De installatie of vervanging van een conventionele lichtschakelaar door een dimmer is in principe zeer eenvoudig. Het probleem is eerder het vinden van de juiste dimmer voor het gebruikte armatuur. Want niet alle lampen zijn hetzelfde!
Bij de aankoop van een dimmer moet u ervoor zorgen dat deze geschikt is voor de lamp of de lichtbron die in de lamp wordt gebruikt. Veel huishoudens maken gebruik van spaarlampen of LED-verlichting. In verband met een dimmer ontstaan soms problemen omdat sommige spaarlampen niet kunnen worden gedimd. Hetzelfde geldt voor LED-lampen.
Open je ogen als je een dimmer koopt!
Als u ze toch wilt gebruiken, heeft u speciale dimbare spaarlampen of LED-lampen nodig. Aan de andere kant moet de dimmer er wel compatibel mee zijn. Of een dimmer daarmee compatibel is, staat expliciet vermeld in de beschrijving.
Tip: Dezelfde letter moet altijd op de dimmer en de lamp worden gedrukt (bij LED-lampen op de transformator). De markering bevindt zich op het schakelelement van de dimmer.
Dimmers en lampen zijn te herkennen aan de gestandaardiseerde etikettering:
Kenmerk | Toegestane belasting |
Betekenis van de markering
|
R | Ohmse belastingen |
Gloeilampen, LED-lampen, hoogspanningshalogeenlampen
|
L | Inductieve belastingen |
Transformatoren, LED-armaturen, 12V-halogeenspots, laagspanningshalogeenlampen, fluorescentielampen
|
C | Capacitieve ladingen |
laagspanningslampen, LV-halogeenlampen met elektronische transformator
|
Kort overzicht: Soorten dimmers
Dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Een van de meest voorkomende dimmers is de draaiknop. De “ronde schakelaar” wordt gebruikt om de gewenste helderheid in te stellen. Als de schakelaar volledig wordt teruggedraaid of ingedrukt, wordt de lamp meestal uitgeschakeld.
Bij een dimmer met een drukknopschakelaar wordt het licht eerst via de schakelaar ingeschakeld. Afhankelijk van het model wordt de lichtintensiteit dan aangepast door de schakelaar ingedrukt te houden tot de corresponderende helderheid is bereikt.
Er zijn ook sensordimmers die reageren op een aanraking met de hand en dimmers met een infrarood-afstandsbediening.
Dimmers stap voor stap installeren
Werken aan de elektrische installatie is eigenlijk taboe voor leken! Dit staat in paragraaf 13 van de “Laagspanningsaansluitingsverordening”. Dit verbod geldt voor de gehele elektrische installatie van het huis. Zelfs stopcontacten of lichtschakelaars mogen eigenlijk niet worden vervangen, hoewel er in de winkel vrijelijk reserveonderdelen voor zijn. Dealers beschermen zichzelf met passende waarschuwingen. Als u als vakkundige doe-het-zelver toch een deel van het werk van de elektricien wilt uitvoeren, dan is het absoluut noodzakelijk om dit vooraf met een gespecialiseerd bedrijf te regelen.
Of het nu gaat om het installeren of het vervangen van een schakelaar door een dimmer – het principe blijft hetzelfde. De dimmer wordt eenvoudigweg in de bestaande doos geïnstalleerd.
Bij het vervangen wordt de schakelaar verwijderd en worden de aansluitkabels uit de bevestigingsklemmen of schroefklemmen getrokken of geschroefd. Het is het beste om nog eens te controleren of er geen spanning is!
De kabel draagt normaal gesproken kabels met de kleurcode zwart en bruin (soms blauw). De aansluitklem van de dimmer heeft meestal een symboolidentificatie. De verbinding wordt dan volgens het patroon gemaakt:
- Klem met pijl naar de dimmer: zwarte draad onder spanning
- Klem Sinuslijn met diagonale pijl door: bruine draad naar armatuur
Sommige dimmers hebben een N-terminal. Hier wordt de nulleider (indien aanwezig) aangesloten.
U kunt de dimmer ook gebruiken als tuimelschakelaar in plaats van de normale aan/uit-schakelaar. Vervolgens worden de twee corresponderende kabels (meestal bruin) aangesloten op de twee pijltjesklemmen en de onder spanning staande draad (meestal zwart) van de tuimelschakelaar op de sinuslijn met pijltjesklem.
Strip de kabel indien nodig met een kabelmesje ongeveer vijf centimeter wanneer u deze opnieuw installeert. Let op: beschadig de isolatie van de binnendraden niet! Gebruik dan de striptang om de kabel met ongeveer drie millimeter te strippen.
Gereedschap en materiaal klaarzetten
De doe-het-zelver heeft de volgende gereedschappen en materialen nodig om een dimmer aan te sluiten:
- Duspol (chiptester)
- geschikte schroevendraaier voor klemmen
Voor nieuwe installaties:
- Stripmes
- Zijsnijders
- Draadstripper