Een licht zoemend geluid van tijd tot tijd is niet ongewoon voor een koelkast. Maar als de vervelende geluiden langer aanhouden, is er iets mis met het apparaat. We laten je zien wat je kunt doen als de koelkast bromt.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een zoemende koelkast is in het begin niet ongewoon.
  • Het wordt problematisch als het toestel voortdurend bromt.
  • In de meeste gevallen kan het probleem echter snel en zonder technicus worden opgelost.

Waarom bromt de koelkast?

Een zeker zoemend geluid hoort bij het normale achtergrondgeluid van koelkasten en hoeft niet verholpen te worden. Het geluid wijst erop dat het toestel de temperatuur binnen regelt. Zodra de bedrijfstemperatuur bereikt is, neemt de compressor in de koelkast een pauze en keert de stilte terug. Telkens als je de koelkastdeur opent, stijgt de temperatuur binnenin iets en begint de compressor weer te werken.

Als het zachte zoemen in de keuken niet ophoudt of zelfs luider wordt, is er iets mis met het apparaat. Het hinderlijke achtergrondgeluid kan vele oorzaken hebben, maar de meeste kunnen zonder een specialist verholpen worden. Het is meestal niet nodig het toestel te repareren; zelfs kleine aanpassingen kunnen het vervelende geluid stoppen.

Hoe het voortdurend zoemen van de koelkast te verhelpen
Als de koelkast in de keuken voortdurend bromt, kan een oorzaak zijn dat het apparaat scheef staat. Neem in dit geval een waterpas en kijk of de koelkast waterpas staat. Merk je een scheefstand, dan kun je de meeste modellen weer in het water brengen met behulp van verstelbare pootjes.

Als je koelkast echter geen stelvoetjes heeft, klem dan een stuk karton of papier onder de voetjes tot het toestel waterpas staat. Controleer tenslotte de juiste waterpas met de waterpas. Het zoemen zou nu moeten stoppen.

Te weinig afstand

Als dit niet hielp of als de koelkast recht staat, is er een andere reden. Misschien staat de koelkast te dicht bij de muur. Het aanraken ervan kan de normale trillingen van het toestel versterken en het gebruikelijke zoemen luider maken. Als dit het geval is, controleer dan eerst de afstand tussen de muur en de achterkant van de koelkast. Zorg ervoor dat de koelkast vrij staat en ongeveer 10 centimeter afstand tot de muur heeft. Het toestel moet ook enige afstand naar de zijkanten hebben van muren en andere voorwerpen.

Defecte afdichtingen

Als de koelkast voortdurend bromt, is het probleem meestal een lekkende koelkastdeur. Als het toestel lekt, start de compressor voortdurend op en moet hij de temperatuur omlaag regelen. De oorzaken van een lekkende deur zijn meestal oude en poreuze afdichtingsrubbers. Controleer of de deur goed sluit door er een zaklamp in te plaatsen en de deur te sluiten. Doe dan het licht in de keuken uit. Als je het licht van de zaklamp uit het apparaat ziet schijnen, is de deur lek. Vervang de lekkende afdichtingen. Je kunt dit zelf doen en hoeft geen technicus te bellen.

Ijskoud vriesvak

Moderne modellen combineren meestal een koelkast en vriesvak in één toestel. Na verloop van tijd kan het vriesvak echter bevriezen, waardoor de compressor vaker moet aanslaan. Regelmatig ontdooien van de vriezer helpt dit te voorkomen. Als je het ijs uit het vriesvak hebt verwijderd, zou de compressor minder vaak moeten aanslaan en het apparaat stiller moeten werken.

Vibrerende planken

Er zijn veel oorzaken voor zoemende en lawaaierige koelkasten en een ervan is de schappen en het groentenvak. Als de compressor start, beginnen de onderdelen te trillen. De trillingen nemen toe naarmate de koelkast leger is. Als er minder voedsel op de planken ligt, hebben ze meer spel. Als je de onderdelen verzwaart en het zoemen stopt, heb je de oorzaak gevonden.

Rammelen, sissen, pruttelen: typische koelkastgeluiden
Een zekere mate van lawaai kan bij koelkasten niet vermeden worden, en niet elk geluid is meteen een reden om de technicus of een specialist te bellen. Deze geluiden komen vaak voor bij koelkasten:

  • Bubbelen: veroorzaakt door het koelmiddel of de koelvloeistof
  • Zoemen: veroorzaakt wanneer de compressor start en de temperatuur regelt.
  • Klikken: veroorzaakt door de temperatuursensor en de thermostaat
  • Scheuren: veroorzaakt door uitzetting van materiaal
  • Geluid: veroorzaakt wanneer de koelkast een niet-ontdooifunctie heeft of een apparaat met meerdere zones is.
  • Oorzaak: luchtstroom
  • Zoemen: veroorzaakt door de pomp als de koelkast een waterreservoir heeft.

Hoe luid is een koelkast?

Moderne koelkasten maken meestal een geluid van 35 tot 45 decibel. Op het bijbehorende energielabel kun je lezen hoe luid je apparaat moet zijn.