Het hebben van spotjes in het plafond is een fantastische manier om een kamer te verlichten, vooral daar waar het niet praktisch is om andere soorten verlichting te hebben, zoals een hanglamp. Hanglampen zijn minder effectief, vooral in badkamers of keukens. Het monteren van inbouwspots is een klus die je zelf kunt klaren, maar zoals bij elk elektrisch doe-het-zelf project als je niet helemaal zeker bent over wat je doet moet je een professionele elektricien halen om je te helpen. 

Het installeren van trimless spots

Er zijn eigenlijk maar 4 stappen om plafondspots te monteren:

  • Plaatsing van de lampen
  • Montage van de spots in het plafond
  • Bedrading van de lichten
  • Plaatsen van de unit.

Als je gewoon je spots vervangt door iets moderners of als je opklimt naar LED-verlichting dan kun je direct naar de derde stap springen, want dan zijn fase 1 en 2 al achter de rug.

We leggen aan het einde van dit project meer uit over de soorten lampen of lampen die je kunt kiezen, inclusief de voordelen van het overstappen naar LED en de impact die dit kan hebben.

1 – Plaatsing van de plafondvlakken voor de installatie

Voordat je begint met je project moet je wel bevestigen dat het plaatsen van inbouwspotsers de brandveiligheid en de bouwvoorschriften niet in gevaar brengt; het plafond zal de verspreiding van een brand vertragen, maar het zal niet zo effectief zijn als het wordt gepeperd met gaten voor inbouwspots. Er zijn brandwerende inbouwspots die in deze situaties gebruikt moeten worden, en we stellen voor om deze altijd te gebruiken voor de veiligheid.

Het plaatsen van uw spots is iets waar zorgvuldig over nagedacht moet worden. In een keuken moeten ze over het werkblad worden geplaatst, zodat ze geen schaduw werpen als je eten bereidt; meestal zal de eenheid 600 mm breed zijn, dus je moet binnen deze afstand van de muur blijven.

Trimless spots in de keuken

Positioneer de spots om één werkoppervlak te verlichten.

Het aantal benodigde lampen hangt af van de helderheid van de lamp of gloeilamp en waarvoor de ruimte wordt gebruikt. In een keuken heeft iedereen een lichtere verlichting nodig dan in een woonkamer en een goede maatstaf voor de lichtsterkte kan worden benaderd door gebruik te maken van Watt of “equivalent Watt” als u van plan bent om LED-lampen te gebruiken.

Het is typisch om de spots op een afstand van 1,2 m tot 1,5 m te hebben, maar dit is geheel aan jezelf, en mensen hebben de neiging om te suggereren dat het beter is om meer dan minder te hebben, omdat je de verlichting kunt instellen met schakelaars of een dimschakelaar hebt om het af te zwakken als dat nodig is.

Markeer het plafond in het midden van elke plek. Als je tevreden bent met de positionering ben je klaar voor de volgende stap.

2 – Het snijden van de gaten voor de inbouwspots

Als je eenmaal weet waar elke inbouwspotser wordt gemonteerd, dan moet je een klein pilotgat boren. Ga boven het plafond om te bevestigen dat elk van hen duidelijk zal zijn om het grotere gat voor de inbouwspotser te knippen of te boren zonder iets te raken. Het licht van onderaf moet doorschijnen, of je moet misschien iets doorsteken zodat je de positie van elk van hen kunt zien.

Als je van bovenaf toegang kunt krijgen tot het plafond, moet je het gebied vrijmaken door een stuk gebogen draad door het pilotgat te steken en het rond te draaien om te voelen of er ongeziene obstakels zijn.

Er zijn drie belangrijke dimensies waar je een notitie van moet maken voor de montage van je verlichting:

Knip uit – dit is de grootte van het gat dat je in het plafond moet knippen om de lamp te plaatsen. Deze maat wordt normaal gesproken op de doos met het licht aangebracht.

