Cirkelzagen zijn veelzijdig gereedschap. Ze zijn nauwkeurig, klaren de klus snel en versnellen je werktempo. Als je een vakman bent of iemand die zijn houtbewerking serieus neemt, moet je een cirkelzaag aanschaffen.

In dit artikel laten we je stap-voor-stap zien hoe je een cirkelzaag gebruikt, zodat je het meeste uit je elektrisch gereedschap haalt en de allerbeste resultaten krijgt.

Lees hier ons uitgebreide artikel over de beste snoerloze cirkelzaag!

De juiste cirkelzaagtechnieken

Zorg dat je een gezichtsmasker en een veiligheidsbril hebt. Teken je lijn uit. Wacht altijd tot het blad de optimale snelheid heeft bereikt voor je de zaagsnede maakt. Werk langzaam en laat de zaag in zijn natuurlijke tempo werken terwijl je het blad langs de lijn leidt. Als je het einde bereikt hebt, wacht je tot het blad stopt met draaien voor je het uit het werkstuk haalt.

Waarvoor wordt een cirkelzaag gebruikt?

Cirkelzagen worden vooral gebruikt om hout te zagen, maar met het juiste zaagblad kun je allerlei materialen zagen. Je kunt metselwerk, plastic en zelfs metaal zagen. Omdat het een handapparaat is, is het vooral handig op bouwplaatsen. Het geeft de vakman de vrijheid het gereedschap mee te nemen naar de klus.

Cirkelzagen zijn ideaal voor het maken van afkort- en schulpsneden, en voor het doorsnijden van plaatmateriaal zoals triplex. Met een beetje ervaring kun je ook verstek- en schuine sneden maken.

Onderdelen van een cirkelzaag

Hoewel we niet elk onderdeel van een cirkelzaag kunnen opnoemen, zijn sommige onderdelen belangrijker dan andere.

De afschuinverstelling bevindt zich meestal aan de voorkant van de zaag en stelt de gebruiker in staat de hoek te veranderen om schuine sneden te maken. Om de instelling te maken beweeg je de knop.

De plaat zit aan de onderkant van de zaag en stelt de gebruiker in staat de zaag over het oppervlak van het materiaal te bewegen. Het wordt soms ook de schoen genoemd. De plaat helpt ook om het blad te geleiden terwijl het over het oppervlak van je werkstuk scheert.

De bladbescherming is een veiligheidsvoorziening om te voorkomen dat het blad in contact komt met je vingers en andere vreemde voorwerpen. Zie het als een spatbord op een fiets. Het voorkomt ook dat puin en stukjes hout projectielen worden.

De boutklem houdt het blad op zijn plaats en zet het vast aan de zaagbehuizing. De boutklem moet losgemaakt worden als je het blad wilt verwisselen.

Het cirkelzaagblad is het zakelijke uiteinde van de zaag. Het moet passen bij de zaagmaat, en er zijn vele soorten die voor specifieke zaagdoeleinden en materialen ontworpen zijn.

Het blad draait rond, waarbij de tanden in een voorwaartse en neerwaartse beweging bewegen.

De motor is of links of rechts gemonteerd en wordt vaak een “zijwinderzaag” genoemd. Het maakt de zaag compacter en geeft evenwicht.

Je kunt ook wormwiel aangedreven zagen kopen, waarbij de motor achteraan gemonteerd is, zodat ze langer en dunner zijn. Deze zagen zijn de beste soort als je je geen zorgen hoeft te maken over links- en rechtshandige bediening.

De handgreep helpt om de zaag te stabiliseren terwijl hij beweegt. Hij moet ergonomisch ontworpen zijn voor comfort en grip. De handgreep helpt je ook om de neerwaartse en voorwaartse druk in te stellen voor het zagen door taaier materiaal.

In veel gevallen zijn de aan/uit-schakelaar en de trekker dezelfde. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, druk je de trekker in, en het blad start. Haal je vinger weg, en het blad stopt.

Sommige modellen hebben een trekkerblokkering om te voorkomen dat de zaag start als de trekker per ongeluk wordt ingedrukt.

Breng het blad omhoog of omlaag met de diepte-instelknop. Je moet er altijd voor zorgen dat het blad 0,25 duim onder de diepte van je materiaal zit.

