Hoe lang gaat een dak mee bij goede verzorging en onderhoud?
Eenmaal betegeld moet je dak vele tientallen jaren meegaan en zijn beschermende functie vervullen. Hoe lang een dak meegaat hangt af van of het regelmatig onderhoud en verzorging krijgt.
Door deze proactieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je dak langer meegaat en dat je huis generaties lang bescherming biedt.
Hoeveel jaar gaat een dak mee?
De levensduur van een dak kan variëren van enkele tientallen jaren tot een eeuw en hangt af van het soort dak. Een plat dak heeft over het algemeen een levensverwachting van 30-40 jaar.
En hoe lang gaat een hellend dak mee? Dat hangt onder meer af van de dakbedekking. Kleidakpannen gaan 60 tot 80 jaar mee, geglazuurde dakpannen zelfs tot 20 jaar langer. Betonnen dakpannen hebben met ongeveer 40 jaar een kortere levensduur. Leien daken kunnen een trotse leeftijd van 100 jaar bereiken.
Een regelmatige dakinspectie geeft duidelijkheid
Als huiseigenaar moet je minstens eenmaal per jaar je dak grondig inspecteren. Vooral extreme weersomstandigheden in de winter laten hun sporen na op het dak.
Hoe eerder je schade herkent, hoe eerder je die kunt repareren en dure gevolgschade kunt voorkomen.
Daarom is een professionele inspectie door een dakdekker de moeite waard
Schade aan het dak is voor leken vaak niet gemakkelijk te herkennen. Daarom raden we een regelmatige professionele inspectie door een dakdekker of timmerman aan. De inspectie omvat het controleren van het dak om te zien of het beschadigd is of dat er onderdelen versleten zijn.
De dakdekker inspecteert de dakoppervlakken en stelt een inspectierapport voor je op. Vervolgens doet hij suggesties voor onderhouds- en reparatiemaatregelen met een bijbehorend kostenoverzicht. Jij beslist welke maatregelen je wilt laten uitvoeren.
Dakinspectie – wat houdt het in?
Doorloop en inspectie van het dakoppervlak
Controle van alle functioneel belangrijke installatie-elementen op mogelijke lekkages
Controle van de afvoervoorzieningen op mogelijke verstoppingen
Visuele controle van alle aansluitingen en verbindingen
Inspectie van de klemmen en bevestigingen van de dakpannen op stormvastheid
Losmaken van schoorsteenstenen, schoorsteenkappen
Inspectie van dakdoorvoeren voor schotelantennes, ventilatoren en dakramen
Algemene indruk, mate van slijtage van het hele dak
Dakonderhoud: je dak in goede staat houden
In tegenstelling tot een inspectie omvat dakonderhoud ook kleine herstelwerkzaamheden om ervoor te zorgen dat je dak in optimale conditie blijft. Zo worden bijvoorbeeld lekkages gerepareerd, beschadigde dakpannen vervangen en vuilaanslag verwijderd.
Sluit een onderhoudscontract af en zorg voor veiligheid
Je hebt de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten met je dakdekker of timmerman. Dit contract bepaalt dat de dakdekker je dak met regelmatige tussenpozen inspecteert en de nodige onderhoudswerkzaamheden uitvoert.
Met een onderhoudscontract hoef je je geen zorgen te maken over het overschrijden van de door de verzekeringsmaatschappij vereiste onderhoudscyclus. Je dakdekker neemt automatisch contact met je op om een onderhoudsafspraak te maken.
De omvang van de diensten wordt individueel gespecificeerd in het contract. Omdat hellende daken en platte daken anders geconstrueerd zijn en heel andere eisen stellen, verschillen ook de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden.
Onderhoud van hellende daken – wat houdt het in?
Reinigen en controleren van goten en regenpijpen en andere afwateringsonderdelen
Verwijderen van functiebeperkende vuilafzetting
Verwijderen van plantengroei (geen mos verwijderen)
Controle van de dakbedekking op regenbestendigheid
Visuele controle van de mechanische sterkte van ventilatie-elementen, schoorsteenranden, antennes, doorvoeren enz.
Vervanging van afzonderlijke beschadigde dakpannen of betonnen dakpannen, leien, vezelcementplaten, enz.
Wegwerken van kleine lekkages bij doorvoeren en aansluitingen
Aanbrengen van beschermings- en onderhoudsproducten
Plat dak onderhoud – wat houdt het in?
Reinigen van goten en regenpijpen en andere afwateringsonderdelen zoals dakafvoeren enz.
Verwijderen van functiebelemmerende vuilafzetting op het oppervlak en in de hoeken en randen
Verwijderen van plantengroei
Visuele controle van de afdichtingsfunctie, vooral bij aansluitingen en beëindigingen
Visuele controle van de mechanische sterkte van profielen, ventilatie-elementen, lichtkoepels, verbindingsstukken enz.
Opnieuw lassen of verbinden in het naadgebied
Onderhoud van de oppervlaktebescherming
Heraanspannen van profielbevestigingen, mechanische elementen van lichtkoepels enz.
