Verlijmde PVC vloeren vind je ook nu nog in veel huizen, maar ze zijn vaak erg moeilijk te verwijderen. Als je een PVC vloer niet mooi vindt, kun je gewoon laminaat op PVC leggen. Maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden. Je kunt in dit artikel vinden wat belangrijk is.
Geschiktheid van PVC als ondergrond voor laminaatvloeren
PVC, ook bekend als vinyl, staat voor polyvinylchloride en is een elastische vloerbedekking van kunststof. PVC of vinyl is verkrijgbaar in talloze decors en in verschillende vormen (als platen of rollen). In principe zijn alle kunststof vloerbedekkingen een vorm van PVC. Visueel kan een vinyl vloerbedekking lijken op linoleum, maar dit is geen PVC maar een vloerbedekking van natuurlijke materialen. Lees hier meer over in ons artikel Laminaat op linoleum leggen.
Renovateurs hebben vaak te maken met PVC in de vorm van rollen. Zo’n PVC vloer wordt in de kamer in zijn geheel uitgerold en stevig op de ondervloer gelijmd. Verlijming maakt de vloer heel duurzaam. Het is echter ook erg bewerkelijk om zo’n PVC vloer weer te verwijderen.
Het goede nieuws is: Als je een nieuwe laminaatvloer wilt leggen, hoef je niet per se een oude PVC vloer te verwijderen. Vaak is het mogelijk laminaat direct op vinyl te leggen. Om dit te kunnen doen moet de PVC echter aan bepaalde eisen voldoen, die we je in het volgende deel zullen laten zien.
Laminaat op PVC leggen – Wat zijn de vereisten?
De PVC vloer moet waterpas liggen: Om te zorgen dat het laminaat later niet bij de voegen breekt, is een vlakke ondervloer uiterst belangrijk! Om laminaat op PVC te kunnen leggen, mag je vinyl vloer geen hoogteverschillen van meer dan 3 mm per strekkende meter vertonen. Helaas zijn oude PVC vloeren niet altijd voldoende egaal, waarvoor er veel verschillende redenen kunnen zijn: Vaak is de dekvloer of ondervloer onder de PVC zelf al ongelijk. Het is ook mogelijk dat het vinyl golven maakt omdat de kleefstof eronder oplost. In zulke gevallen moet de PVC vloer verwijderd worden voor je er laminaat op kunt leggen. Helaas is het ook niet mogelijk de PVC vloer te egaliseren met egalisatiemiddel of iets dergelijks, want dat hecht niet aan plastic.
De PVC vloer moet nog stevig aan de ondervloer vastgehecht zijn: Controleer daarom zorgvuldig, vooral aan de randen en de overgangen tussen stroken, of het PVC nog stevig aan de ondervloer vastgehecht is. Als de vloerbedekking met blote handen kan worden verwijderd of op sommige plaatsen zelfs loskomt, moet je ze verwijderen. Anders kan er, als je laminaat op PVC legt, nog oneffenheden onder zitten die de nieuwe vloerbedekking beschadigen. Hetzelfde geldt als het vinyl blaren of kreukels vertoont. Als het PVC grotendeels stevig is en alleen op een paar plaatsen loslaat, is het voldoende het weer vast te lijmen met een geschikte vloerlijm voor vinyl.
De PVC vloer mag geen grote beschadigingen vertonen: Als er beschadigingen zijn, zoals scheuren, bestaat het gevaar dat delen van het PVC losraken en wegglijden. Dit kan ook achteraf gebeuren als er al een laminaatvloer overheen gelegd is. De oneffenheden die dan onder het laminaat ontstaan kunnen het dan beschadigen.
Wat zijn de voordelen van laminaat leggen op PVC?
Arbeids- en kostenbesparingen: Soms worden PVC vloeren alleen met dubbelzijdige kleefband vastgeplakt en kan de vloer gemakkelijk verwijderd worden. De meeste PVC vloeren zijn echter volledig aan de ondervloer vastgelijmd. Deze hechting maakt dan het verwijderen erg moeizaam. De PVC moet in kleine reepjes gesneden worden, die afzonderlijk verwijderd moeten worden. Vaak is verwijdering alleen mogelijk met behulp van machines, bv. een tapijtstripper*, en is uitgebreide nabewerking met de hand nodig. Laminaat op PVC leggen bespaart dus veel werk en kosten.
Geen rommel bij verwijderen: Niet te verwaarlozen is ook het feit dat het verwijderen van een oude PVC bekleding vaak veel rommel veroorzaakt. Tijdens het verwijderen kan veel stof en ander vuil losgemaakt en opgeroerd worden. Onder oude PVC vloeren zit vaak ook een dragerlaag van jute vezels die loskomt als het PVC verwijderd wordt en een bijzonder grote hoeveelheid vuil veroorzaakt.
