Goed geïsoleerd voor meer wooncomfort

De verscheidenheid van de aangeboden isolatiematerialen is aanzienlijk. Van polystyreen tot de marktleider in minerale wol en natuurlijke isolatiematerialen, voor bijna elke isolatietaak in huis is er een geschikt isolatiemateriaal, dat ook aan de persoonlijke wensen voldoet. De isolatiematerialen zijn heel verschillend in hun eigenschappen. Hier is een overzicht van de meest voorkomende isolatiematerialen.

Welke soorten isolatie zijn beschikbaar?

Isolatiematerialen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, op basis van de basismaterialen waaruit een isolatiemateriaal wordt gemaakt:

Isolatiecategorie De bekendste isolatiematerialen
Synthetische isolatiematerialen
Stijf polystyreenschuim (EPS), geëxtrudeerd hard polystyreenschuim (XPS), polyurethaan (PUR), vacuüm
Minerale isolatiematerialen
Minerale wol als glaswol of steenwol; schuimglas, perliet, calciumsilicaat
Isolatiemateriaal uit hernieuwbare grondstoffen Houtvezel, vlas, cellulose, hennep, kurk
Dierlijke isolatiematerialen Schapenwol

Toepassingsgebieden van isolatiematerialen

Isolatiematerialen worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan bouwonderdelen in het huis te isoleren – van de kelder tot het dak.

Mogelijke isolatie
Kelder Isolatie onder de kelderverdieping tegen de grond
Isolatie keldermuur buiten (perimeterisolatie) of van binnenuit
Isolatie kelderplafond van onderaf
Isolatie van de verwarmingsbuizen
Gevel
Isolatie Gevel van buitenaf als een warmte-isolerend composiet systeem (ETICS)
Isolatie voor een gordijnachtige, aan de achterzijde geventileerde gevel
Kernisolatie voor dubbelschalig metselwerk
Isolatie rolluikkast
Woonkamers binnen Interne isolatie van de gevel
Isolatie van scheidingswanden en radiatornissen
Vloerisolatie
Dak
Isolatiedak van binnenuit: Isolatie tussen kepers, isolatie onder kepers
Dakisolatie van buitenaf: Over daksparrenisolatie
Isolatie bovenverdieping plafond

Hoe worden de isolatiematerialen aangeboden?

Vandaag de dag zijn er isolatiematerialen voor elk doel in de juiste materiaalvorm.

  • Massieve isolatieplaten zijn bijzonder geschikt voor het isoleren van buitenmuren, het kelderplafond en als isolatie voor spanten in het dak.
  • Flexibele isolatiematten kunnen eenvoudig tussen de dakbalken worden geklemd als isolatie tussen de spanten of als isolatie van het plafond van de bovenste verdieping worden gelegd als het niet toegankelijk moet zijn.
  • Als de omstandigheden ter plaatse hoekig zijn, zijn flexibele matten, isolatiewiggen of isolatie in de vorm van inblaasschilfers geschikter.
  • Ingeblazen koppels zijn ook uitstekend geschikt voor het achteraf isoleren van dubbelschalig metselwerk.
  • Isolatiematerialen worden gebruikt als vulmateriaal om ongelijke vloeren te egaliseren, om houten balkenplafonds of -holtes te vullen.
  • Isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in bouwmarkten of in een groter assortiment met deskundig advies in gespecialiseerde bouwmaterialenwinkels.

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor wat? Is er het beste isolatiemateriaal?

