, haalt u het uit de verpakking en verspreidt u het in de kamer. Op deze manier warmen alle planken gelijkmatig op. 2.

2. verwijder de oude bekleding

Terwijl het vinyl went aan de toekomstige omstandigheden in de kamer, begint u met het verwijderen van de oude vloerbedekking. Begin met de plinten. Als deze worden vastgelijmd, moet u voorzichtig zijn, anders wordt de verf of het behang op de muur beschadigd. In dit geval snijdt u het behang of de verf boven de plint af met een stanleymes. Gebruik een spatel om de plint van de muur te wrikken. Verwijder ook de overgangsprofielen op de deuren.

Verwijder vervolgens de oude vloer als deze ongeschikt is om er een vinylvloer op te plakken. Deze omvatten: Rubber, laminaat, linoleum, polyolefine vloeren en tapijt. PVC-vloeren die stevig aan de ondervloer zijn bevestigd, kunnen blijven liggen als ze homogeen zijn. U hoeft de bekleding alleen maar grondig schoon te maken en te ontvetten. Voordat u de primer aanbrengt, veegt u de vloer af met schoon water. U kunt houten vloeren ook laten liggen als ze egaal en stevig zijn en geen voegen hebben. Ontvet en reinig de vloerbedekking. Als u vinyl op tegels wilt leggen, zult u deze eerst moeten plamuren of glad maken.

3. bereid de ondervloer voor

Als u de oude vloerbedekking moest verwijderen, verwijder dan alle lijmresten. Voor grotere vloeren is het de moeite waard een excentrische schuurmachine of een vlakschuurmachine te huren bij een doe-het-zelfzaak. Maak de vloer na het schuren grondig schoon om stof en vuil te verwijderen.

4. Scharnierende deuren

Open alle deuren die naar de kamer openen. Plak een folie op de deurkozijnen om ze te beschermen.

5. oneffenheden opsporen en de vloer voorstrijken

Gebruik vervolgens een waterpas om de ondervloer te controleren op oneffenheden. Het is het beste om de dekvloer glad te maken en te egaliseren met vloeibaar vulmiddel. Breng eerst randisolatiestrips aan op de muren om ze te ontkoppelen. Dan de gereinigde dekvloer voorstrijken. Gebruik een borstel voor de randen en een roller om de vloer voor te strijken. 6. Laat de primer drogen volgens de instructies van de fabrikant.

6. vul de vloer

Als de primer droog is, vul je de vloer. Meng hiervoor het vloeivulmiddel volgens de instructies van de fabrikant en giet wat van het klontvrije mengsel op de vloer tegenover de toegangsdeur. Begin in de hoek van de kamer en werk je weg naar voren. Gebruik een vlakspaan om het materiaal te helpen verspreiden. Zodra het mengsel gelijkmatig in de ruimte is verdeeld, bewerkt u het oppervlak met een spijkerroller. Zo wordt voorkomen dat er luchtbellen in de vuller ontstaan. Als er na de droogtijd nog oneffenheden zijn, schuurt u die weg en zet u de ondergrond opnieuw in de grondverf. Nu kun je beginnen met het leggen van het zelfklevende vinyl.

7. Zelfklevend vinyl vastlijmen

Trek een krijtlijn om de kamer, loodrecht van het midden van de deur naar de tegenoverliggende muur. Trek een geleidelijn langs het touw. Begin nu met het leggen van de panelen. Op de achterkant van de panelen staat een pijl die de richting aangeeft waarin het vinyl moet worden gelegd. Zorg ervoor dat dit altijd in dezelfde richting wijst. Trek de folie aan de achterkant van de eerste plank een beetje los en leg de vinyl plank op de vloer met behulp van de geleidelijn. Als hij goed ligt, verwijdert u de resterende folie en drukt u de plank stevig op de vloer.

Plaats de tweede plank naast de eerste. Zorg ervoor dat je het minstens tweederde naar voren of naar achteren beweegt. Zo bereikt u een verschuiving van de uitzetvoegen. Zodra u de tegenoverliggende muur met het zelfklevende vinyl hebt bereikt, moet u de laatste plank afsnijden. U kunt hiervoor gewoon een tapijtmes gebruiken. Markeer de snede, maak inkepingen en buig de plank. Laat een opening van ongeveer twee millimeter tot de muur, die later zal dienen als de randafwerking. Gebruik een Forstner bit om gaten te boren voor verwarmingsbuizen in de vinyl vloerbedekking. Als u alle vinyl planken heeft gelegd, plaatst u de plinten terug en hangt u de deuren op. 8.

8. lijmen van vinylvloeren met de natte-bedmethode

De procedure is enigszins anders als u een vinyl vloer wilt lijmen volgens de zwevende methode. Verdeel eerst de kamer in secties. Markeer het midden van de kamer met lijnen die u later zult gebruiken om de vinyl planken te leggen. Breng vervolgens de lijm aan op de ondervloer en volg de instructies van de fabrikant over hoe lang de lijm kan worden gebruikt. Breng altijd slechts zoveel lijm aan als u in deze tijd kunt gebruiken.

Lijn de eerste plank uit met de markeringslijn en leg hem precies in het lijmbed, zodat alle rijen straks echt recht liggen. Gebruik een drukroller om de plank in het natte bed te drukken. Alvorens te leggen, let op de rijrichting. Dit is aangegeven op de achterkant van de plank. Leg de resterende vinyl planken 15 tot 18 centimeter uit elkaar. Houd altijd een afstand van twee millimeter tot de muren. Breng tenslotte de plinten en deuren weer aan.

Tip: Werk eerst het grootste deel van het oppervlak af en snijd pas aan het eind alle blanks samen. Leg gezaagde planken altijd met de gezaagde kant naar de muur, zo is het later niet zichtbaar.

Hoeveel kost het om vinyl vloerbedekking vast te lijmen?

Als u een vinylvloer laat lijmen of leggen door een gespecialiseerd bedrijf, moet u rekenen op tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter – afhankelijk van de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is. Bovendien bedragen de kosten van het materiaal tussen 12 en 50 euro per vierkante meter. U kunt de kosten voor de vloerlegger drukken door een deel van het werk zelf te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld tussen 2 en 15 euro besparen op de voorbereiding van de vloer. Dit werk is echter bijzonder tijdrovend. Als u weinig ervaring hebt, moet u het leggen overlaten aan een vakman.