Steentapijt, kiezeltegels of zelfs losse stenen: met deze vloerbedekkingen behaag je het oog – en ook je voeten
Sluit je ogen even en stel je voor dat je afgelopen zomer op blote voeten over een kiezelstrand liep. Prachtig! Je kunt dit gevoel ook in je badkamer brengen: met een steentapijt of een kiezelmozaïek worden badkamers natuurlijk mooi – en je voeten krijgen elke dag een kleine massage. De bekledingen zijn antislip, waterdicht en passen heel goed bij de trend naar naadloze badkamers. We laten je zien hoe je de natuurlijke vloerbedekking kunt gebruiken – en hoe zelfs losse kiezelstenen een blikvanger in de badkamer kunnen worden.
Het leggen van een stenen tapijt
Voor een zogenaamd steentapijt worden natuurlijke, vrij kleine kiezelsteentjes (in natuurlijke kleuren zoals grijs, beige of zwart) gecombineerd met epoxy of PU harsen. De harsen dienen als bindmiddel. Hoeveel bindmiddel nodig is hangt af van de korrelgrootte van de kiezels en de soort plaatsing – een vloer- en tegelzetter kan advies geven. Het steen-hars mengsel wordt dan in vloeibare vorm op de vloer aangebracht en uitgesmeerd, en verhardt binnen zeer korte tijd.
Door de consistentie van het mengsel is voegen niet meer nodig en de vloer is naadloos. Omdat er geen kieren zijn, kan vuil zich ook niet ophopen, wat het steentapijt een goede keuze maakt voor mensen met allergieën. En trouwens, zo’n stenen tapijt heeft ook een geluiddempende werking!
Als een steentapijt echter in de badkamer gelegd wordt (vooral in de douche), moet het na het aanbrengen verzegeld worden, zodat de poriën in de steen verzegeld worden. Deze oppervlaktebescherming maakt het steentapijt volkomen waterdicht.
Het leggen van kiezeltegels
Een alternatief voor het gietstenen tapijt zijn kiezelmozaïektegels. Net als klassieke mozaïektegels worden ze nu meestal geleverd op matjes met standaard afmetingen die gelegd en gevoegd worden. Je kunt kiezen tussen kiezelmozaïek van echte natuurstenen en producten van keramiek die het natuurlijke uiterlijk imiteren.
Er zijn ook kiezeltegels met grotere of kleinere, vlakke of afgeronde stenen oppervlakken – bij de laatste variant is het haptische effect natuurlijk sterker, maar het is ook wat moeilijker schoon te maken.
In de zomer is de vloer aangenaam koel. In onze koelere streken is vloerverwarming onder de vloer aan te bevelen, zodat de kiezelvloer ook in de winter aangenaam is.
Zet accenten met een steentapijt of kiezeltegels
Maar je hoeft niet de hele kamer in te richten met een stenen tapijt of een kiezelmozaïek. Een deelgedeelte in kiezel-look – bijvoorbeeld rond de badkuip of in de douche – is ook een mooie blikvanger in de badkamer.
Reinigen en verzorgen van steentapijt en kiezeltegels
Conventionele neutrale reinigers, lauw water en een zachte doek zijn voldoende om een steentapijt schoon te maken. Bij kiezelvloeren van natuursteen is in het algemeen voorzichtigheid geboden bij het hanteren van zuren en alkaliën – afhankelijk van de steensoort kan het materiaal erdoor worden aangetast.
Vuil kan ook gemakkelijk met een stofzuiger verwijderd worden. Let er echter op dat de stofzuiger aan de voorkant voorzien is van een krasvrije borstel. Als er na verloop van tijd toch een paar krassen op het steentapijt ontstaan, kunnen ze opgevuld worden met was of hars.
Als de steenverzegeling na jaren onooglijk wordt, kan ze verwijderd en vernieuwd worden met speciale producten.
Stapel losse kiezelstenen op
Een andere – zij het gewaagde – optie is om losjes kiezelstenen over de vloer te strooien. Daartoe worden de kiezelstenen in een frame gevuld. Het resultaat is een heel natuurlijke, rustieke uitstraling. Maar lopen over losse kiezelstenen in de badkamer kan wat hobbelig zijn. Dus als je niet telkens over de stenen wilt lopen, kun je vlakke tegels of houten elementen als treden leggen.
Schoonmaken en verzorgen van losse kiezelstenen
Oppervlakken bedekt met losse kiezelstenen zijn natuurlijk veel moeilijker schoon te maken dan een verzegeld steentapijt of kiezeltegels, omdat vuil en stof zich tussen de kiezelstenen kunnen ophopen. Je kunt veel wegwerken met een stofzuiger. Wel moet je de kiezelstenen van tijd tot tijd helemaal verwijderen, het zwembad helemaal schoonmaken en ook af en toe water geven – een niet onaanzienlijke inspanning.