Of het nu gaat om het vervangen van een oude verwarmingsinstallatie in een oud gebouw of het installeren van een nieuwe verwarmingsinstallatie in een nieuw gebouw – als u de verwarming zelf installeert, kunt u veel geld besparen. Om er echter voor te zorgen dat een behaaglijke warmte gelijkmatig wordt verspreid in alle kamers na de aansluiting, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij de installatie.

Welk verwarmingssysteem moet ik installeren?

In het begin is er altijd de vraag welk type verwarming ik wil gebruiken. De klassieke varianten gas- en olieverwarming schijnen zoals een intergas ketel met lage aanschafkosten, maar zijn onderhevig aan de constante prijsstijgingen van de brandstoffen. Toch zijn ze bijzonder geschikt in oude gebouwen, waar bestaande verwarmingssystemen gemakkelijk kunnen worden vervangen door moderne en efficiëntere condensatieketels*. Voordeel: Deze zijn meestal compatibel met bestaande leiding- en radiatorsystemen.

U kunt ook een pelletverwarmingssysteem* gebruiken – vooral in oude gebouwen. Het is milieuvriendelijker en ook goedkoper te onderhouden. Houd er bij de installatie van het verwarmingssysteem echter rekening mee dat er een aparte ruimte nodig is voor de opslag van de pellets. Als u daarentegen zelf een verwarmingssysteem in een nieuw gebouw wilt installeren, raden wij u modellen aan die gebruik maken van hernieuwbare bronnen. Dit zijn bijvoorbeeld warmtepompmodellen* of thermische* of fotovoltaïsche systemen*.

Zelf de cv ketel installeren – kan dat?

Ongeacht welk verwarmingssysteem u kiest, moet u zich vóór de installatie één vraag stellen en deze eerlijk beantwoorden: Kan ik dat doen?

Een verwarmingsinstallatie is immers geen wandeling in het park en het vergt wel veel expertise om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk geen botch-ups worden gemaakt. Anders moet u een installateur inhuren om het te repareren. Het is ook mogelijk dat er, afhankelijk van het systeem, laswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en dat er speciaal gereedschap nodig is.

Installeer het verwarmingssysteem zelf volgens de instructies
Maar als u uw vakmanschap goed vindt, dan durft u het project “Zelf de verwarming installeren” misschien wel aan te gaan. Ondertussen zijn er veel goede bronnen zoals boeken, online portalen en video’s die u stap voor stap door het installatieproces leiden.

Niemand kan u verbieden om de installatie in uw eigen vier muren in eigen handen te nemen. Het is echter raadzaam om vooraf uit te zoeken hoe de verzekeringsmaatschappij zal reageren in geval van schade. Als verhuurder is de juridische situatie weer anders. In de meeste gevallen is installatie door gekwalificeerd personeel verplicht.

Samenwerking met professionals

Een andere mogelijkheid om de verwarming zelf te installeren is om met professionele vakmensen te werken. Deze maken het soms mogelijk om deel te nemen aan het werk. Op deze manier kunt u verschillende “feeder services” leveren, zoals het installeren van de radiatoren of het leggen en bevestigen van de buizen – zonder deze aan te sluiten. Zo verkort u de betaalde werktijd van de installateur en draagt u bij aan uw eigen verwarmingssysteem.

Bij de installatie van het verwarmingssysteem moet u op het volgende letten

Een plan maken

Als u hebt gekozen voor een type verwarmingssysteem, haast u dan niet meteen met het installatieplezier, maar ga heel voorzichtig te werk. Denk goed na over hoe en waar welke ruimtes verwarmd moeten worden, welke onderdelen je allemaal nodig hebt en welk werk je zelf kunt doen en waar je een professional moet inhuren.

Controleer of u in aanmerking komt

Of het nu gaat om een nieuw of een oud gebouw, als u een energiezuinig verwarmingssysteem installeert of een oud gebouw vervangt en moderniseert, er is een kans dat u steun krijgt van de staat. Hiervoor hoeft u alleen maar de subsidieprogramma’s op staats- en federaal niveau te doorzoeken en na te gaan of een van de programma’s voor u geschikt is.

Bereken de warmteafgifte

Om uw verwarmingsinstallatie precies goed te dimensioneren, moet u eerst de benodigde verwarmingscapaciteit berekenen. Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de bestaande thermische isolatie en de temperatuur waarop u de ruimte wilt verwarmen. Het volgende geldt: warmteafgifte (d.w.z. hoeveel watt is er nodig om de temperatuur X te bereiken) per vierkante meter x de grootte van de ruimte.

Koop hoogwaardige componenten

Als u uw verwarmingssysteem zelf installeert, bent u ook verantwoordelijk voor de aankoop van alle benodigde materialen. Koop echter niet de goedkoopste materialen, maar maak gebruik van gespecialiseerde dealers. Als je goedkoop koopt, koop je twee keer en als een koperen pijp of een radiator barst door slecht vakmanschap, heb je drie keer zoveel werk. Specialistische dealers hebben vaak alle onderdelen die bij een systeem horen – van het verwarmingssysteem, tot de radiator, tot de capillaire buis.

Installatie van de verwarming met thermostaat

Maak gebruik van de mogelijkheid om tijdens de modernisering of installatie thermostaten* voor de radiatoren te installeren. Deze kunnen worden gebruikt om het verwarmingssysteem beter en effectiever te controleren, waardoor de verwarmingskosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Er zijn ook systemen waarbij de afzonderlijke thermostaten centraal in een netwerk zijn opgenomen* en die bijvoorbeeld via een app op een smartphone kunnen worden bewaakt en aangestuurd.

Toestaan van tijd tijdens de installatie

Vooral als u zelf niet veel ervaring hebt met het installeren van kachels, moet u met geduld en nauwkeurigheid te werk gaan. Plan voldoende tijd, zodat je elke stap echt gewetensvol kan doorwerken. Elke fout maakt immers twee keer zoveel werk achteraf. Bovendien grenst het aan een Sisyfusische taak om achteraf te achterhalen waarom een bepaalde radiator niet opwarmt. Wees dus niet bang om op een bepaald moment een specialist in te schakelen.

 Tot slot moet u ook het hele systeem laten controleren door een schoorsteenveger. Als hij fouten vindt, moeten die sowieso professioneel worden gerepareerd – het is dus beter om meteen goed te (laten) werken.