Genieten van films en muziek via het internet is voor veel mensen een deel van het dagelijks leven geworden. Streaming diensten als Netflix, Amazon Prime & Co. worden als vanzelfsprekend gebruikt. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat het veel energie kost.

Enorme server farms zijn nodig om de audio en video inhoud op te slaan en beschikbaar te stellen. De werking ervan verbruikt veel energie, net als de miljoenen keren dat de inhoud wordt opgevraagd. Volgens een studie van de denktank Shift Projects werd in 2018 al meer dan 300 miljoen ton koolstofdioxide gegenereerd door videostreams – ongeveer evenveel als de jaarlijkse CO2-uitstoot van Spanje.

“Afzien van streamen om ecologische redenen is onrealistisch. Wie de diensten gebruikt moet echter niet vergeten dat digitale processen wel degelijk elektriciteit verbruiken,” zegt Martin, een deskundige bij de energieadviesdienst. Hier zijn enkele tips om het verbruik te verminderen:

  • Stream niet elke keer muziek, maar download het een keer en sla het lokaal op.
  • Als je naar je liedjes luistert via muziekdiensten en geen video’s streamt, bespaar je datavolume en verminder je de CO2 produktie.
  • Bij streamen hoeft het niet altijd de hoogste beeldresolutie te zijn. Vaak is 720p of 480p voldoende, wat het energieverbruik vermindert.
  • Gebruik de apparaten zo lang mogelijk. Let op energie-efficiëntie als je nieuwe apparatuur koopt. Het energielabel van de EU, de Blauwe Engel of “TCO Certified” bieden een leidraad.
  • Kleine schermen verbruiken minder stroom dan grote toestellen.
  • Sluit ongebruikte tabbladen en vensters in de webbrowser, zodat er geen gegevens op de achtergrond worden getrokken.