Ooit populair, worden houten plafonds nu als ouderwets beschouwd, maar ze slopen is arbeidsintensief. Als je in plaats daarvan je houten plafond wilt bekleden, heb je een paar mogelijkheden. In ons artikel onthullen we welke plafondbekleding geschikt is en hoe je die kunt gebruiken om de ruimte te verfraaien.

Welke materialen kunnen gebruikt worden om houten plafonds te bekleden?

Houten plafonds en lambriseringen waren booming in de jaren 1970 en 1980, maar ze zijn nu uit de mode en moderne houten plafonds zijn zeldzaam. Donkere houten panelen doen kamers ook kleiner en beklemmend lijken. Huurders kunnen echter niet zomaar het oude houten plafond slopen als je een houten plafond hebt in plaats van beton – wat niet betekent dat ze er mee moeten leven. Deze vijf houtafwerkingen zijn mogelijk als verwijderen niet aan de orde is, maar je toch een moderner plafond wilt.

1. een houten plafond bekleden met gipsplaat

Gipsplaten of gipsvezel is een populaire oplossing als het gaat om het verbergen van de oude panelen. Het materiaal kan gemakkelijk met een decoupeerzaag op maat gezaagd worden, bijvoorbeeld om ronde LED schijnwerpers in te bouwen. Met drie tot vijf euro per vierkante meter is deze bekleding van het houten plafond ook heel goedkoop.

Om de gipsplaten te bevestigen is een onderconstructie nodig (bijvoorbeeld met UW randprofielen en CW profielen), die je op de muur bevestigt. Afhankelijk van het ontwerp kan dan ook isolatie aangebracht worden tussen het houten plafond en het nieuwe plafondoppervlak. Nadat de planken op de onderconstructie geschroefd zijn, worden de voegen opgevuld met pleisterwerk en de voegen aan de muurkant worden bedekt met afwerklijsten.

Een plafondsysteem met gipsplaten biedt veel ontwerpmogelijkheden. De plafondbekleding kan niet alleen geschilderd worden, maar ook behangen. Een gipsplafond of stuc-elementen zijn ook mogelijk als decor. Dit maakt gipsplaten tot een goedkope en veelzijdige oplossing, hoewel de tijd die nodig is voor het plaatsen niet onderschat moet worden.

Voordelen

  • Goedkoop
  • Veelzijdige mogelijkheden (gipsplafond, behang)
  • Gemakkelijk om mee te werken
  • Extra isolatie mogelijk
  • Verlichting kan geïntegreerd worden

Nadelen

  • Renovatie vergt veel inspanning

Attentie! Het heeft geen zin het houten plafond te bepleisteren zonder een extra plafondbekleding, want er vormen zich scheuren in het stijve pleisterwerk zodra het hout uitrekt. Wil je een pleisterplafond, dan heb je de keuze tussen polystyreen of gipsplaten panelen en speciale pleistersteunen.

nl panelen. Hiervoor is een speciale polystyreenlijm nodig. Bouwmarkten zoals Gamma en Bauhaus en online winkels bieden een grote keuze aan piepschuim panelen met decoratieve patronen, bijvoorbeeld in houtlook.

In termen van prijs is piepschuim net zo’n goedkope bedekking voor het plafond als gipsplaten. Het werkt ook als een uitstekende thermische isolatie. Als je het piepschuim uiterlijk niet mooi vindt, verf de planken dan naderhand, zodat de verflaag de structuur bedekt.

Voordelen

  • Goedkoop
  • Geen boormachine nodig
  • Weinig werk/inspanningen
  • Goede isolatie

Nadelen

  • Uiterlijk slechts matig

3. een spanplafond installeren

Met een spanplafond kan het ouderwetse houten plafond elegant bedekt worden zonder schilderen en plamuren. De gemakkelijk te onderhouden en scheurvaste plafondsystemen zijn gemaakt van PVC folies of polyester vezels en zijn in vele variaties verkrijgbaar. Zo zijn er matte of transparante lichtgevende plafonds waarin verlichting geïntegreerd is, en ook hoogglanzende producten en plafonds met ongewone motieven.

Wil je lichtpunten, dan moet je vóór de montage de nodige kabels leggen. Om het spanplafond te bevestigen, monteer je eerst bevestigingsprofielen op de muur of het plafond. Als de metalen strips op hun plaats geschroefd zijn, wordt het spanplafond eerst losjes opgehangen met borgclips. In een tweede stap wordt het met een spatel in de profielen geduwd, zodat het uitgerekt wordt.