Hoogte – dit is de hoogte van de verlichtingseenheid; er zijn lage profiellichten als u beperkte ruimte in uw plafond heeft.

Totale diameter – (OS) dit is de grootte van het licht dat zichtbaar zal zijn op het plafond

De belangrijkste metingen voor een inbouwspots

Typisch binnenlandse inbouwspotss gebruiken een uitsnede van 80mm, hoewel er een enorm bereik is van 30mm tot 200mm en meer. Miniinbouwspotsers hebben meestal een uitsnede van ongeveer 60 mm nodig, en onder kastverlichting is dat minder dan 50 mm.

De andere belangrijke maat voor de montage is de hoogte, omdat de ruimte boven het plafond bepaalt wat je kunt gebruiken. Grotere lampen met grotere uitsparingen zullen een grotere hoogte hebben. Typische hoogtes voor 80mm uitgesneden lampen liggen in de buurt van 75 – 110mm, hoewel het mogelijk is om “low profile” modellen te vinden als de ruimte echt krap is. Onder kastinbouwspotss zijn vaak ontworpen om bovengronds te worden gemonteerd en hebben daarom een hoogte van ongeveer 15 mm.

Met zoveel variatie hoef je alleen maar het ontwerp te controleren dat je wilt en ervoor te zorgen dat de afmetingen in uw plafond passen. Als dat niet het geval is, is er zeker een die dat wel zal doen.

Er zullen waarschijnlijk instructies zijn met de inbouwspotsers kits die je koopt, dus je moet deze opvolgen. Vaak is er een sjabloon om de grootte van de cirkel die je moet uitsnijden af te bakenen, maar als dat niet het geval is kun je ofwel de juiste maat tekenen met een kompas en potlood, ofwel de juiste maat gatzaag gebruiken die door uw proefgat wordt geleid.

Tip: Vaak moet je het plafond nog bepleisterd hebben, dus tekenen is geen probleem, want de bepleistering bedekt de markering die je maakt.

Zodra de gaten zijn gemarkeerd ben je klaar om ze uit te zagen; je kunt dit doen met behulp van een gipsplaat of een padzaag of je kunt een gatenzaag gebruiken. Je kunt hier een reeks van gatzagen vinden.

Tip: Gebruik een goedkope of oude gatenzaag, want boren in gipsplaat is niet goed voor ze.

Een goed idee om een stofvanger te gebruiken bij het boren van gaten boven uw hoofd. Het bespaart stof dat in uw ogen en op de vloer komt.

Nu je de gaten heeft is het tijd om de elektra aan te sluiten.

3 – Hoe maak je een draad in inbouwspotss?

De volgende stap is het inlassen van de lichten. Onthoud de veiligheidsaspecten van het werken met elektriciteit en zorg ervoor dat het circuit geïsoleerd is; test en dubbel test dat het niet onder spanning staat voordat je begint.

Inbouwspotss zijn bedraad op radiale circuits, wat betekent dat ze allemaal in een lijn staan. Je moet de juiste kabel van de schakelaar of het plafond naar het eerste licht laten lopen, en vervolgens de kabel naar het volgende licht laten lopen en zo verder tot het laatste licht in de schakeling. Voor meer informatie over het bedraden van de verlichting zie ons project over het bedraden van verlichtingscircuits.

Kabels klaar gelegd voor verlichting

Kabels klaar gelegd om de inbouwspotss aan te sluiten – Beeld hoffelijkheid van Fuseservice

Gebruik een connector (chocbox) om de bedrading voor de verlichting aan te sluiten, aangezien dit over het algemeen de eenvoudigste manier is om kabels aan te sluiten.

Op dit punt heb je de aangesloten inbouwspotss aan het plafond hangen. Het enige wat overblijft is het licht op zijn plaats te zetten.

De inbouwspots is aangesloten en klaar om in het plafond te worden geplaatst.

Inbouwspotss in je plafond plaatsen

Dit is het makkelijke gedeelte!