Isolatiematerialen verschillen in hun warmtegeleidingsvermogen. Sommige isolatiematerialen hebben betere eigenschappen dan andere voor brandbeveiliging, geluidsisolatie, vochtbescherming en bescherming tegen zomerse hitte. Er zijn ook verschillen in de beoordeling van de milieuvriendelijkheid en natuurlijk in de kosten.
Daarom bestaat er niet zoiets als het “beste” isolatiemateriaal, maar eerder geschikte isolatiematerialen die, afhankelijk van de bouwfysische taak en persoonlijke voorkeuren, in aanmerking komen voor energetische modernisering.
Vooral bij het isoleren van daken of gevels kan het belangrijk zijn hoe dik een isolatiemateriaal moet zijn om aan de eisen van de EnEV te voldoen. Hier verschillen sommige isolatiematerialen nogal. Het eenvoudigweg verhogen van de dikte van het isolatiemateriaal om een vereiste of gewenste isolatienorm te bereiken is niet altijd mogelijk of wenselijk om structurele of optische redenen.

Kosten voor isolatiematerialen

Isolatiewerkzaamheden zijn bijzonder economisch als ze worden uitgevoerd in het kader van renovatiewerkzaamheden die sowieso al moeten worden uitgevoerd. Als het stucwerk van de woning moet worden vernieuwd of de gevel moet worden overgespoten, is het aan te raden om de gevel tegelijkertijd te isoleren. De kosten voor steigers, gips en verf zijn sowieso al gemaakt. De enige extra kosten zijn voor het isolatiemateriaal en de installatie.
Ook als het dak wordt verwijderd of nieuw wordt bedekt, moet de dakisolatie worden gecontroleerd en vernieuwd of verbeterd. Vaak kan de oude isolatie nog worden gebruikt en aangevuld.
Leken met manuele vaardigheden kunnen zelf kleine isolatiewerkzaamheden uitvoeren en zo kosten besparen. Dit omvat het isoleren van het kelderplafond, het plafond van de bovenste verdieping, het isoleren van rolluikkasten en radiatornissen en het isoleren van de verwarmingsbuizen. Het is beter om een gespecialiseerd bedrijf opdracht te geven om het isolatiemateriaal op de gevel of het dak te plaatsen om zo structurele schade te vermijden.

Gemiddelde kosten van de daaropvolgende warmte-isolatie per vierkante meter:

Component Mogelijke isolatie Kosten per vierkante meter incl. installatie [€/m²].
Gevel WDVS 110 – 140
Interne isolatie 30-100
Kernisolatie 30
Dakisolatie op de daksparren 160-180
Isolatie tussen spanten 60-80
Onder daksparrenisolatie 90-135
Zolder Plafondisolatie van de vloer 25-50 (beloopbaar)
20-35 (niet toegankelijk)
Kelderplafond Isolatie van onder de 15-30
Kelderrandisolatie 60-100

Hoe hoog de kosten daadwerkelijk blijken te zijn, hangt af van de bouwkundige situatie en het gekozen isolatiemateriaal en de dikte.

Tips voor het kiezen van isolatie

  • Isolatiematerialen worden niet alleen bepaald door hun warmtegeleidingsvermogen. Er zijn tal van andere eigenschappen die een rol spelen bij de keuze. Deze omvatten onder andere: Geluidsisolerende eigenschappen, het drukbelastingsvermogen of de mate van waterabsorptie.
  • Voor milieubewuste renovatie is een belangrijk criterium voor de keuze van het isolatiemateriaal ook de milieuvriendelijke verwijderingsoptie. Alleen als de afvoer van het isolatiemateriaal vanaf het begin in de planning is opgenomen, is een echte “groene isolatie” mogelijk.
  • Altijd aandacht besteden aan het toepassingsgebied van het betreffende isolatiemateriaal. Zo zijn bijvoorbeeld isolatiematerialen met geluidsisolatie zeer belangrijk bij het isoleren van verdiepingsplafonds, terwijl ze bij dakisolatie een minder belangrijke rol spelen. Hier verdienen isolatiematerialen met brandwerendheid en goede isolatie de voorkeur, zelfs voor de zomerhitte.
  • Selecteer het juiste type materiaal voor elke toepassing: of het nu gaat om isolatieplaten, inblaas-isolatie of vlies.