Vooral in het koude seizoen is een professionele isolatie van uw tuinhuis een must. Met isolatie kunt u langdurige weersgebonden schade en mogelijk kostbare renovatie voorkomen. Hier kunt u zien welke isolatiemethoden het meest effectief zijn en waar u op moet letten bij de installatie ervan – er zijn deskundige tips van Peter Meier, de professionele monteur van GartenHaus GmbH.
Algemene informatie over de isolatie van tuinhuizen
Voordelen
De zorgvuldige isolatie van het tuinhuis vergt natuurlijk enige tijd en moeite, maar men moet deze inspanningen niet uit de weg gaan, want isolatie biedt uitgebreide bescherming tegen het weer en tegen vocht en schimmel – dat is ook de mening van isolatiedeskundige Peter Meier:
“Isolatie is zowel in de zomer als in de winter zeer nuttig. Je hebt zowel warmte-isolatie als koude-isolatie. De koude van de grond wordt geabsorbeerd door de isolatie en tegelijkertijd wordt de warmte in huis gehouden”.
Wanneer is isolatie nuttig?
“Isolatie is eigenlijk de moeite waard voor elk huis,” zegt Peter Meier. Vooral als er spullen in het tuinhuis worden opgeslagen die kunnen roesten als de luchtvochtigheid te hoog is, zoals tuingereedschap of fietsen. Isolatie is een must voor diegenen die het tuinhuis gebruiken als verblijfplaats, zoals een hobbykamer, een gastenverblijf of een weekendverblijf.
Tuinhuisjes die alleen worden gebruikt als opslagruimte voor roestvrije artikelen, zoals oude gestoffeerde meubelen, hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden geïsoleerd. Een luchtontvochtiger is hier echter nuttig, die vloeistof absorbeert en zo schimmelvorming voorkomt.
Isoleer effectief: Het meerlaagse isolatiesysteem
Dit isolatiesysteem is ideaal voor het isoleren van het tuinhuis. Hiervoor wordt het isolatiemateriaal rondom aan de buitenmuren bevestigd en vervolgens met hout of gipskartonplaten beplakt. Deze methode is ook bijzonder ecologisch omdat ze de natuurlijke uitwisseling van lucht bevordert.
De meerlaagse isolatie kan echter ook vanuit het tuinhuis worden toegepast: “Natuurlijk kun je de muren ook van binnenuit isoleren. Hiervoor zet u een kleine wand voor uw wand en werkt u met bijvoorbeeld scheidingswanden”. Hierdoor ontstaan gaten waarin het isolatiemateriaal wordt opgevuld.
De verschillende isolatiematerialen
- Hardschuimplaten
“In het algemeen moet je altijd werken met solide isolatie zoals Jackodur en Styrodur, want een huis is blootgesteld aan het weer.” Deze robuuste isolatieplaten bieden niet alleen een zeer effectieve isolatie door hun uitgesproken druksterkte en ongevoeligheid voor vocht, maar zijn ook gemakkelijk te snijden en te verwerken – en worden daarom vooral aanbevolen voor beginners. - Natuurlijke materialen
Minerale wol, houtwol en hennepvezels zijn door hun natuurlijke samenstelling ideaal voor duurzame isolatie en zijn zeer geschikt voor het bekleden met hout. De brandwerende natuurlijke materialen zorgen voor een optimale luchtcirculatie, die vocht absorbeert en schimmelvorming voorkomt. - Perliet vulling
Het natuurlijke granulaat met zijn fijne siliconencoating biedt door zijn waterafstotende eigenschappen een extreem hoge isolatiewaarde. Het is ook zeer eenvoudig en snel te verwerken, omdat het materiaal alleen in de isolatieruimte wordt gegoten.
Vijf tips voor de installatie
1. om de isolatie droog te houden
- Gebruik van diffusie-open films
“Het is belangrijk dat de isolatie geen vocht opneemt en dat er altijd een diffusieopen folie onder de isolatie wordt gebruikt. De gesloten poriën van de folies voorkomen het binnendringen van vocht en bieden dus extra bescherming tegen schimmel. - Zorg ervoor dat ze voldoende geïmpregneerd zijn
Zowel hout als gipskartonplaten moeten goed worden geïmpregneerd, anders kan vocht gemakkelijk van buitenaf binnendringen en kan er snel schimmelvorming ontstaan. - Laat voldoende ruimte voor luchtcirculatie
Om een natuurlijke luchtuitwisseling mogelijk te maken, moet u altijd een opening laten tussen de bekisting en het isolatiemateriaal.