LED’s worden geprezen voor hun zeer lange levensduur van 50.000 tot 100.000 uur. Ze gaan vele malen langer mee dan conventionele lichtbronnen, zoals spaar- en halogeenlampen – om nog maar te zwijgen van gloeilampen. Maar weet u direct over welke periode bijvoorbeeld 50.000 uur levensduur is gespreid? Het hoge aantal uren is voor de eindverbruiker vaak moeilijk te vatten. Daarom leggen we in deze blog uit hoe we de bedrijfsuren kunnen omzetten in een praktische waarde en hoe we de levensduur van LED’s kunnen vergelijken met die van andere soorten lichtbronnen.

De belangrijkste feiten op een rijtje:

  • LED’s gaan tot 100.000 uur mee (gemiddelde nominale levensduur)
  • de werkelijke levensduur is afhankelijk van de individuele levensduur
  • Voorbeeld: 50.000 uur bij een wekelijkse verlichtingsduur van 60 uur resulteert in een levensduur van ongeveer 16 jaar.
  • LED’s falen niet, maar worden na verloop van tijd steeds donkerder.
  • het aantal schakelcycli is ook van invloed op de levensduur van LED-lampen
  • extreem veel schakelcycli en een ongeschikte omgevingstemperatuur kunnen leiden tot een defect van de LED.

LED’s, de zogenaamde lichtdioden, bereiken dankzij de modernste technologie een levensduur tot 100.000 uur voor veeleisende professionele toepassingen. De levensduur van de LED’s wordt meestal gespecificeerd in uren en wordt vaak aangeduid als de gemiddelde nominale levensduur. Deze informatie vindt u op de verpakking van de verlichtingstoestellen. De periode waarover de levensduur wordt verdeeld is dan afhankelijk van de individuele verlichtingsduur. Want of u nu 20, 10 of slechts 3 uur per dag een lichtbron bedient maakt het verschil.

Hoe wordt de levensduur van de LED’s berekend?

U kunt eenvoudig berekenen hoe lang een LED op de door u verwachte bedrijfstijd meegaat: Bereken de wekelijkse verlichtingstijd van uw verlichting. Dit kan bijvoorbeeld vijf dagen per week 12 uur zijn. Samen komt dit neer op 60 uur per week en 3.120 uur per jaar. Nu hoeft u alleen nog maar de levensduur van de LED te delen door de jaarlijkse waarde. Dus als de LED-lamp een gemiddelde productlevensduur van 25.000 uur heeft, zal deze in uw berekeningsscenario ongeveer 8 jaar lang schijnen.

Er is een groot verschil tussen LED’s en conventionele lichtbronnen. Terwijl gloeilampen, halogeen- en spaarlampen gewoon doorbranden als ze het einde van hun levensduur bereiken, blijven LED’s schijnen. Dit komt omdat de lichtsterkte hier afneemt, waardoor de lamp gewoon donkerder wordt. Dit proces valt in de praktijk nauwelijks op, omdat het zich geleidelijk aan voltrekt. Maar onthoud: het stroomverbruik blijft hetzelfde. Je betaalt dus dezelfde hoeveelheid energie voor minder lichtopbrengst (lumen). Wij raden u daarom aan om de LED-lamp aan het einde van de berekende levensduur te vervangen, zelfs als deze blijft schijnen.

Type lamp Levensduur (in uren)
Lumen Brandduur (om 60 uur/week)
Gloeilamp 1.000 h 0,3 jaar
Halogeenlamp 2.000 – 4.000 h 0,6 – 1,2 jaar
Energiebesparingslamp 10.000 h 3 jaar
LED-lamp 15.000 – 100.000 h 5 – 32 jaar

Wat betekent 50.000 uur levensduur voor een LED?

Veel LED-lampen hebben een bewezen levensduur van 50.000 uur. Als we uitgaan van een wekelijkse bedrijfstijd van 60 uur, zoals in het rekenvoorbeeld hierboven, dan worden de 50.000 uur verdeeld over een periode van ongeveer 16 jaar.

Wordt het LED-licht na verloop van tijd donkerder?

