Er zijn veel situaties waarin steigers aan het huis moeten worden opgetrokken. Of het nu gaat om het schilderen of het renoveren van een gevel of dak, ambachtslieden kunnen zich vrij en veilig op de steiger verplaatsen naar de plaats waar hun werk nodig is.
Per vierkante meter en met een standtijd van 4 weken moet u rekenen op een totale prijs van 6 tot 12 euro inclusief BTW. Per extra week kunt u extra kosten verwachten van ongeveer 10%.
Kostenfactoren voor het oprichten van steigers
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de steigerkosten:
- Grootte van de steiger
- Levensduur
- Voorwaarden voor montage en demontage/toegankelijkheid
- Extra uitrusting (valbeveiligingsnet, bescherming tegen weersinvloeden)
- Regio
- Seizoen
De steigerkosten worden berekend op basis van vierkante meters en de huurperiode.
Het aantal vierkante meters staat voor het oppervlak van de steiger. Het wordt berekend aan de hand van de lengte van de gevel en de werkhoogte.
Afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden wordt de lengte gemeten vanaf de rand van het dak, de rand van de goot of de rand van de gevel.
Met een lengte van 12 meter van dakrand tot dakrand en een werkhoogte van 7 meter is het aantal vierkante meter voor een zijde van een huis dus 84 vierkante meter.
Overzicht van de steigerkosten
Omvang | Geschatte totale kosten voor 4 weken afhankelijk van de bovengenoemde kostenfactoren | Toeslag voor een verlenging van de standtijd met 1 week (gemiddeld plus 10%) |
1 m² | 6,- tot 12,- Euro | 0,60 tot 1,20 Euro |
100 m² | 600,- tot 1.200,- Euro | 60,- tot 120,- Euro |
150 m² | 900,- tot 1.800,- Euro | 90,- tot 180,- Euro |
200 m² | 1.200,- tot 2.400,- Euro | 120,- tot 240,- Euro |
De prijzen variëren per regio en zijn meestal lager in landelijke gebieden dan in steden. De prijzen kunnen ook variëren afhankelijk van het seizoen en de bestelsituatie.
In een regio met gemiddelde prijzen kost een steiger voor een huurperiode van 4 weken gemiddeld zo’n 6 tot 8 euro per vierkante meter.
In dure grote steden kunnen de kosten oplopen tot 8 à 12 euro per vierkante meter, maar in gunstige landelijke gebieden kunnen ze soms minder dan 6 euro per vierkante meter bedragen.
De levensduur heeft slechts een gering effect op de prijs. Als er bijvoorbeeld een steiger van 100 vierkante meter nodig is voor 5 weken, dan kost dat ongeveer 60 tot 120 euro meer dan wanneer deze voor 4 weken wordt gehuurd.
Verschillende werkzaamheden vereisen verschillende soorten steigers. Hoe groter en veerkrachtiger uw steiger moet zijn of hoe hoger de montage-inspanning, hoe hoger de prijs.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er materiaal op de steiger moet worden opgeslagen voor isolatie- of renovatiewerkzaamheden of als er vanwege de omstandigheden regelmatig verbouwingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.
Als er speciale constructies zoals bescherming tegen het weer nodig zijn of als er speciale veiligheidsmaatregelen zoals vangnetten voor het dakwerk nodig zijn, nemen de kosten toe.
Voor een beter begrip is hier een praktisch voorbeeld:
De familie Meier wil graag een gevelrenovatie laten uitvoeren. Het te stallen oppervlak is 250 vierkante meter en de werktijd is vijf weken. Bovendien moet er 70 strekkende meter veiligheidsnet worden geïnstalleerd. Het is zomer, d.w.z. het hoogseizoen voor stellingbouwers.
Het gehuurde bedrijf rekent 8 euro per vierkante meter steiger inclusief vangnet. Montage, demontage en acceptatie zijn hier ook inbegrepen.
De standaard huurperiode voor het geselecteerde bedrijf is 4 weken. Voor de vijfde week wordt 10 procent van de totale prijs toegevoegd.
Zonder de toeslag is de prijs 2.000,- Euro. Daarnaast is er een toeslag van 10 procent. De totale prijs is dus 2.200,- Euro.
Waar u op moet letten bij het huren van steigers
Veel steigershouders geven een totaalprijs aan voor hun huursteiger waarin alle kosten zijn inbegrepen. Lees hier ons artikel over waar je op moet letten bij het kopen van een steiger.
Om onaangename verrassingen te voorkomen, moeten klanten altijd een kostenraming krijgen van het steigerbedrijf.
Idealiter krijgt u offertes van verschillende bedrijven en vergelijkt u deze met elkaar om het beste aanbod te bepalen.
Het is belangrijk dat de offertes altijd alle kosten bevatten en dat deze individueel worden vermeld.
Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat u later niet met extra kosten wordt geconfronteerd wanneer u het zogenaamd goedkoopste aanbod ontvangt.
Alternatieven voor de klassieke steigers
Voor kleinere werkzaamheden aan de gevel is een rolsteiger vaak een kosteneffectief alternatief voor een normale steiger.
Het huren van een kleine rolsteiger met een werkhoogte van 5 meter voor een week kost ongeveer 150 tot 250 euro. De aankoopprijs voor rolsteigers van dezelfde grootte begint bij ongeveer 400,- Euro.
De rolsteiger kan langs de gevelwand worden geschoven zodat de steiger niet rondom gebouwd hoeft te worden.
Voorwaarde is wel dat het pand hiervoor geschikt is en dat het werkschema hierdoor niet onnodig wordt verlengd.
Het kan ook goedkoper zijn om een ambachtsman in te huren die zijn eigen steiger heeft en deze naar wens kan monteren en demonteren.
Iedereen die regelmatig steigers nodig heeft of een langdurig bouwproject heeft, kan met het idee spelen om zelf steigers aan te schaffen.
Het aanbod varieert van professionele leveranciers tot portalen zoals ebay. Let er bij de aankoop van gebruikte producten op dat de steiger aan de veiligheidseisen voldoet!
Attentie! Als je het zelf koopt, krijg je het niet altijd goedkoper! Want als u zelf niet over de nodige kwalificaties beschikt, zult u de steiger telkens moeten laten monteren, demonteren en demonteren. Dit veroorzaakt aanzienlijke kosten.
Ook moet worden opgemerkt dat niet elke steiger geschikt is voor elke klus. Dus als u de neiging heeft om te kopen, moet u het juiste advies inwinnen.
Overigens: Als een vrijstaand huis of appartementsgebouw omringd is door steigers, neemt het risico op inbraak toe. Daarom is het belangrijk om uw inboedelverzekering te informeren over steigers.
Onze tip: Vraag vooraf verschillende aanbiedingen voor de steiger.