In de zomer kan het behoorlijk warm worden in de slaapkamer. Het gevolg: je kunt geen oog dicht doen. Een snelle oplossing hiervoor is het installeren van een airconditioning, maar erg duurzaam is zo’n apparaat niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig – in een tijd waarin het klimaat hot topic is – genoeg alternatieve oplossingen om je slaapkamer koel te houden en daarbij het milieu zo min mogelijk te belasten. In dit artikel bespreken we drie oplossingen: het koelkussen, planten en screens voor je raam buiten of binnen die je bevestigt met zuignappen.
Je hoofd koel houden
Als het niet lukt om je hele kamer te koelen, dan is het in ieder geval fijn om je hoofd de nodige verkoeling te bieden, met een koelkussen bijvoorbeeld. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, of is het helemaal nieuw voor je. Dit kussen is gevuld met een speciale gel die voor verkoeling zorgt, omdat hij de warme afvoert. Naast verkoeling biedt een koelkussen ook een bijzonder goede ondersteuning waardoor je nachtrust op twee vlakken verbetert. Zo hoef je niet de hele nacht wakker te liggen om je hoofdkussen alsmaar om te keren, maar slaap je voortaan weer hele nachten door.
Groen kan de was doen
Een andere simpele oplossing om de temperatuur in je slaapkamer te verlagen is het neerzetten van planten. Planten verdampen namelijk water via hun bladeren om zichzelf af te koelen waardoor de temperatuur in de kamer wordt verlaagd. ‘Groene airconditioners’ zou je de planten dus ook wel kunnen noemen. Er zijn een aantal planten zeer geschikt voor het koelen van de kamer: de treurvijg, de rubberplant, de vrouwentong, de goudpalm en de aglaonema. Duurzamer dan dit wordt het niet.
Zonwering met zuignappen
Als laatste is er duurzame zonwering die je door middel van zuignappen aan je raam bevestigt. Door deze manier van monteren hoef je dus niet te boren in je kozijn of in de weer te gaan met het aansluiten van elektra. De screens worden altijd op maat gemaakt en monteer je heel makkelijk zelf. Aan het einde van het jaar haal je de screens weer los en zo kun je ze jaar na jaar gebruiken. De zonneschermen kun je zowel aan de binnen- als buitenkant van het raam plaatsen, waarbij de buitenkant de voorkeur heeft. Door het scherm aan de buitenkant te plaatsen houd je de zon namelijk buiten en absorbeert het scherm de warmte nog voor hij je huis binnenkomt. Hierdoor houd je je huis tot wel 8 graden koeler. Plaats je de zonwering aan de binnenkant van het raam, wat bijvoorbeeld veel wordt gedaan bij zolderramen, dan wordt de warmte door het doek gelijk na binnenkomst weerkaatst met ook een relatief lage temperatuur als gevolg.