LED’s gaan niet zomaar uit aan het einde van hun levensduur, ze worden donkerder. Om te zien hoeveel helderheid (lumen) aan het einde van de levensduur van het product nog beschikbaar is, kunt u kijken naar de standaard voor de gemiddelde nominale levensduur. Dit geeft het percentage lumens aan dat de LED aan het einde van zijn levensduur uitstraalt. L70 geeft bijvoorbeeld aan dat 70% van de oorspronkelijke lumenwaarde wordt behouden, vergeleken met 80% voor de standaard L80. De letter L staat voor een afname van de lichtstroom. Dit proces wordt vaak aangeduid als degradatie.

Hoeveel schakelcycli duurt een LED?

Niet alleen de levensduur van de LED-chips heeft invloed op de levensduur die op de verpakking van de lichtbronnen staat vermeld. De schakelcycli zeggen ook iets over de duurzaamheid van de lampen. In particuliere huishoudens zijn er meestal slechts enkele schakelcycli per dag, dus deze informatie is hier niet zo relevant als voor andere toepassingen. Vooral in gebieden waar veel mensen onderweg zijn, kan een groot aantal schakelcycli voorkomen. Een prominent voorbeeld hiervan zijn trappen in grote kantoor- en woongebouwen.

Als vuistregel geldt: een lichtbron heeft ongeveer evenveel schakelcycli als zijn levensduur in uren.

Wat is een schakelcyclus?

De schakelcyclus van een lamp bestaat uit het in- en uitschakelen van de verlichting. Het aantal schakelcycli waarvoor een lamp is ontworpen, staat ook vermeld op de verpakking van de fabrikant.

Kunnen LED’s breken?

Ja, LED-lampen kunnen breken. Dit gebeurt als de lamp wordt blootgesteld aan een extreem hoog aantal schakelcycli, bijvoorbeeld door een verkeerd ingestelde bewegingsmelder. De omgevingstemperatuur heeft ook invloed op de levensduur van LED’s. Wanneer er LED-licht wordt gegenereerd, is er meestal een extreem lage warmteontwikkeling. Als de LED nu echter zo is geïnstalleerd dat een normale luchtcirculatie niet mogelijk is, ontstaat er warmteaccumulatie. De verhoogde omgevingstemperatuur kan een negatief effect hebben op de levensduur van de LED en leiden tot een defect.

5 tips om de levensduur van uw LED te verlengen

  1. Let op temperatuur en luchtvochtigheid
    LED’s zijn gevoelig voor warmte – zorg er dus voor dat u de LED-lampen niet blootstelt aan extreme temperaturen, want overmatige hitte of kou, evenals een te hoge luchtvochtigheid, kunnen een negatief effect hebben op de levensduur van de LED’s. Zie de technische gegevens op de productpagina’s voor de temperaturen waarvoor het betreffende product is ontworpen. Normaal gesproken moet de luchtvochtigheid lager zijn dan 80% en de omgevingstemperatuur moet tussen -20°C en 30° liggen.
  2. Gebruik van hetzelfde type lamp in een armatuur
    Vanwege de enorme warmteontwikkeling van gloei- en halogeenlampen is het raadzaam om geen verschillende lamptechnologieën in één armatuur te mengen. Schakel direct en volledig over op LED’s, want u profiteert direct van de hoge energiebesparing en de bijzonder lange levensduur. Voor meer informatie kunt u onze blog lezen over fluorescentie- en LED-buizen in één armatuur? 5 redenen tegen.
  3. Schakel uw verlichting uit als u deze niet gebruikt
    Eenvoudig te implementeren en effectief. Want als u uw verlichting alleen inschakelt als dat nodig is, gaan de lampen langer mee. Dit is bijzonder eenvoudig en efficiënt met sensorgestuurde LED-verlichting.
  4. Gebruik LED-compatibele transformatoren
    Als de lamp een transformator nodig heeft, moet deze compatibel zijn met LED. De bijbehorende compatibiliteitslijsten zijn verkrijgbaar bij de LED-fabrikanten.
  5. Correcte installatie
    Om de LED voldoende te kunnen koelen, heeft hij ruimte nodig voor de luchtcirculatie. Als de LED-lamp in een te smalle behuizing wordt geïnstalleerd, kan er te veel warmte worden opgewekt, wat weer een negatief effect heeft op de levensduur van de LED. Idealiter moet er een afstand van ongeveer 1 cm rond de lamp zijn, zodat het koelsysteem optimaal kan functioneren.