Over het algemeen zijn er veren aan de zijkant van de lichtunit die in het plafond wordt ingebouwd. Knijp deze in zodat het licht in het uitgesneden gat kan worden geduwd.

Als de lamp in het gat glijdt, zullen de draadvangers aan het plafond vastgrijpen en de veren naar buiten drukken, zodat ze aan de bovenkant van de plafondborden die de lamp op zijn plaats houden, naar beneden drukken.

De inbouwspots in het gat in het plafond schuiven

Schuif de verlichtingseenheid in het gat dat je in het plafond heeft gezaagd.

Extra informatie omtrent trimless spots

Het kiezen van uw inbouwverlichting

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij het selecteren van inbouwspotss. We behandelen de belangrijkste vragen die je waarschijnlijk zelf zult stellen bij het selecteren van uw verlichting:

Moet je 12 Volt of 230 Volt lampen gebruiken?

Vroeger was het populair om 12 Volt lampen te gebruiken in keukens en badkamers omdat ze een beter licht boden en ook het voordeel hadden dat ze een lagere spanning hadden, maar ze hebben een transformator nodig om de spanning te verlagen die heet zal worden en dus moet worden geventileerd.

Met de komst van LED-verlichting is het niet meer nodig om voor 12 volt verlichting te gaan, omdat LED’s in alle verschillende lichtintensiteiten en kleuren komen die je zou kunnen wensen en dimbare versies hebben, dus er is geen echt voordeel meer voor het gebruik van 12 volt. Het is minder ingewikkeld om gewoon 230 Volt te gebruiken.

Wat is het beste voor inbouwspotss, LED of Halogeen?

Halogeenlampen waren een enorme technologische sprong voorwaarts in hun tijd, maar ze zijn slechts ongeveer 30% efficiënter dan ouderwetse gloeilampen en gaan slechts ongeveer 2 jaar mee (op basis van 3 uur gebruik per dag). Ze worden ook warm, dus er moet rekening worden gehouden met de ventilatie.

LED-lampen bieden dezelfde lichtkwaliteit, zijn 90% efficiënter dan ouderwetse gloeilampen en gaan bij gebruik 3 uur per dag 25 jaar mee. Ze zijn iets duurder, maar zeker de moeite waard. Voor ons zijn het altijd LED’s.

Er zijn akoestische inbouwspotss die je kunt overwegen te gebruiken als er een probleem is met het geluid van de vloer boven.

Zijn geïntegreerde inbouwspotss beter of slechter dan standaard inbouwspotss?

Geïntegreerde inbouwspotss zijn lampen waarbij de blubber erin is gemonteerd en niet kan worden verwijderd – geïntegreerd. Omdat LED-lampen zo’n lange levensduur hebben, wordt ervan uitgegaan dat ze de levensduur van het licht zelf zullen overleven, of in ieder geval voldoende levensduur zullen bieden.

Met standaard inbouwspotsers kun je de gloeilamp gewoon vervangen. Die bieden meer flexibiliteit als dat nodig is, of als je wilt overstappen op een ander toonlicht.

Het grote gevaar is dat als er één lampje uitvalt en je geen bijpassende vervanging kunt krijgen, als het model bijvoorbeeld is gestopt (wat wel eens zou kunnen gebeuren in de lange levensduur van deze lampen), dan moet je de hele partij vervangen als je wilt dat ze bij elkaar passen.

Het monteren, vervangen of toevoegen van inbouwspotsers aan uw plafond is een klus die je gemakkelijk zelf kunt klaren. Zelfs als je besluit om het elektrische werk over te laten aan een elektricien, wat een goed idee is als je niet zeker bent of een must als je werkt in de keuken of badkamer, kun je een behoorlijke hoeveelheid van het werk gedaan te krijgen, waardoor je zelf de arbeidskosten van een geschoolde vakman bespaart.

Dit artikel is geschreven met inzichten en informatie van: https://www.ledinbouwspotsleds.nl/led-inbouwspots/trimless-inbouwspots/