Een goed onderhouden centrale verwarming moet soepel, efficiënt en vooral stil werken. Geluiden als bonken, kloppen, tikken of kraken kunnen vervelend zijn en zelfs de bijgelovigen onder ons de indruk geven dat het spookt in huis!

Soms is een beetje lawaai van de centrale verwarming niets om je zorgen over te maken, maar in bepaalde gevallen kan het een symptoom zijn van iets ernstigers. In dit artikel bekijken we waarom je verwarmingsbuizen lawaai maken en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Waarom maken verwarmingsbuizen lawaai?

Er zijn verschillende redenen waarom verwarmingsbuizen geluiden maken. Veel van die geluiden verschillen van elkaar en de aard van het geluid kan helpen om aan te geven wat het probleem is.

Opgesloten lucht in het verwarmingssysteem

Na verloop van tijd en veel gebruik kan er lucht in je centrale verwarmingssysteem kruipen, en als er genoeg lucht gevangen raakt, kan dat ervoor zorgen dat je leidingen en systeem lawaai maken. Water en lucht die door leidingen en radiatoren stromen kunnen resulteren in klikkende, tikkende of tikkende geluiden.

Hoewel het geluid een beetje irritant is, kan deze opgesloten lucht vooral betekenen dat je radiatoren niet goed opwarmen. Dit betekent dat je kamer niet op de gewenste temperatuur komt en dat je ketel en pomp harder moeten werken om dit te compenseren. Na verloop van tijd leidt dit tot hogere verwarmingsrekeningen en kan het de levensduur van sommige verwarmingsonderdelen verkorten.

Ophoping van minerale aanslag

Als je in een gebied met hard water woont, zal het water dat door je leidingen stroomt veel mineralen bevatten, waarvan een hoog percentage kalk.

Als hard water opdroogt, laat het een wit residu achter dat ook wel kalk wordt genoemd. Misschien heb je dergelijke afzettingen gezien rond het afvoerputje in je gootsteen of in een waterkoker. Als de kalkaanslag zichtbaar is, is het gemakkelijk schoon te maken en aan te pakken. Maar de aanslag in je verwarmingssysteem is onzichtbaar totdat het problemen begint te geven.

Fluitende en tikkende geluiden zijn veel voorkomende symptomen van interne minerale afzettingen, omdat het water moeite heeft om door vernauwde leidingen te stromen. Net als lucht die in het systeem opgesloten zit, kun je ook last hebben van radiatoren die aan de bovenkant warm zijn, maar aan de onderkant koud.

Koperen leidingen die uitzetten

Kunststof leidingen komen veel meer voor in huizen van de laatste 20 jaar, omdat ze goedkoper en flexibeler zijn, maar in oudere huizen zijn de leidingen voor de centrale verwarming meestal van koper.

Wanneer koperen leidingen warm worden, doordat er warm water doorheen stroomt, zetten ze van nature uit. Door deze uitzetting kunnen ze in contact komen met andere oppervlakken eromheen, zoals muren, vloerplanken, balken en beugels. Kraken, kreunen en kloppen zijn veel voorkomende geluiden die hiermee samenhangen.

Zolang de buizen goed bevestigd en vastgezet zijn, is dit probleem niet bijzonder problematisch en is het een natuurlijk onderdeel van het uitzettingsproces van koper. Als de geluiden echter bijzonder hard worden, kan het tijd zijn om er een vakman bij te halen.

Waterslag

Als je bonkende geluiden hoort als je een kraan opendraait, kan er sprake zijn van ‘waterslag‘.

Dit wordt meestal veroorzaakt doordat het water in één richting door je verwarmingssysteem stroomt en dan plotseling van richting verandert als je de kraan openzet. Deze plotselinge verandering van richting kan een luid gekletter of gebonk in je leidingen veroorzaken en zou moeten stoppen als je de kraan dichtdraait.

Na verloop van tijd kan deze herhaalde verandering van richting van de waterstroom je leidingwerk zwaar belasten en leiden tot lekkende of defecte leidingen als je er niets aan doet.

Hoe de bonkende, krakende en tikkende geluiden te stoppen

De hierboven beschreven soorten geluiden zijn zelden reden tot paniek, maar moeten worden aangepakt om je centrale verwarmingssysteem soepel, efficiënt en stiller te laten werken.

Ontlucht de lucht

Als je een beetje doe-het-zelf kennis hebt, is het ontluchten van je radiatoren een heel eenvoudig loodgieterswerk. Door de ingesloten lucht eruit te laten zou het klikken en tikken moeten stoppen en zouden je radiatoren gelijkmatig moeten kunnen opwarmen.

Dit is een sleuteltje die je nodig hebt om je verwarmingsbuis te ontluchten.

Je systeem reinigen

Het doorspoelen van je verwarmingssysteem door een vakman helpt vaak om het lawaai te verminderen en je systeem soepeler te laten werken.

Naast kalkaanslag kan zich in je systeem ook ander vuil en roest ophopen. Vaak vormt dit een slib op de bodem van je radiatoren, waardoor ze niet meer goed opwarmen. Laat je verwarmingssysteem door iemand doorspoelen om dit vuil te verwijderen, zodat het water normaal door je systeem kan stromen en je radiatoren optimaal kunnen opwarmen.

Losse leidingen vastzetten

Tenzij je erg ervaren bent, is dit waarschijnlijk een taak voor een professionele loodgieter, omdat je waarschijnlijk vloerplanken moet optrekken of bij binnenmuren moet komen. Dit kan echter een zeer de moeite waard karwei zijn en zal helpen om sommige kloppende, kreunende of krakende geluiden waar je misschien last van hebt ernstig te verminderen.

Leidingen die op hun plaats zijn vastgezet zullen veel minder snel in contact komen met andere leidingen en zullen waarschijnlijk de kans op grotere problemen in de toekomst verkleinen.

Neem contact op met een gekwalificeerde verwarmingsmonteur

Voor ernstige bonkende geluiden die de omgekeerde waterstroom kunnen veroorzaken wanneer je een kraan opendraait, moet dit iets zijn dat door een vakman wordt behandeld.

Niet alleen kunnen zij dit probleem oplossen en het geluid verminderen, ze kunnen ook andere potentiële problemen opsporen die aandacht nodig hebben. Het wordt aanbevolen om je ketel elke 12 maanden te laten onderhouden, dus als je het verminderen van het lawaai combineert met het onderhoud, zal je systeem soepel werken, waardoor je mogelijk geld bespaart op je gewone verwarmingsrekeningen en de levensduur van je centrale verwarmingssysteem wordt verlengd.