Tijdens het klussen in huis krijg je te maken met veel stof en vuil. Het is belangrijk om dit in de tussentijd snel en grondig op te ruimen. Maar hier kun je beter niet je gewone stofzuiger voor gebruiken. Deze is er namelijk niet voor gemaakt om sloop- of klusvuil op te zuigen. Wanneer je gaat verbouwen of renoveren komt een bouwstofzuiger goed van pas. Maar hoe kies je de beste bouwstofzuiger? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een goede stofzuiger voor de bouw.
Waar gebruik je de bouwstofzuiger voor?
Net zoals normale stofzuigers, zijn er verschillende bouwstofzuigers verkrijgbaar. Voor elk soort vuil of stof is er een ander apparaat. Zo is er bijvoorbeeld een alleszuiger, maar het is ook mogelijk om voor een aparte droog- of natzuiger te kiezen. Deze stofzuigers hebben allemaal hun eigen functionaliteiten en daarom is het belangrijk dat jij de juiste machine aanschaft.
Dus vraag jezelf eerst af waar je de bouwstofzuiger precies voor gaat gebruiken. Welke materialen ga je opzuigen? Gebruik je de machine voor het schoonmaken van de auto? Of voor het opzuigen van zaagsel? Bovendien zijn er ook speciale bouwstofzuigers verkrijgbaar voor het opzuigen van gevaarlijke stoffen.
De stofklasse van de stofzuiger
Een stofzuiger gebruik je voornamelijk voor het opzuigen van stof. Wist je dat er verschillende stofklassen bestaan? Je kunt kiezen uit L (laag), M (midden) en H (hoog).
- L: een bouwstofzuiger met een lage stofklasse laat maximaal 5% stof door en is hierdoor geschikt voor het opzuigen van stof in huis, een garage of in een auto.
- M: stofklasse M laat 0.5% stof door en gebruik je om bouw- en kwartsstof mee op te zuigen.
- H: de hoogste stofklasse laat maar 0.005% stof door en is uitermate geschikt voor het opzuigen van schadelijke stoffen.
Wanneer je een bouwstofzuiger koopt, staat er in de meeste gevallen een stofklasse aangegeven. Is dit niet het geval? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een stofzuiger voor klein vuil thuis.
De TNO-certificatie
Zoek je een bouwstofzuiger voor op een bouwplaats? Dan is het belangrijk dat de machine een TNO-certificaat heeft. Alle machines met een TNO-certificaat voldoen aan alle belangrijke gezondheidskenmerken. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je te veel stof inademt en blijven je luchtwegen onbeschadigd. Voor professionals in de bouw is een stofzuiger met een TNO-certificaat erg belangrijk.
Met of zonder zak?
Ook bij bouwstofzuigers kun je kiezen voor een machine met of zonder zak. Een variant met zak kun je eenvoudig wisselen. Je haalt de zak met stof eruit en gooit deze weg. Het nadeel hiervan is dat je veel zakken moet aanschaffen. Een stofzuiger zonder zak heeft een stofreservoir waar het vuil in terecht komt. Deze bak moet je na gebruik legen en schoonmaken. Welke soort je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Want ze werken beide even goed.
Wat is de beste bouwstofzuiger?
Een bouwstofzuiger zorgt ervoor dat jouw garage of werkplaats schoon en netjes blijft. Ook als je te maken hebt met veel stof en vuil. Voor iedere soort viezigheid en stof is er een geschikte machine. Maar wat is nu de beste bouwstofzuiger in jouw situatie? Op Thuisraad.nl vind je de top 5 beste bouwstofzuigers van dit moment. Deze stofzuigers zijn geselecteerd op diverse belangrijke kenmerken. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar de verkoopcijfers, klantreviews, testresultaten en beoordelingen van deskundigen. Je weet dus zeker dat je een goed apparaat koopt!