Een huis verwarmen gebeurde vroeger vrijwel altijd met radiatoren. Nog altijd zijn deze metalen buizen met warm water populair om kamers te verwarmen. Maar steeds vaker vinden we de aanblik van een radiator niet zo mooi. We werken ze bijvoorbeeld weg in een radiatorkast. Je kunt er ook voor kiezen om radiatoren helemaal te verwijderen. Maar hoe zorg je er dan voor dat het lekker warm blijft in huis? We hebben een paar tips voor je verzameld.

Vloerverwarmingen

De meest voor de hand liggende manier om je huis te verwarmen zonder radiatoren is door vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming is veel effectiever in de warmte verdelen over de hele ruimte. Omdat je bij een radiator de warmte vanuit een bepaalde hoek krijgt, moet de verwarming erg warm zijn om goed te verwarmen. Bij vloerverwarming geldt dat veel minder, de warmte is immers overal in de vloer.

De meest gangbare vloerverwarming is elektrische vloerverwarming. In dat geval wordt warmte via elektriciteit door de vloer gepompt. De aanleg daarvan is iets minder rigoureus dan het alternatief met buizen met water. Je kunt de temperatuur van je vloerverwarming gemakkelijk regelen via een magnum vloerverwarming thermostaat.

Verwarm je ramen

Als je liever niet je vloer eruit haalt, maar toch rigoureus wilt afrekenen met de radiatoren in je woning, kies je voor het verwarmen van je ramen. Het voordeel daarvan is dat je geïsoleerde kozijnen plaatst, waarmee je direct ook een beter geïsoleerde woning creëert. Zo bespaar je enorm op je energierekening. De warmte ontstaat in de ruit zelf. Dit wordt ook wel IQ glas genoemd. Deze warmte wordt opgewekt met elektriciteit.

Een convectorput

Je kunt je verwarming ook verstoppen. Niet achter een wandje of in een soort ombouw, maar simpelweg door deze onder de vloer te plaatsen met een open putje erboven. Dit wordt ook wel een convectorput genoemd. Het grote nadeel van zo’n put is dat je een gat in je vloer moet zagen en dat onderhoud altijd onder de vloer plaatsvindt. Ook heb je al snel last van spullen die in de rasters kunnen vallen.

Verwarmen via de airco

Je kunt je woning ook verwarmen met warme lucht van een airconditioning. Het grote nadeel daarvan is dat de airco heel snel kan slijten. Een ander nadeel is dat de lucht van een airco soms niet even fris is. Veel mensen krijgen er hoofdpijn van. Over het algemeen is een airco wel iets energiezuiniger dan een gewone CV-ketel met radiatoren.