Als u hout wilt zagen, dan moet u vooraf goed nadenken over het onderwerp en de risico’s.

Het werken met de zaag kan immers gevaarlijk zijn als het niet goed wordt gedaan – vooral als u onervaren bent op dit gebied.

Het zagen van hout – veilig werken met hout

Hieronder vindt u onze 10 tips voor een veilige houtverwerking. Deze zullen u helpen om potentiële risico’s op ongelukken bij het zagen of in het algemeen bij de verwerking van hout te voorkomen.

Het vinden van de ideale zaag

De zaag maakt deel uit van de basisuitrusting in elke werkplaats en ook voor particulieren. Vandaag de dag kunt u kiezen uit deze hulpmiddelen in verschillende vormen. Welke zaag u kiest hangt af van de houtsoort die u wilt zagen.
Er bestaat dus niet zoiets als het ideale gereedschap. Als u niet zeker bent van uw keuze, kunt u een specialist om advies vragen. Experts in de speciaalzaken beantwoorden graag uw vragen.

Verwend om te kiezen – dit gereedschap is beschikbaar voor het werken met hout

Bij de verwerking van hout wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en machinezagen. Deze laatste werken met een snijrand die constant in beweging is of met een zaagblad dat heen en weer beweegt. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen duw- en trekzagen.
De meerderheid van de handzagen in Europa zijn duwzagen, hoewel de meeste machinezagen en Japanse zagen trekken. Sommige zagen kunnen zelfs worden gebruikt voor dubbelzijdig zagen – onder andere vorstzagen moeten hier worden vermeld.

Bij het zagen moet u er rekening mee houden dat de zaagsnede breder moet zijn dan het zaagblad – anders kan de zaag tijdens het zagen vast komen te zitten. De zaagtanden moeten daarom in een golfvorm worden geplaatst.

De meeste ongelukken gebeuren met deze zaag

Op het gebied van zagen is de cirkelzaag een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen. Door de hoge snelheid kunnen werkstukken gemakkelijk worden weggegooid of meegesleept.
Een andere veel voorkomende oorzaak van ongevallen is het uitglijden met de hand of werkhandschoenen die vast komen te zitten in het zaagblad. Zelfs ervaren werknemers onderschatten deze risico’s.

Dus als je voor het eerst met een cirkelzaag werkt, moet je voorzichtig zijn. Ook moet je, zeker als nieuwkomer, nooit alleen bij de zaag staan. In ieder geval zijn adequate apparatuur en een veiligheidsbril essentieel.

Dit voorkomt rafelen bij het zagen.

  • Voordat u aan het werk gaat, moet u uitzoeken of uw gereedschap werkt in compressie of spanning. U kunt dit te weten komen door te kijken naar de positie van de tanden.
    Dan moet je wegwerken van de zichtbare kant. Als u ook wilt voorkomen dat het hout rafelt, kunt u ook tape aanbrengen langs de zaaglijn. Dan heb je deze tape gewoon doorgezaagd. De tape zorgt ervoor dat het hout beter bij elkaar wordt gehouden en niet versplintert.

Eerste hulp als de zaag vast komt te zitten

Zelfs het vastlopen van de zaag is een veiligheidsrisico. Want als het gereedschap plotseling met grote kracht loskomt, kunnen er snel verwondingen ontstaan.
Als uw zaag vaak vast komt te zitten in het hout, is er een eenvoudig huishoudelijk middel voor. Wrijf de was gewoon over het zaagblad. De stof werkt als een smeermiddel, wat het zagen voor u gemakkelijker maakt.

Het werken met de kettingzaag is een vaardigheid die geleerd moet worden

Houtkachels genieten opnieuw een grote populariteit in veel Duitse huishoudens. Dit is te wijten aan de stijgende olieprijzen, wat dit type verwarming tot een aantrekkelijke optie maakt.
Om brandhout voor de kachel te zagen, reiken veel mensen naar een kettingzaag. Als u met de kettingzaag wilt werken, is het absoluut noodzakelijk om alle beschermingsmiddelen vooraf aan te trekken.