Opheffen van kleine lekkages met behulp van duurzaam elastische kunststoffen of andere geschikte maatregelen.
Let op: elk onderhoudscontract regelt afzonderlijk welke onderhoudswerkzaamheden in het onderhoudstarief zijn inbegrepen.
Wat kost dakonderhoud?
Dakonderhoud kost minder dan je denkt en is de moeite waard omdat je dure reparatiekosten voorkomt. Je dakdekker of timmerman biedt je het werk aan voor een vast tarief als onderdeel van een onderhoudscontract. De prijs hangt af van de omvang van de maatregelen die aan de hand van jouw wensen worden bepaald. Laat je dakdekker je adviseren om de meest economische oplossing voor je te vinden.
Hoe lang gaat een dak mee bij regelmatig onderhoud?
Goed onderhouden betekent lang beschermd. Hoe lang je dak meegaat hangt af van regelmatig onderhoud van de onderdelen, waardoor de levensduur met jaren of zelfs decennia kan worden verlengd. Naast kleine reparaties of een dakreiniging om puin te verwijderen, kan een dakcoating de levensduur van een dak verlengen.
Kan ik zelf dakreparaties uitvoeren?
Kleine dakschade zoals loszittende dakpannen of kleine lekkages kunnen meestal gemakkelijk en zonder grote kosten gerepareerd worden. Als je dak in goede algemene conditie is, is het de moeite waard om kleine schade meteen te laten repareren voordat je grote en dure maatregelen treft.
Laat dakreparaties altijd over aan een bekwame vakman. Hij kan het beste beoordelen welk werk er gedaan moet worden en hoe, zodat je nog vele jaren van je dak kunt genieten.
Dakreiniging: Verwijderen van algen, mos & aanslag
Mos en algen op het dak zijn puur structureel gezien ongevaarlijk. Het wordt pas kritiek wanneer afzettingen en groene groei de werking van bouwonderdelen belemmeren. Een dakdekker zal tijdens een inspectie of onderhoud vaststellen of dit het geval is.
Vuil en aanslag kunnen dan verwijderd worden door een dakreiniging. In elk geval moet je dit aan de vakman overlaten. Zijn getrainde oog zal losgeraakte dakpannen en andere schade opsporen. Als mos al heel diep in de dakbedekking is doorgedrongen, is een dakreiniging misschien niet voldoende.
Let op: Hogedrukreinigers en chemicaliën zijn ongeschikt voor dakonderhoud.
Veel huiseigenaren willen zelf de lelijke groene bedekking van hun dak verwijderen en grijpen naar een hogedrukreiniger. De waterstraal met zijn hoge druk is echter zo sterk dat hij de dakbedekking kan beschadigen.
Het is ook beter om geen chemicaliën te gebruiken. Biociden zijn uiterst schadelijk voor het milieu en hun effect is slechts van korte duur, zodat algen en mos snel weer terugkeren.
Kan een dakcoating zijn levensduur verlengen?
In de loop der jaren kan de coating op dakpannen langzaam afbladderen en wordt het oppervlak poreus. Dit vormt een ideaal doelwit voor vuil dat de dakpannen kan afbreken en het dak kan doen lekken.
Een dakcoating dicht het aangetaste oppervlak af, zodat vuil noch water kan binnendringen. Een professionele dakreiniging en daaropvolgende coating verlengen de levensduur van dakpannen met gemiddeld 10 jaar.
Een dakcoating is echter niet in alle gevallen de ideale oplossing. De reden: Vaak heeft de dakbedekking al te veel substantie verloren. Als er al vocht in de dakconstructie is binnengedrongen, moet deze worden gecontroleerd op zijn draagkracht. Dan moet het dak misschien opnieuw gedekt worden en mogelijk zelfs de dakspanten gerenoveerd.
Bovendien, als de kit van mindere kwaliteit is, kan het dak van buitenaf wel waterdicht zijn, maar kan het vocht van binnenuit niet meer worden afgevoerd. Dit zal leiden tot schimmelgroei.
Overleg zeker met een vakman of een dakafdichting voor jou de beste oplossing is.
Hoe je de levensduur van je platte dak kunt verlengen
In tegenstelling tot het relatief onderhoudsarme schuine dak vraagt het platte dak iets meer aandacht. Bladeren, vuil en mos verzamelen zich gemakkelijk op een plat dak, omdat ze door het gebrek aan helling niet door het regenwater worden weggespoeld. Een plat dak moet daarom regelmatig worden schoongemaakt.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle afdichtingen intact zijn en dat het regenwater goed van het dak af kan lopen, zodat er geen vochtschade ontstaat. Daartoe moeten alle afdichtingen en voegen worden gecontroleerd en moet het afvoersysteem worden schoongemaakt.
Een plat dak vergroening beschermt de dakafdichting en kan daardoor de levensduur van het platte dak verlengen. Het groendak vormt een extra laag op het platte dak die de waterdichting beschermt tegen weer, warmte en UV-stralen. Daardoor hoeft het platte dak minder vaak gerepareerd of gerenoveerd te worden. Een groen dak leeft daarom vele jaren langer dan een niet-groen dak.