De stroom wordt geleverd in de vorm van een batterij of een netsnoer. Cirkelzagen op batterijen worden steeds populairder, maar de meest voorkomende soort cirkelzaag is de variant met snoer.

Soorten zaagsnedes

Zoals we in het begin al zeiden, zijn cirkelzagen veelzijdig. Zoals je zou verwachten zijn er een heleboel soorten zaagsneden die je met deze zaag kunt maken.

Crosscut

Hierbij wordt dwars op de nerf van het hout gezaagd. Je zou een afkortzaag gebruiken bij het op maat zagen van een planklengte. Denk aan lijstwerk en deurlijsten, en je krijgt het beeld.

Ripsnede

Een schulpsnede werkt langs de nerflijn, waarbij de vezels van het hout gespleten worden. Ripsnedes zijn meestal langer dan afkortzaagsnedes en zijn bijzonder nuttig bij het op lengte zagen van timmerhout en planken.

Verstekzaagsnede

Een verstekzaagsnede maken is de kunst van het snijden van hoeken. Dit is handig bij het maken van kozijnen voor ramen en deuren, zodat de twee stukken hout samenkomen om rechte hoeken te maken.

Afgeschuinde snedes

Afschuinsnedes zijn de kunst om het uiteinde van een stuk hout schuin af te snijden in plaats van het vlakke hout schuin af te snijden zoals bij een versteksnede. Het is handig als je een rechte kant hebt die moet worden afgezaagd om bij een overeenkomstige rand te passen.

Hoe een cirkelzaag gebruiken

Deze stap-voor-stap gids toont je hoe je het beste een cirkelzaag kunt gebruiken om een basissnede te maken. We hebben de veiligheidsuitrusting opgenomen als de eerste twee voorwerpen die je nodig hebt om voor de hand liggende redenen. Cirkelzagen zijn gevaarlijk. TNO ontdekte dat cirkelzagen verantwoordelijk waren voor 30 procent van alle zaagongevallen in Nederland.

Benodigdheden

  • Veiligheidsbril
  • Gezichtsmasker
  • Een cirkelzaag
  • Werkmateriaal
  • Een klem
  • Potlood of krijtlijn
  • Meetlint
  • Stoffer en blik
  • Stofzuiger

Meet altijd twee keer, zodat je één keer kunt knippen. Door je niet voor te bereiden, bereid je je voor om te mislukken. De lijn goed krijgen is van cruciaal belang als je het beste resultaat wilt. Als je eenmaal weet waar je de lijn wilt, kun je hem markeren met een potlood of een krijtstreep.

Markeer op verschillende plaatsen van de lijn een V, zodat de punt van de V de lijn ontmoet. Dit helpt bij de nauwkeurigheid.

Zorg ervoor dat het materiaal goed vastzit. Het laatste wat je wilt is dat het tijdens het zagen verschuift en je lijn bederft.

Je moet het juiste blad kiezen dat overeenkomt met het materiaal dat je gaat zagen. Bladen voor hout hebben tanden, terwijl bladen voor metselwerk en bros materiaal geen tanden hebben maar in plaats daarvan op diamantbekleding vertrouwen.

Als je het verkeerde blad kiest, kan dat je in gevaar brengen, het eindresultaat verpesten, en langer duren om de klus te klaren.

Als je het blad voor de klus gekozen hebt, stel je de diepte in op 0,25 duim onder de voorraad die je snijdt. Dit zorgt ervoor dat je een zuivere lijn krijgt en een gladde uitgang van het materiaal.

Het is nu tijd om je bril en gezichtsmasker op te zetten om je te beschermen tegen zaagsel en rondvliegend puin. Zaagbladen draaien naar voren, wat het risico vergroot dat er iets uitsteekt als het blad het hout verlaat. Dat plaatst je in de directe vuurlijn voor houtsplinters en puin.

Steek de stekker van de zaag in het stopcontact of bevestig de accu. Laat de grondplaat rusten met de voorkant van het blad op één lijn met je potlood of krijtstift. In dit stadium mag je de motor niet inschakelen, maar zorg er wel voor dat je de bladbescherming optilt.

