Heb je een traditionele open haard in je huis, maar begin je de voordelen te zien van de aanschaf van een houtkachel? Als dat zo is, vraag je je misschien af of het mogelijk is er een in je bestaande open haard te installeren.

Het goede nieuws is dat het inbouwen van een houtkachel in een bestaande open haard vaak een eenvoudige klus is. Je moet alleen zorgen dat je de juiste:

  • Type schoorsteen
  • Diameter van het rookkanaal
  • Afmetingen van de haardopening
  • Warmteopbrengst van de kachel
  • Ventilatie van de kamer
  • Afmetingen en dikte van de haard

Lees verder om meer te weten te komen over hoe je een houtkachel in je open haard kunt plaatsen!

Wat je moet weten voor je een houtkachel in een bestaande open haard installeert. Of je nu een open haard speciaal voor een houtbrander opent, of een lege nis klaar hebt staan, denk aan deze dingen bij de installatie van je kachel.

Grootte van schoorsteen en rookkanaal

Je kunt alleen een houtbrander in je open haard plaatsen als die een klasse 1 schoorsteen heeft. Als je eerder een open haard op vaste brandstof had, moet dat toch al het geval zijn! Als je een gashaard vervangt, kijk dan of het geen klasse 2 of voorgegoten rookkanaal is, want die zijn niet geschikt voor een kachel.

Vervolgens wil je de diameter van het rookkanaal van je open haard controleren. Het is heel belangrijk dat je houtkachel op het rookkanaal of de schoorsteenvoering van de juiste maat aangesloten is – is dat niet zo, dan zal hij niet alleen slecht presteren, maar ook niet veilig zijn.

Je kunt hier meer te weten komen over welk rookkanaal je voor je kachel nodig hebt.

schoorsteen flexibele buis

Als de schoorsteen van je open haard kleiner is dan de vereiste diameter van het rookkanaal voor je kachel, zal het niet veilig zijn om er een te installeren. Je moet ook uitkijken voor eventuele scheuren – zelfs als je een schoorsteenkanaal installeert, zullen die gerepareerd moeten worden.

Voor schoorstenen die om een of andere reden niet geschikt zijn voor een kachel, heb je wel een alternatief door een dubbelwandig rookkanaal te installeren. Zie hier hoe ze je kunnen helpen een kachel te plaatsen zonder bestaande schoorsteen.

  • Je moet een schoorsteen van klasse 1 hebben
  • Controleer zeker de diameter van het rookkanaal in je bestaande schouw voor je je kachel koopt

Afstand tot brandbare materialen

Als je je kachel in een bestaande schouw installeert, moet je ervoor zorgen dat hij groot genoeg is voor de vereiste afstand tot brandbare materialen – dit betekent dat hij de aangegeven afstand moet hebben tot iets als gipsplaat of behang dat vlam kan vatten. De specifieke vereiste afstand is voor elke kachel anders, dus kijk in de installatiehandleiding voor je de jouwe monteert.

Als de haard alleen van baksteen, steen of ander onbrandbaar materiaal gemaakt is, is er geen wettelijke regeling over hoe ver de kachel weg moet staan. De prestaties van de kachel kunnen echter nadelig beïnvloed worden als er niet genoeg ruimte is om lucht en warmte te laten circuleren.

Als je rommelig metselwerk in je haard hebt, kun je het gemakkelijk netjes maken voor je kachel met een van onze haardkamers.

  • Meet je haardkamer om te zien hoe goed je kachel erin past
  • Zorg dat er geen brandbare materialen binnen de vereiste ruimte rond de houtkachel liggen
  • Hitte opbrengst van kachels
  • Kachels zijn aanzienlijk efficiënter dan open haarden en kunnen heel wat warmte afgeven!

Ook al heb je een grote haardopening voor je houtkachel, dat betekent nog niet dat je die moet vullen met een zo groot mogelijke kachelmaat.

Zorg ervoor dat je het juiste warmtevermogen kiest als je een kachel in een open haard zet,

Ventilatie

Kachels hebben lucht nodig om te kunnen werken. Als ze in een kamer staan zonder voldoende ventilatie, kun je allerlei problemen ondervinden, zoals rook die niet uit je schoorsteen omhoog komt en moeite om je vuur aan te krijgen.

Als je een houtbrander in een traditionele open haard zet, controleer dan zeker de luchtdoorlatendheid van de kamer. Als die te laag is, moet je misschien ergens een kleine ventilatiesteen aanbrengen.

Meer informatie over ventilatie van houtkachels vind je hier. Controleer of je kamer voldoende ventilatie heeft om een kachel in je open haard te plaatsen

Haard en omranding van de kachel

Als je een houtkachel in een traditionele open haard zet, moet je de juiste voorschriften volgen als het gaat om de haard die je gebruikt. Omdat je kachel waarschijnlijk een andere vorm en grootte zal hebben dan een traditionele haard, mag je er niet van uitgaan dat hij nog steeds geschikt zal zijn.

De voorschriften voor het plaatsen van kachels schrijven voor dat haarden die tot 100°C bereiken:

  • Minstens 300 mm naar de voorkant en 150 mm naar beide kanten van de kachel uitsteken
  • Een oppervlakte hebben van minstens 840 x 840mm
    Minstens 12 mm dik zijn
  • Van onbrandbaar materiaal gemaakt zijn
  • Als de haardtemperatuur hoger is dan 100°C, moet hij minstens 250 mm dik zijn.

Bij heel oude haardopeningen moet je ervoor zorgen dat er geen scheuren in de haard zitten als je van plan bent hem opnieuw te gebruiken – kachels werpen veel warmte uit, en scheuren kunnen snel een probleem worden.

We hebben hier meer informatie over voorschriften voor het plaatsen van kachels.

Misschien heb je ook een oude haardombouw die je voor je houtkachel wilt bewaren. Als je haardopening groot genoeg is en hij van onbrandbaar materiaal gemaakt is, is er geen reden waarom je hem zou moeten vervangen. Vaak wordt echter de voorkeur gegeven aan een haardbalk.

  • Meet de haard van je open haard om te zien of hij de juiste maat is voor een kachel
  • Als de haard te klein is, beschadigd of niet van geschikt materiaal, vervang hem dan door een nieuwe

Kun je een oude haard openmaken voor een houtbrander?

Als je een volledig dichtgetimmerde open haard hebt, of misschien een gashaard in een nis, is het mogelijk hem open te maken om er een kachel in te plaatsen. Ook dit hangt echter van een paar dingen af.

Allereerst is het belangrijk dat de afmetingen van de haardopening groot genoeg zijn om er een houtkachel in te kunnen plaatsen. Helaas weet je misschien precies hoe groot de bouwersopening naar je haard is, tot je aan de slag gaat met het doorkloppen ervan!

De precieze grootte van de haardopening die je voor je houtbrander nodig hebt hangt af van de grootte van de kachel die je wilt. Je moet voldoende ruimte rond de kachel kunnen laten om de vereiste afstand tot brandbare materialen te kunnen overbruggen en om een voldoende luchttoevoer naar de kachel mogelijk te maken.

Dit was bij ons het resultaat:

houtkachel in oude openhaard