Inloopdouches geven een aangenaam gevoel van bewegingsvrijheid in de badkamer – en zijn dubbel de moeite waard op oudere leeftijd. Bouwvakkers kunnen sommige dingen zelf doen, maar doen er goed aan een vakman in te schakelen om ze af te dichten. We presenteren drie mogelijke varianten van douches op vloerniveau.
In een oogopslag
- Inloopdouches kunnen achteraf in een toegankelijke badkamer worden ingebouwd, maar in oudere huizen is de verlaging duur.
- Met een douchebak, betegeld of met een verlaagde dekvloer en afvoergoot – elke variant heeft zijn voordelen.
- Je kunt een deel van de installatie zelf doen, maar het afdichten laat je beter over aan de vaklui.
Inloopdouche: de drie varianten
Inloopdouches met en zonder douchescherm kunnen in verschillende uitvoeringen geïnstalleerd worden.
1. douchebak met lage, gelijkvloerse inbouwhoogte.
2. geheel betegeld douche-element met verlaging naar de afvoer in het midden of in een hoek.
3. hellende dekvloer met afvoergoot.
Maar wat is de beste optie? Dit is de vraag waar de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in inloopdouches mee te maken krijgen. Ze zijn allemaal visueel chic, maar bij nadere beschouwing bieden ze verschillende voordelen en nadelen. Daarom bekijken we uitvoerig de kenmerken van de gelijkvloerse douchebak in vergelijking met de betegelde douchehoek. We bekijken ook de derde – maar duurste – variant, de inloopdouche op aflopende chape met douchegoot.
Inloopdouche met douchebak
Deze goedkope variant wordt nog steeds veel gebruikt omdat hij gemakkelijk schoon te maken en eenvoudig te installeren is. De afvoer zit meestal in het midden of aan een kant. De gebruikte materialen zijn sanitair acryl, keramisch, mineraal gegoten of geëmailleerd staal. Als je wilt, kun je een antislip oppervlak kiezen van Quaryl, een mengsel met meer dan 60 procent kwartsgehalte dat bijzonder gemakkelijk is om over te rijden, stabiel en antislip. De nodige helling is al ingebouwd. Veel leveranciers hebben douchebakken met een lage inbouwhoogte in hun gamma. Bekende merken zijn onder meer Duravit, Villeroy & Boch en Kaldewei.
Voordelen
- Een douchebak is gemakkelijk af te dichten.
- Als er ooit problemen zijn met de afvoer drainage, kun je een douchebak demonteren met weinig weinig moeite.
- Qua prijs zit de douchebak in het lagere gamma vergeleken met de andere twee varianten segment.
- Het is gemakkelijker en sneller om om schoon te maken.
Nadelen
- Douchebakken zijn meestal niet zo stabiel dat ze dat ze toegankelijk zijn met een rolstoel
- Behalve het gebrek aan stabiliteit is ook de grootte van een standaard douchebak is voldoende voor voor gebruik met een rolstoel vaak niet voldoende.
Betegeld douchegedeelte
Wie droomt van een naadloze badkamer zal waarschijnlijk deze variant van de inloopdouche kiezen. Het komt tenminste in de buurt: het douche-element is helemaal betegeld, tegenwoordig vaak met grote tegelformaten. Dit geeft een royale en moderne uitstraling en laat zelfs een kleine kamer groter lijken. De tegels liggen gelijk met de vloerbedekking – bij het leggen is al rekening gehouden met de helling. Dit betekent dat het water in de inloopdouche altijd naar de afvoer stroomt, die meestal in het midden of in een hoek geplaatst is. Een antislip oppervlaktecoating is hier ook mogelijk. Het hoogtepunt: de vloerverwarming zorgt voor warme voeten, zelfs onder de douche. Maar huidresten, vuildeeltjes en water blijven soms achter in de voegen en leiden tot ontsierende verkleuringen. Water dat niet wegloopt leidt tot een vochtiger binnenklimaat in de badkamer.
Voordelen
- Verschillende vormen zijn mogelijk rechthoekig, vijfhoekig of kwartcirkelvormig.
- Het uiterlijk is royaal en de verwerking minder ingewikkeld dan met een schuin aflopende ongecompliceerd.
- De prijs van een betegelde doucheruimte ligt in de middenmoot in het middengebied.
Nadelen
- Water en vuil kunnen zet zich soms af in de gewrichten.
- Hoge arbeidsinput (groot formaat tegels en hellingen).
- Het is aan te bevelen het werk te laten door een gespecialiseerd bedrijf om van de gewrichten.
- Hoge reparatiekosten en moeite.
De inloopdouche op aflopende dekvloer met douchegoot
Een esthetisch alternatief voor een betegelbaar douche-element is een douche op vloerniveau op aflopende chape. Dit systeem geeft je de grootst mogelijke ontwerpvrijheid in de badkamer. Je kunt een individuele douche-oplossing samenstellen, en er is ook een ruime keuze aan kleuren en decors.
De positie van de afvoer is variabel. Bovendien is een voor gehandicapten toegankelijk ontwerp gemakkelijk mogelijk. Bij de inloopdouche met aflopende dekvloer stroomt het water in een douchegoot. Maar als de dekvloerlaag niet goed werkt, is de helling niet juist en bestaat het gevaar van terugstromend water bij het douchen omdat het water niet snel genoeg wegloopt.
Voordelen
- Zo veel mogelijk, individuele ruimte voor individueel ontwerp.
- Kan volledig betegeld worden.
- In combinatie met vloerverwarming vloerverwarming douchen wordt bijzonder comfortabel.
Nadelen
- De kwaliteit en de strakheid hangen af van de op de bekwaamheid van de tegelzetter vaardigheden van de tegelzetter.