Het blad mag het werkstuk niet raken, maar de grondplaat wel. Druk de trekker in en wacht tot het blad de optimale snelheid bereikt heeft. Duw nu de zaag rustig naar voren, met gelijkmatige druk.

Laat het zaagblad zijn ding doen. Forceer het niet, want dat belast de motor en zorgt ervoor dat je het materiaal versplintert. Het kan ook de kans op een terugslag vergroten als de zaag moeite heeft om het materiaal te zagen. Probeer het blad aan de schrootkant van de snijlijn te houden terwijl je je een weg baant door de snede.

Als je het einde bereikt hebt, laat je de trekker los en laat je het blad helemaal tot stilstand komen. Haal de stekker van de zaag uit het stopcontact en ga aan de slag met het wegvegen van eventueel gruis. Je kunt de stofzuiger gebruiken om het fijnere zaagsel op te zuigen. Zet nu je bril en gezichtsmasker af om de kwaliteit van je werk te onderzoeken.

Tips voor cirkelzagen

Elke cirkelzaag expert heeft wel een of twee trucjes om zijn leven gemakkelijker te maken. Hier zijn wat praktische dingen die je kunt doen om je cirkelzaagtechniek op te voeren.

Goede kant naar beneden

Als je de beste resultaten wilt, richt je de goede kant van je materiaal naar beneden. Cirkelzagen hebben de neiging de bovenkant van het hout te splijten en eronder een schonere zaagsnede te produceren.

Gebruik afplaktape

Een goede manier om splinteren te verminderen is een strook afplaktape op het hout te leggen voor je je lijn markeert. De tape voorkomt dat het blad het hout afschuift en geeft je een netter eindresultaat.

Gebruik de omheining

Gebruik bij het zagen van lange platen triplex de korte omheining die bij de zaag geleverd wordt. Het helpt je om een rechte lijn te houden en sneller te werken.

Ken het blad

Verdiep je in welk blad wat doet en kijk naar de TPI of tanden per inch. Je krijgt een goed idee van welk blad welk materiaal snijdt door het aantal tanden. Bladen met een hoger aantal tanden zijn geschikt voor harder materiaal en geven een netter resultaat.

Een lager aantal tanden geeft aan dat het blad beter is voor het snijden van hout en het maken van schulpsneden. Wil je een blad voor algemeen gebruik, ga dan voor iets in het midden.

Opnieuw beginnen

Als je van de lijn afwijkt, probeer dan niet tijdens het snijden het blad terug naar de lijn te zwaaien, want dan ga je overcompenseren en te ver de andere kant op sturen. Je zult uiteindelijk langs de snede slingeren.

Stop de zaag en begin opnieuw. Op die manier krijg je een nauwkeuriger resultaat en behoud je ook de volledige controle over de zaag.

Stel de diepte in

Stel altijd de bladdiepte in voor je begint te zagen.

Klem de afgezaagde stukken niet vast. Klem alleen het hout dat je wilt houden. Zo kan het afsnijdsel wegvallen als het blad het einde van de zaagsnede bereikt.

Gebruik een krijtlijn

Als je plaatmateriaal of langere stukken zaagt, heb je met een krijtlijn meteen een supernauwkeurige markering.

Cirkelzaag veiligheid

Natuurlijk zijn er bij het gebruik van elk elektrisch gereedschap risico’s en gevaren, dus ervoor zorgen dat je veilig blijft moet altijd prioriteit nummer één zijn.

  • Verwissel nooit een blad terwijl de zaag in het stopcontact zit. Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact voor je een blad probeert te verwisselen.
  • Gebruik het juiste blad voor de klus om terugslag te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat het blad scherp is. Een bot blad bindt en veroorzaakt terugslag.
  • Zorg er altijd voor dat het blad op volle snelheid draait voor het contact maakt met het materiaal.
  • Draag een veiligheidsbril en een gezichtsmasker.
  • Wacht tot het blad niet meer draait voor je het uit de voorraad haalt.
  • Raak het blad nooit aan als de zaag onder stroom staat.
  • Forceer de zaag niet tijdens het zagen. Dit belast de motor en kan terugslag veroorzaken.
  • Draag geen losse kleding of sieraden als je de zaag bedient.