Kan je niet beslissen om spijkers of schroeven te gebruiken om de ondervloeren of underlayment te installeren? Het kiezen van de juiste ondervloerbevestigingen kan het verschil maken in de kwaliteit en de waarde van je installatie. Voordat je een beslissing neemt, moet je rekening houden met de volgende belangrijke punten:

Wat is sneller?

Wanneer de tijd dringt, is spijkeren de snelste manier om de ondervloer te bevestigen. Onafhankelijk van de vuurmodus kan je met een luchtnagelmachine spijkers binnen enkele seconden op elkaar drijven, wat tijd bespaart in vergelijking met het gebruik van een schroefpistool. Schroeven moeten in de ondervloer worden gedraaid, wat meer tijd kost dan alleen maar een spijker in het materiaal van de ondervloer schieten.

Sommige schroefpistolen, zoals de Senco DuraSpin DS440-AC, zijn echter geautomatiseerd. Met een gesorteerde schroefstrip in dit geval gaat het schroeven van de ondervloer iets sneller, hoewel het niet zo snel gaat als het spijkeren.

Wat is voordeliger?

Als je op een krappe begroting zit, zijn spijkers de voordeligere oplossing. Maar niet alle nagels zijn gelijk. Roestvrijstalen nagels bieden bijvoorbeeld een hogere kwaliteit, maar zijn duurder. Over het algemeen zijn schroeven iets duurder, maar net als nagels bieden sommige een betere kwaliteit voor een hogere prijs.

Het is dan ook noodzakelijk dat je een bevestigingsmiddel kiest dat compatibel is met de dikte en het materiaal van je ondervloer(een doorgaanse maat is bijvoorbeeld een underlayment 18mm). De kwaliteit en het juiste type van het bevestigingsmiddel voor de ondervloer kan je vloer letterlijk maken of breken. Hoe beter de kwaliteit nu is, des te langer je vloer later zal meegaan – om nog maar te zwijgen van de stevigheid van je vloer.

Welke heeft een betere houdkracht?

Wat de nagels betreft, zijn ringnagels een populaire keuze voor ondervloeren. Een ringschacht heeft extra grip en houdkracht, in vergelijking met andere schachttypes, en zorgt voor een strakkere ondervloer. Hoewel ringschachtnagels een goede houvast hebben, hebben schroeven in vergelijking met andere schachtvloeren meer houdkracht. Met een grotere schroefdraad die een groter oppervlak om zich heen grijpt, houden de schroeven je ondervloer zeer stevig vast – waardoor er geen ruimte is om te verschuiven of los te komen.

Verschillende nagelfabrikanten, zoals Senco en Paslode, hebben hun eigen oplossingen uitgebracht om de houdkracht van een ondervloernagel te verbeteren. De bevestigingsmiddelen voor de Whisper Grip ondervloer van Senco zijn voorzien van onderringen die ontworpen zijn om de draagbalk of spijkers volledig vast te zetten en vast te houden, terwijl de bovenringen ervoor zorgen dat de spijker verzonken blijft – zelfs als de draagbalk of de spijkers gemist worden. Paslode’s TetraGRIP Subfloor Fastener gaat nog een stap verder, met een ontwerp van prikkeldraad dat zich bij het inrijden in het hout met de vezels verbindt zonder het hout te vernielen. Paslode beschrijft het als “rotatie zonder vernietiging”.

Wat is duurzamer?

Denk aan het verwarmen en koelen van vloeren tijdens de zomer- en wintermaanden. Ondervloeren zullen, net als elk ander materiaal, uitzetten en krimpen met de temperatuur. Dit betekent dat er zelfs op microniveau beweging zal optreden. De kleinere schroefdraad op een ringschacht, in vergelijking met de grotere schroefdraad, geeft minder grip dan de grotere. Dit betekent dat de ringschachtnagel minder spanning krijgt, maar in wezen meer “mee kan bewegen met de vloer” dan een schroef kan.

Ter vergelijking: de schroef heeft een veel betere houdkracht, en kan dus bijdragen aan een algehele strakkere ondervloer. Wanneer de ondervloer echter uitzet en krimpt met de temperatuur, of zelfs met huisbewegingen, kan de schroef niet mee bewegen met de verschuiving. Hierdoor ontstaat er spanning in de schroef, waardoor de schroefkop in extreme omstandigheden kan afschuiven. Ook als een schroef niet spoelend wordt aangedreven, overgedreven wordt, of de verkeerde maat schroef wordt gebruikt, is de schroefkop een verhoogde kans op breuk.

Welke sluiting voorkomt piepen van de vloer?

Het bevestigingsmiddel dat je kiest zal zeker een rol spelen bij het al dan niet piepen van je vloer. Nagels hebben een grotere kans om piepende vloeren te veroorzaken, vanwege de flexibiliteit van de temperatuur. Door de beweging tussen de ondervloer en de spijker (zelfs een ringschacht) raken de twee in de loop van de tijd onvermijdelijk los, waardoor de vloer gaat piepen – met name in drukbezochte ruimtes.

Schroeven, mits goed aangedreven, voorkomen kraken van de vloer. Een schroef houdt de ondervloer stevig op zijn plaats, waardoor er jarenlang een piepende vloer ontstaat.