Geen risico dat er asbest vrijkomt bij het verwijderen: Oude PVC vloeren zijn vaak besmet met asbest. Asbest werd tot in de jaren 1980 gebruikt in PVC vloeren en ook in vloerbedekkingslijm, en wordt daarom ook nu nog in veel gebouwen aangetroffen. Zolang een PVC vloer echter intact is en stevig verlijmd, vormen de verlijmde vezels geen gevaar. Pas als de vloerbedekking verwijderd wordt, kunnen de asbestvezels vrijkomen en tot enorme gezondheidsproblemen leiden. Met asbest besmette vloeren mogen daarom alleen door gecertificeerde bedrijven verwijderd worden. Het hele proces is erg duur. Daarom is het vaak een betere, hoewel niet langdurige, oplossing om de PVC vloer gewoon te laten liggen. Om te weten te komen of je PVC asbest bevat, kun je een grondmonster nemen en dat door een laboratorium laten onderzoeken. Je kunt nu gemakkelijk zo’n asbesttest op het internet bestellen en naar een laboratorium laten sturen.
Wat zijn de redenen om het PVC te verwijderen voor het leggen van het laminaat?
Oneffenheden kunnen geëgaliseerd worden: Bij het leggen van een nieuwe vloerbedekking, zoals laminaat, is een vlakke ondervloer het aller-aller-allerbelangrijkste. Helaas kan een PVC vloer niet geëgaliseerd worden met egalisatiemiddel, want dat hecht niet aan het kunststof oppervlak! Dus als de PVC vloer oneffen is, is het absoluut nodig hem tot op de dekvloer te verwijderen. Oneffenheden kunnen dan op de dekvloer geëgaliseerd worden met vloeivuller.
Er wordt een goede basis op lange termijn gelegd: Als je op lange termijn denkt, is het verwijderen van de oude PVC vloerbedekking vaak een verstandige maatregel. Een dekvloer zonder oude bedekking is een schoon uitgangspunt voor eventuele renovatiemaatregelen in de toekomst. Want je kunt wel laminaat op PVC leggen, maar geen massief parket of tegels. Anderzijds kan alles op een gietvloer gelegd worden. Als de oude PVC vloer verwijderd is, staan je in de toekomst alle mogelijkheden open.
- Geen verlies van kamerhoogte: Een PVC vloer is maar een paar millimeter dik, maar ook dat kan doorslaggevend zijn. Als het laminaat direct op het PVC gelegd wordt, verlies je wat kamerhoogte door de twee lagen vloerbedekking. Dit kan betekenen dat deuren niet meer passen en ingekort moeten worden.
- Geschiktheid voor vloerverwarming: Als er vloerverwarming onder je PVC vloer ligt, moet je ook de vloerbedekking verwijderen. De extra vloerbedekkingslaag verhoogt de warmteweerstand van de vloer en houdt de warmte op zijn weg naar boven tegen. Het verwarmingssysteem doet er dan veel langer over om op te warmen en wordt inefficiënt.
- Laminaat op PVC leggen: Dampscherm en contactgeluidsisolatie nodig?
Zelfs op een PVC vloer als ondervloer is contactgeluidisolatie absoluut noodzakelijk voor laminaat. Hoewel PVC van zichzelf een licht dempend effect heeft, is het geen vervanging voor extra contactgeluidisolatie, vooral omdat dit ook nodig is om lichte oneffenheden in het PVC te compenseren. Bij de keuze van contactgeluidisolatie is er niets bijzonders aan de hand: Vrijwel alle modellen op de markt zijn hier geschikt.
Een dampscherm is echter niet nodig op PVC. Omdat de vinyl vloer zelf waterdicht is, kan er geen water doorheen diffunderen. De vinyl vloer zelf werkt dus al als dampscherm, dus een extra folie is niet nodig.
Samenvatting:
- PVC of vinyl is in principe goed geschikt als ondervloer voor laminaatvloeren.
- Het PVC moet echter stevig vastgelijmd zijn en geen beschadigingen vertonen.
- De PVC vloer moet ook waterpas liggen: Hoogteverschillen mogen niet meer dan 3 mm per meter bedragen
- Het laminaat direct op het PVC leggen spaart veel werk, kosten en vuil.
- Oneffenheden op PVC kunnen echter niet uitgevlakt worden en je schept er geen goede basis mee voor toekomstige verbouwingen
- Contactgeluidsisolatie is verplicht op PVC, maar geen dampscherm