- Herstelwerkzaamheden aan de afvoer worden kostbaar, want het is moeilijk om toegankelijk.
- Tegels moeten slipvast zijn.
- Hoge totale kosten.
Inloopdouches hebben ruimte nodig
Het comfort en de veiligheid van een inloopdouche zijn het gevolg van het ontbreken van een instapdrempel en de royale bewegingsruimte. Dit vereist voldoende ruimte in de badkamer. Voor een inloopdouche heb je 1,20 meter vrije ruimte nodig tot het volgende armatuurelement – zo ver spat het water. Als je echter een badkamer zonder drempels plant, moet je de vereiste bewegingsruimtes vergroten: Een drempelloze douche meet 1.20 x 1.20 meter, wat genoeg is voor de meeste behendige rolstoelgebruikers. Als je echter doucht met een douchestoel of helper, heb je 1.50 x 1.50 meter nodig om te manoeuvreren.
Een vast douchescherm, bijvoorbeeld van glas, moet met zorg geplaatst worden, want het bemoeilijkt het manoeuvreren met de rolstoel en is, als het op de verkeerde plaats geïnstalleerd is, een storend obstakel. Als alternatief is het in zo’n geval raadzaam om soepele glazen vouwdeurelementen te installeren of – veel goedkoper – een gordijnroede die waterspatten tegenhoudt maar de bewegingsruimte vrijhoudt. Bovendien is het schoonmaken van een douchewand zonder glas veel gemakkelijker omdat het oppervlak gemakkelijk toegankelijk is.
Wat kost een inloopdouche?
Afhankelijk van het systeem dat je voor je inloopdouche kiest, kun je rekenen op kosten van tussen de 1.000 en 5.000 euro voor een afmeting van ongeveer 120 centimeter x 120 centimeter. Geprefabriceerde douche-elementen zijn goedkoper dan de handmatige bouw van een douche met aflopende dekvloer en afvoergoot. Er zijn praktisch geen bovengrenzen aan de prijs. Je kunt veel geld uitgeven aan tegels en douche-armaturen, want alles is mogelijk in de moderne badkamer, van goedkope keramische mozaïektegels of glazen tegels tot Carrara marmer, van verchroomde tot gouden kranen.
Tip: Als je met de inloopdouche barrières in huis vermindert, kun je voor de bouwmaatregel subsidies voor leeftijdsvriendelijk wonen aanvragen.
Zal een gelijkvloerse douche in je badkamer passen?
Als je van plan bent een huis te bouwen, kun je meteen rekening houden met de bouwkundige eisen voor een inloopdouche. Dit is anders voor bestaande gebouwen: Hier bepalen de bouwkundige eisen de mogelijkheden voor een douche op vloerniveau.
De installatiehoogte beperkt de mogelijkheden
Het afvoersysteem van een inloopdouche voert niet alleen het douchewater af, maar zorgt er ook voor dat geurtjes niet kunnen ontsnappen. Hiervoor is een aparte stankafsluiter nodig. De afvoer is dus betrekkelijk hoog. De verschillende systemen voor douches op vloerhoogte vereisen tussen 65 millimeter en 100 millimeter totale inbouwhoogte. Dit moet opgevangen worden in de dekvloer. Alles hangt dus af van de bestaande constructiehoogte van de vloer boven het plafond van gewapend beton. Want dit bepaalt de maximale diepte voor installaties. In oude huizen werd de tegelvloer echter vaak zonder verdere constructie op het plafond van gewapend beton gelegd. In dit geval is een gelijkvloerse installatie van de douche alleen mogelijk als de vloerhoogte in de hele kamer navenant wordt verhoogd of als tegen hoge kosten enkele centimeters van het plafond van gewapend beton worden uitgehakt. Technisch gezien is dit echter niet ideaal en betekent het dat het douche-element in plaats daarvan een beetje uitsteekt, waardoor de doucheruimte zichtbaar gemarkeerd wordt.
Mogelijke oplossingen
Fabrikanten lossen de hierboven genoemde uitdaging van de hoogte van de afvoer op verschillende manieren op:
Puntafvoer: wordt centraal of asymmetrisch geplaatst; de tegelzetter moet bijzonder zorgvuldig en precies werken met diagonale sneden; installatiehoogte verhoudingsgewijs het hoogst.
Gootafvoer: smalle goot aan de zijkant of in het midden van het douche-oppervlak; visueel verborgen in de voegen; diagonale sneden kunnen geheel vermeden worden.
Wandafvoer: flauw aflopend naar opzij; verhoudingsgewijs laagste inbouwhoogte; afvoeropening ligt iets boven het douche-oppervlak; vloerconstructie eenvoudiger omdat isolatie en afdichting helemaal doorgetrokken kunnen worden.
Hoe groot de noodzakelijke afvoercapaciteit van de douchegoot moet zijn hangt af van het douchesysteem. Als je het douchesysteem en het afvoersysteem koopt, let er dan op dat ze compatibel zijn wat betreft waterdoorstroming en absorptiecapaciteit!
Tips voor het installeren van een inloopdouche
De gemakkelijkste manier om een douche op vloerniveau te installeren is met een kant-en-klare douchebak, want het afschot en de afvoer zijn al voorgemonteerd. Douchebakken zijn verkrijgbaar met verschillende onderstructuren. Sommige staan op pootjes, andere zijn in een sokkel ingebed of in een douchebaksteun gemonteerd. Ervaren doe-het-zelvers kunnen dit zelf doen. Lees verder om te ontdekken hoe je een douche schoon kunt dichten. De installatie van een volledig betegeld, gelijkvloers douche-element en een bad met aflopende dekvloer is technisch en bouwtechnisch moeilijker. Bij beide varianten is het sterk aan te bevelen een vakman in te schakelen om de doucheplaats voor te bereiden en af te dichten.