Alleen werken met het gemotoriseerde zaaggereedschap is ook wettelijk verboden vanwege het hogere risico op letsel. Een tweede persoon moet dus op zijn minst binnen gezichts- of gespreksbereik zijn.

Slijp uw zaag regelmatig

Om gemakkelijk en veilig met het gereedschap te kunnen werken, moet het zaagblad met regelmatige tussenpozen worden geslepen. In het algemeen is dit een zeer tijdrovende taak – elke tand moet individueel worden geslepen.
De zaak is eenvoudiger met geperforeerde zagen. Dit type gereedschap is voorzien van een gat achter elke tand – dit maakt het gemakkelijker om ze te slijpen.

Om de ketting van een kettingzaag te slijpen heeft u echter een speciale slijpset nodig. Japanse zagen zijn helemaal niet geslepen – als het zaagblad stomp is, moet je het gewoon vervangen.

Is het de moeite waard om gebruikt gereedschap te kopen?

Als u eerst het zagen wilt uitproberen en niet zoveel geld wilt uitgeven, is het aan te raden om gebruikt gereedschap te kopen. Natuurlijk moet u zich vooraf informeren over de tools en kwaliteitskenmerken.
Dit zal ervoor zorgen dat je plezier hebt met de zaag. In ieder geval is het de moeite waard om een gebruikte figuurzaag te kopen.

De zaagbladen zijn eenvoudig te vervangen en relatief goedkoop. Als het daarentegen een andere handzaag is, moet u de zaagtanden goed bekijken. Als ze bot zijn, zal je plezier in het gereedschap van korte duur zijn.Wees voorzichtig bij het kopen van een gebruikte kettingzaag

Een koorddanser is de aankoop van een gebruikte kettingzaag. U moet alleen een tweedehands kettingzaag kopen als u de eigenaar kent.
De meeste gemotoriseerde snijgereedschappen zijn al na een jaar niet meer functioneel. Daarom moet u voor de aankoop uitzoeken hoe de tool is onderhouden. Voordat u een kettingzaag koopt, moet u rekening houden met de volgende kenmerken:

  • De kabelverbindingen: Het is noodzakelijk dat ze intact zijn. Anders zullen ze falen tijdens het werk.
  • De brandstoftank: Er mag geen lek zijn op de brandstoftank.
  • De kettingrem: De kettingrem moet goed werken – anders kan de ketting blijven lopen nadat de motor is uitgeschakeld.
  • De kettingspanning: Het is zeer belangrijk dat de ketting strak tegen het blad ligt. Het is mogelijk om het zelf aan te scherpen – maar daar heb je wel een speciaal gereedschap voor nodig.
  • Als u niet zeker bent van de aankoop van een gebruikte kettingzaag, kunt u beter naar een gespecialiseerde dealer gaan. Ook daar vindt u demonstratieproducten tegen relatief lage prijzen.

Veilig zagen in het bos

Als u brandhout uit het bos wilt halen, moet u dit tussen maart en november doen. Gedurende deze tijd zit er weinig water in de boomstammen.
Voordat u met uw werk begint, moet u ook contact opnemen met de boswachter, die een brandhoutcontract met u zal ondertekenen, waarin u een bepaalde hoeveelheid hout toegewezen krijgt.

Houd er echter rekening mee dat bij het kappen in het bos alleen hout mag worden verwerkt dat al op de grond ligt – het kappen van bomen is gewoonweg te gevaarlijk.

Conclusie – 10 tips voor het veilig zagen van hout

Als u deze tips volgt, werkt u niet alleen veilig. Ze zorgen ook voor een perfect resultaat. Toch vergt het zagen van hout veel praktijkervaring. Vooral in het begin moet je heel voorzichtig zijn met het werken met hout.