Bouwschuim isoleert, dicht af en verbindt. En dit is precies wat het moet doen! Helaas komt het niet altijd terecht waar het hoort. Als er, ondanks het nemen van alle voorzorgsmaatregelen, toch spatten op komen – hoe kom je er dan van af? PU schuim is hardnekkig en heel moeilijk te verwijderen.

Hier vind je praktische tips over hoe je schuimresten chemisch of mechanisch kunt verwijderen, en welk gereedschap je nodig hebt. Er zijn ook vier praktische voorbeelden over hoe je te werk moet gaan en wat je kunt doen om spatten te voorkomen.

Snelheid is de sleutel tot het verwijderen van vers bouwschuim!

Vers bouwschuim verwijderen

Het belangrijkste advies: hoe sneller hoe beter! Bouwschuim is het gemakkelijkst te verwijderen als het vers is en nog niet is uitgehard. Stop, indien mogelijk, onmiddellijk met werken en veeg het verse PU schuim voorzichtig af met een doek. Idealiter drenk je de doek in een gewone plantaardige olie. Zo kun je de schuimresten nog gemakkelijker verwijderen.

Zorg ervoor dat je het schuim niet uitsmeert. We raden aan meerdere doeken te gebruiken om grotere hoeveelheden schuim te verwijderen. Je kunt het verse schuim gemakkelijker opdweilen zonder onaangetaste plekken uit te smeren.

Sommige professionals zweren bij babydoekjes om vers schuim weg te vegen. Met deze vette schoonmaakdoekjes kan het schuim heel voorzichtig verwijderd worden.

Hoe verwijder je opgedroogd bouwschuim?

Strikt genomen droogt PU schuim niet, het verhardt. Als het bouwschuim hard geworden is, is het moeilijker te verwijderen. Je kunt proberen het mechanisch of met chemische middelen te verwijderen. We zullen je laten zien wat helpt.

Bouwschuim mechanisch verwijderen – de beste trucs en hulpmiddelen

Snijd eenvoudig grote stukken van resten PU schuim af
Snijd eerst zoveel mogelijk van het restmateriaal weg. Hoe minder bouwschuim er op het oppervlak ligt, hoe gemakkelijker het te verwijderen is. Wees voorzichtig bij het snijden en zorg ervoor dat je niet uitglijdt en het oppervlak beschadigt of jezelf verwondt.

De beste gereedschappen voor dit werk zijn

  • Scheermessen
  • Tapijtmessen
  • Knippers

of andere scherpe messen die geschikt zijn voor fijn werk of voor voorzichtig gebruik op oppervlakken.

Mechanisch verwijderen van fijne resten PU-schuim.

De meer kritische werkstappen worden uitgevoerd als de grotere resten verwijderd zijn. Dat hangt in de eerste plaats af van het oppervlak.

Zachte en gevoelige oppervlakken kun je voorzichtig behandelen met een fijn staalwol of fijn schuurpapier. Je kunt ook een van de zachtere natte methoden uitproberen. Maak hiervoor een huishoudsponsje vochtig met water en een schoonmaakmiddel, en probeer dan met de ruwe kant van het sponsje de schuimresten voorzichtig weg te wrijven.

Matig harde oppervlakken, bijvoorbeeld kunststof ramen of vensterbanken, kunnen geschuurd worden met een fijne staalborstel.

Chemisch verwijderen van bouwschuim

Een alternatief voor de mechanische methoden voor het verwijderen van uitgeharde resten is de vlekken te behandelen met een speciaal PU schuim verwijderingsmiddel dat ze chemisch verwijdert. Ze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en speciaalzaken. PU schuimverwijderaars bevatten oplosmiddelen en andere synthetische stoffen die het bouwschuim kunnen losmaken.

Maar voordat je chemische middelen gebruikt, moet je ook grotere resten eerst met een scherp mesje verwijderen, zoals hierboven beschreven. Pas daarna mag je een PU verwijderaar gebruiken.

Fijne PU schuimresten chemisch verwijderen met een PU schuimverwijderaar

Alle PU bouwschuimverwijderaars werken en worden op vrijwel dezelfde manier aangebracht. De inwerktijd van de verschillende middelen kan echter verschillen. Lees eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Anders gelden over het algemeen de volgende drie stappen:

  1. Snijd zoveel mogelijk van het achtergebleven PU schuim af voordat je het verwijderingsmiddel aanbrengt
  2. Breng het verwijderingsmiddel aan zoals op de verpakking staat aangegeven
  3. Laat het middel ca. 30 minuten inwerken (lees de aanwijzingen van de fabrikant voor het betreffende middel)
  4. Verwijder de zacht geworden resten met een houten spatel. Gebruik hierbij geen water meer
  5. Maak de plek daarna opnieuw schoon
  6. Herhaal het proces indien nodig

Waar moet je nog meer op letten bij het gebruik van PU schuimverwijderaars?

Let er bij de keuze van het verwijderingsmiddel op dat het geschikt is voor het betreffende oppervlak. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking of vraag het aan je handelaar.

In het algemeen zijn PU schuimverwijderaars compatibel met

  • Steen
  • Glas
  • Tegels
  • Hout
  • Aluminium
  • Laminaat
  • PVC
  • Staal

Test het PU verwijderingsmiddel eerst op een verborgen plaats

In het algemeen kunnen PU verwijderingsmiddelen ongewenste verkleuring van het oppervlak veroorzaken. Daarom moet je het altijd eerst op een verborgen plaats uittesten om de compatibiliteit van het bouwschuimverwijderingsmiddel en het oppervlak te controleren. Pas als deze test geslaagd is, mag je het op de eigenlijke plaats uitproberen.

Zijn er alternatieven voor PU schuimverwijderaar?

Zolang het schuim niet hard geworden is, kun je proberen de schuimresten te verwijderen met een nagellakverwijderaar op acetonbasis. Aceton werkt echter niet op verhard bouwschuim. Ook hier geldt dat je het altijd eerst op een verborgen plaats moet uitproberen om te zien of de vloeistof compatibel is met het oppervlak.