Bekwame leken hebben meestal geen problemen. Als je vaklui nodig hebt, moet je de kosten optellen bij de toch al niet goedkope aankoopprijs, die minstens 70 euro per vierkante meter bedraagt. Dit maakt het spanplafond tot een nobele maar dure oplossing. Bovendien kan tussen het hout en het plafond geen isolatie aangebracht worden.

Voordelen

  • Mooie verschijning
  • Verlichting kan geïntegreerd worden
  • Veel patronen en motieven mogelijk

Nadelen

  • Duurder dan Rigibs en piepschuim
  • Geen isolatie
  • Moeilijk te installeren

4. houten plafonds bekleden met stof

Creatieve plafondbekledingen kunnen zelfs met een krap budget gerealiseerd worden. Loshangende stoffen panelen zijn bekend van bruiloften en partijen. Deze bedekken echter niet het hele oppervlak, zodat het oude plafond nog zichtbaar is. Als alternatief is het ook mogelijk een enkele lap stof te knippen die het hele plafondoppervlak bedekt. Een ander voordeel is de goede isolerende werking van het textiel. Anderzijds absorbeert de stof geuren en vocht sterker dan bijvoorbeeld plaatmateriaal – dus is het niet geschikt als keuken- of badkamerplafond.

Om het stoffen plafond te laten houden, moet de stof aan de zijkanten sterk genoeg zijn om er klinknagels in te slaan en oogjes in te werken. Aan de muur bevestigde rubberen ringen en S-haken worden gebruikt om het nieuwe plafond vast te klemmen. De inspanning is matig, de kosten variëren sterk, afhankelijk van de aard van het gekozen textiel.

Voordelen

  • Veel patronen en motieven mogelijk
  • Relatief weinig werk/inspanningen
  • Goede isolatie
  • Stijlvolle uitstraling

Nadelen

  • Absorbeert vocht en geurtjes
  • Produceert stofvangers

5. houten plafonds schilderen

Op het eerste gezicht is schilderen de gemakkelijkste manier om verweerde panelen een nieuw uiterlijk te geven. Zo ziet donker hout er veel helderder uit nadat het met witte vernis geschilderd is, en ook de natuurlijke nerf blijft behouden.

Maar houten plafondpanelen schilderen is niet helemaal zo triviaal. Voordat je het hout schildert, moet je de oude vernis verwijderen met een verfafbijtmiddel of schuurpapier of een vlakschuurmachine en de scheuren opvullen. Pas dan wordt de primer aangebracht. Als de grondverf droog is, schuur je het plafond lichtjes met schuurpapier. Breng tenslotte de onverdunde gekleurde of witte lak of een houtplafondverf aan.

Als je grondig schildert, krijg je een mooi eindresultaat, maar het is veel werk. Bovendien verschijnen er na verloop van tijd oude vlekken of scheuren als het hout werkt en de verf verweert.

Voordelen

  • Boren is niet nodig
  • Kan door een leek gedaan worden
  • Natuurlijk graan wordt bewaard
  • Goedkoop

Nadelen

  • Hoge inspanning
  • Resultaat niet duurzaam
  • Ongelijkmatigheid verschijnt weer

Hoe kan ik houten balken bekleden?

Behalve plafondpanelen is ook een houten balkenplafond niet naar ieders zin. Vaak kunnen ze echter om structurele redenen niet verwijderd worden. Als je het uiterlijk wilt verbeteren, kies dan een geschikte bekleding. De volgende punten moeten in aanmerking genomen worden:

In het geval van vrijstaande, oude houten balken is houten bekleding een goede keuze. Ze worden op de balken geschroefd of gelijmd.
Bekleding van pressboard of sheetrock is ook mogelijk.
Als de balken in de muur ingebed zijn, kan het beschot als een brug gerealiseerd worden.
Vaak wordt ook een onderconstructie voor houten balken gebouwd, zodat de bekleding niet direct op het hout ligt.
In het algemeen moet het hout voldoende ruimte hebben om uit te zetten en weer samen te trekken. Om deze reden zijn bekledingen van bijvoorbeeld bouwschuim niet geschikt.