Begin altijd met het voorbereiden van de ondervloer
Welk type laminaat ondervloer je ook gekozen hebt, je moet de plaatsing altijd beginnen met de voorbereiding van de ondervloer. Zorg dat hij schoon en netjes is – veeg spijkers of nietjes weg die je van je vorige vloerbedekking hebt achtergelaten – en gebruik een stofzuiger om los stof, vuil en puin te verwijderen.
Probeer ook eventuele schade aan het oppervlak (bv. scheuren en gaten) te herstellen en het zo goed mogelijk uit te vlakken. Maar maak je niet te veel zorgen als het niet perfect glad is. De meeste ondervloeren voor laminaat zijn ontworpen om de ondervloer te egaliseren en zullen kleine onvolkomenheden opvangen.
Ondervloer van vezelplaat laminaat
Vezelplaat wordt meestal aanbevolen voor een triplex ondervloer. Het laat het hout ademen en voorkomt dat vocht vast komt te zitten en je laminaat beschadigt. En gelukkig is het een van de gemakkelijkste laminaat ondervloeren om te leggen. Elke plank is licht van gewicht en laat zich moeiteloos op zijn plaats brengen. En met behulp van onze gedetailleerde handleiding is het in een handomdraai gelegd.
5 stappen om vezelplaat ondervloer te leggen
Ongeacht of je de 5mm of 7mm vezelplaat ondervloer voor je project kiest, raden we je aan dezelfde vijf stappen voor het leggen te volgen:
1. Acclimatiseer de vezelplaat
Als je nieuwe vezelplaat ondervloer aangekomen is, laat je hem wennen aan de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de kamer waarin hij gelegd zal worden. Dit zal de kans dat ze na het leggen krimpen of uitzetten aanzienlijk verkleinen en je zo het best mogelijke resultaat geven.
Stapel de vezelplaat in zijn oorspronkelijke verpakking in het midden van de kamer – zodat de lucht elk afzonderlijk pak kan laten circuleren – en laat ze minimaal 48 uur acclimatiseren.
2. Bereid de ondervloer voor
Vezelplaat is speciaal ontworpen om onvolkomenheden in de ondervloer (bv. scheuren, krassen) te verhelpen en zal helpen een oneffen oppervlak te egaliseren. Dat is een van zijn belangrijkste voordelen. Maar voor je begint te leggen, is het toch de moeite waard de vloer voor te bereiden en ervoor te zorgen dat hij zo schoon en droog mogelijk is. Gebruik een borstel of een stofzuiger om overtollig stof en vuil te verwijderen en zet eventuele losse vloerdelen vast met spijkers.
3. Breng een vochtwerend membraan aan
Als je ondervloer van hout is, kun je deze stap overslaan en verder gaan met de volgende. Maar als je met een betonnen ondervloer werkt, is het meestal de moeite waard een vochtwerend membraan aan te brengen.
In wezen is dit een dunne laag plastic, die een extra barrière vormt en verhindert dat vocht in de vezelplaatplaten kan opstijgen. Leg het over de hele oppervlakte van de kamer en snijd het met een hobbymes op maat, waarbij je een rand van 50 mm rond de rand overlaat (voor onder de plint).
4. Leg de eerste rij
Je bent nu klaar om te beginnen met het leggen van de vezelplaat.
Elke plaat moet losjes gelegd worden in een hoek van 90° ten opzichte van de beoogde richting van je nieuwe vloerbedekking. Begin in de hoek van de kamer, en zorg ervoor dat er een ruimte van 10 mm tussen de vezelplaat en de muur overblijft. Als het eerste stuk correct geplaatst is, ga je verder langs de rij – laat een uitzettingsspleet van ongeveer 2 mm tussen elke plaat – tot je de andere kant van de kamer bereikt.
Om het netjes op zijn plaats te laten vallen, kan het nodig zijn de laatste plank in twee stukken te snijden met een mes en een liniaal. Je moet dan het overgebleven stuk vezelplaat gebruiken om de volgende rij te beginnen.
5. Bedek het hele vloeroppervlak
Herhaal het bovenstaande proces, tot het hele vloeroppervlak bedekt is. Het is belangrijk dat je met de vezelplaatplaten een verspringend patroon maakt en de voegen over de kamer verdeelt. Meet voor deuropeningen de ruimte en snijd – opnieuw – de vezelplaat op maat met een mes.