De functie van een stroomgenerator is gebaseerd op twee componenten:

  • de aandrijving
  • de generator

De aandrijving van een stroomgenerator is meestal een verbrandingsmotor. Door het verbranden van benzine of diesel, produceert het rotaties die worden omgezet in elektrische energie door een generator.

De daadwerkelijke opwekking van de elektrische stroom vindt dus plaats in de generator. Dit is denkbaar als een grote elektromotor. De generator verbruikt echter geen elektriciteit, maar produceert wel elektriciteit.

Door de omwentelingen van de verbrandingsmotor worden magneten en spoelen langs elkaar heen bewogen en produceren zo elektrische stroom. Dit is afhankelijk van het toerental van de verbrandingsmotor.

In principe geldt dat hoe hoger de snelheid, hoe meer elektriciteit er wordt geproduceerd door de generator van de stroomgenerator.

Overigens wordt een stroomgenerator normaal gesproken gestart met een kabeltrek. Maar ook elektrische starters en zelfs radiografische afstandsbedieningen (vooral op de camping) worden steeds vaker gebruikt.

Wat zijn de verschillen tussen generator, stroomaggregaat en stroomgenerator?

Als de generator is gekoppeld aan een verbrandingsmotor, dan spreken we (met deze combinatie) van een vermogensgenerator. Strikt genomen is de generator dus slechts een onderdeel van een stroomgenerator (hoewel de termen vaak als synoniemen in onze tekst worden gebruikt om onnodige verwarring te voorkomen).

De verbrandingsmotor is essentieel, omdat deze een brandstof zoals benzine, diesel of gas in beweging zet. De generator zet op zijn beurt deze beweging om in elektriciteit.

De generatorset is slechts een andere naam voor elektriciteitsgeneratoren.

Wat is een ATS-unit en wat doet de UPS (ononderbroken stroomvoorziening)?

Wat je in gedachten moet houden is dat een generator enige tijd nodig heeft om op te starten en zijn volledige vermogen te leveren. Om deze seconden te overbruggen en een ononderbroken stroomvoorziening te garanderen, kunt u werken met zogenaamde UPS-units.

Elektriciteitsproducenten zijn vooral belangrijk in commerciële gebieden waar zonder elektriciteit grote schade kan worden aangericht, zoals in ziekenhuizen, kerncentrales of IT-bedrijven. Daar worden ATS-units met een UPS geïnstalleerd, zodat de apparaten altijd zonder storingen van stroom kunnen worden voorzien.

Een UPS kan in geval van een storing korte tijd stroom leveren totdat de stroomgenerator wordt opgestart. Een UPS heeft een batterij, die de verbruikers van stroom kan voorzien van slechts enkele minuten tot enkele uren, afhankelijk van de grootte en de prestaties.

ATS betekent dat de stroomgenerator automatisch start in geval van een stroomstoring. De ATS-besturingsapparaten worden direct in de generator geïnstalleerd of worden extern als component aangesloten. Niet elke stroomgenerator is geschikt voor een ATS-unit.

Welke generator is de kleinste?

De kleinste generatoren zijn in het bereik van 10-30 kg en passen in zeer kleine boomstammen. Bij veel stroomgeneratoren zijn er twee mannen nodig om ze in een auto te gooien. Daarom wordt een draagbare generator aanbevolen voor kamperen, vrije tijd, hobby en tuinieren.

Een kleine generator kan ook het leven vergemakkelijken op bouwplaatsen en voor ambachtslieden die niet altijd een stopcontact om de hoek hebben. De kleinste omvormer 4-takt generator ter wereld is momenteel de “FME XG-SF600”. Deze energiedwerg weegt minder dan 10 kg en kan nog steeds laders tot 40 Ampère bedienen.

Welke stroomgenerator is het stilst?

Aangezien de prestaties van een stroomgenerator over het algemeen gepaard gaan met een bepaalde hoeveelheid geluidsemissie, kan de aankoop van een geluidsarme stroomgenerator nuttig zijn voor bepaalde toepassingen.

Een stil werkend geluid wordt meestal bereikt door de keuze van goede componenten en een hoogwaardige constructie van het apparaat. Dit omvat een stille 4-takt motor en een goede inkapseling van de lawaaierige componenten.

Veel omvormergeneratoren zijn in ieder geval in het deellastbereik zeer stil. Dankzij de invertertechnologie kunnen deze stroomgeneratoren hun snelheid verlagen en deze aanpassen aan de op dat moment aangesloten belasting.

De “XG-SF1000” is ook een omvormergenerator, die het bedrijfsgeluid (op een afstand van 7 m) reduceert tot ca. 53 dB(A) door middel van een lastafhankelijke snelheidsregeling. Het apparaat is zeer compact en met een gewicht van ca. 14 kg voor een stroomgenerator ook zeer licht.

Lees hier onze tips voor het kopen van een generator.