Koudebruggen zijn nu een van de belangrijkste oorzaken van schimmelvorming in huizen en appartementen. Wat een koudebrug precies is, hoe hij ontstaat en hoe hij bijdraagt aan de vorming van schimmels, kunt u in dit artikel lezen.
Koudebruggen
In principe wordt onder een koudebrug verstaan een punt op de bouwelementen waardoor de warmte sneller naar buiten wordt overgedragen dan op de componenten rond de koudebrug.
Koudebruggen kunnen om verschillende redenen ontstaan:
- constructieve
- geometrisch
- wegens structurele gebreken
Constructieve koudebruggen
Als materialen met een verschillend warmtegeleidingsvermogen naast elkaar in componenten worden gebruikt, ontstaat er een zogenaamde consructieve koudebrug. Dit kan niet altijd structureel worden vermeden (bijvoorbeeld bij de overgang tussen het plafond van gewapend beton en de buitenmuur), maar kan volledig worden geëlimineerd door passende isolatiemaatregelen.
Geometrische koudebruggen
Geometrische koudebruggen worden veroorzaakt door ongelijkmatig gevormde oppervlakken in het binnen- en buitenbereik. Een typische geometrische koudebrug wordt bijvoorbeeld gevormd in de hoek van een huis: de verhouding tussen het buitenmuuroppervlak en het binnenmuuroppervlak is hier niet hetzelfde, het buitenmuuroppervlak is beduidend groter. Daarom treden temperatuurdalingen in het hoekgebied sneller op, waardoor het dauwpunt vaak wordt overschreden en er schimmel raamkozijn optreedt. Bij de isolatie moet rekening worden gehouden met koudebruggen.
Koudebruggen door constructiefouten
De meest voorkomende oorzaken van thermische bruggen in het huishouden zijn echter bouwfouten. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Dampschermen die niet of slechts onvoldoende zijn aangesloten
- trekkende ramen of lekkende raamkozijnen
- niet-geïsoleerde rolluikkasten
- Venster met een te klein venster
- Balkons en uitkragende delen van het huis
Schimmelvorming op een koudebrug
- In het koude seizoen is de buitenlucht aanzienlijk kouder dan de lucht in de verwarmde ruimtes. Daarom streeft de warmte van de ruimte ernaar om indien mogelijk naar buiten te stromen naar de koude lucht. Dit wordt alleen voorkomen door de isolatie van het gebouw.
- op plaatsen waar geen of onvoldoende warmte-isolatie aanwezig is, ontsnapt de warmte sneller dan op andere, beter beschermde plaatsen. Het betreffende onderdeel van het gebouw koelt af.
- de warme ruimtelucht die op het koudere bouwelement met een lagere thermische weerstand afdrijft, koelt aanzienlijk af bij een botsing. Als gevolg daarvan kan het vocht dat erin is opgeslagen niet langer worden vastgehouden; een deel ervan neerslaat en zet zich af als condensatie op de koude plek. Aangezien de temperatuur in dit gebied niet meer stijgt, kan het op deze manier gedrenkte bouwelement over het algemeen niet meer warmer worden en uitdrogen.
Gebouwen met een bijzonder risico
Gebouwen die onder monumentenzorg vallen, zijn per geval vrijgesteld van de minimale eisen van de DIN-warmtebescherming. Hierdoor worden de zogenaamde transmissieverliezen vaak niet voldoende gedekt door de zogenaamde koudebrugtoeslag en is de kans groter dat er koudebrugvorming optreedt. Zelfs slordig en verkeerd uitgevoerde isolatie is een hoog risico op koudebrugvorming en de daaruit voortvloeiende vochtindringing en schimmelvorming.
TIPS
De typische vorming van condensaat in dakramen kan effectief worden tegengegaan door een dakraamverwarmingssysteem. In de praktijk is het echter raadzaam om de ramen te vervangen in geval van schade of ernstigere problemen.