Heb je een extra slaapkamer, en-suite badkamer of thuiskantoor nodig? Dit creëren door een voorzetwand op te trekken is een veel gemakkelijker en goedkopere optie dan verhuizen.
Voorbereiding
Een voorzetwand bestaat uit een frame van houten of metalen voorzetwand die aan de vloer, het plafond en de muren bevestigd worden, en dan met gipsplaten bekleed worden. Als je je nieuwe muur ingericht hebt, ziet hij eruit als een integraal deel van je huis. Een muur bouwen is een vrij eenvoudig karwei, maar er zijn een paar dingen waar je aan moet denken voor je begint.
Eerst moet je bij je plaatselijke overheid nagaan of het werk in overeenstemming is met de geldende bouwvoorschriften met betrekking tot brandwerendheid, licht en ventilatie. Dan moet je de verlichting, verwarming en eventueel loodgieterswerk voor je nieuwe kamer regelen. Als de nieuwe muur een deuropening krijgt, moet je tenslotte een deur en een kozijn kopen die passen bij de dikte van het hout en de gipsplaten die je gebruikt.
Je kunt een lijst maken van gezaagd hout van 75 mm x 50 mm of 100 mm x 50 mm. Dit bestaat uit vier dingen. Er is een plafond- of kopplaat, die aan de plafondbalken bevestigd wordt. Er is ook een bijpassende lengte die op de vloer gespijkerd wordt, de vloerplaat of onderlegplaat genoemd. Bovendien vind je tussen de platen verticale latjes, die op gelijke afstand van elkaar staan en met spijkers vastgezet zijn. En tenslotte zijn er nog kantelen – korte, horizontale schoren die extra steun geven en het frame stijf houden.
Je muur isoleren
Je kunt van betere geluids- en warmte-isolatie genieten door plaatisolatie tussen de studs aan te brengen voor je gipsplaten op de tweede kant aanbrengt. Om te voorkomen dat je elektriciteitskabels oververhit raken, is het verstandig ze in PVC buizen te leggen die aan de randafwerking geklemd zijn, en ze door inkepingen in plaats van gaten te leiden.
Je kunt metalen spouwmuren als bouwpakket krijgen, inclusief vloer- en plafondbevestigingen. Ze zijn sneller in elkaar te zetten en geven minder rommel dan hout.
Een deur plaatsen
Stutwanden zijn niet dragend, dus je kunt een deuropening of opening maken waar en in welke vorm je maar wilt. Hoewel het een goed idee is om een deur hard tegen een eindbalk te zetten (omdat dit het kozijn steviger schoort), is het aan jou of je het doet. Bedenk hoe je je nieuwe kamer gaat gebruiken, en waar je je meubels wilt neerzetten.
Hoe maak je een frame voor een gipsplaten scheidingswand
Stap 1
Bepaal eerst waar je muur komt te staan en gebruik een elektronische detector om eventuele draagbalken, kabels en leidingen in de muren, het plafond en de vloer op te sporen. Als je je nieuwe wand haaks op de vloer- en plafondbalken wilt laten lopen, kun je hem op elk punt bevestigen. Of als je liever hebt dat hij evenwijdig met de balken loopt, moet hij direct over een ervan staan. (Als je je scheidingswand tussen de draagbalken moet plaatsen, til dan de vloerplanken eronder en erboven op, en bevestig houtblokken van 100 mm x 50 mm haaks tussen twee draagbalken op een afstand van 1 m van elkaar om je nieuwe wand te ondersteunen.) Je moet meten vanaf beide uiteinden van een muur in de kamer, en dan de plaats voor een rand van de voorzetwand op de vloer of plint markeren.
Stap 2
Hang een schietlood aan de markering die je gemaakt hebt. Trek dan, de schietloodlijn volgend, een lijn langs de muur omhoog tot aan het plafond.
Stap 3
Markeer de plafondlijn met afsnijdingen van hout.
Stap 4
Sla een spijker in het plafond dicht bij de muurverbinding, op wat de zijrand van de plafondplaat zal worden. Meet en markeer dan de tegenoverliggende verbinding tussen plafond en muur, en maak een richtlijn om de positie van de plafondplaat aan te geven door een krijtlijn tussen de twee punten te trekken. Gebruik weer de detector om de draagbalken te vinden als ze haaks op de nieuwe muur staan; dit heb je nodig om de plafondplaat er aan te bevestigen.
Stap 5
Als je met een detector niet kunt vinden waar de draagbalken zitten, probeer dan met een bradawl het plafond af te tasten over de lengte van de krijtlijn. De gaten die je maakt zullen door de plafondplaat verborgen worden. Markeer de posities voor de bevestigingspunten op het plafond naast de krijtlijn.
Stap 6
Meet en zaag de lengte van het hout voor de plafondplaat – hij moet precies tussen de wanden aan het plafond passen. Houd dan de plaat op zijn plaats en markeer de bevestigingspunten langs de lengte. Als je muur direct onder een parallelle draagbalk loopt, moeten deze op 400 mm afstand van elkaar liggen. Neem de plafondplaat van het plafond en boor op de gemarkeerde punten vrijboorgaten voor de schroeven. Bevestig de plaat vervolgens op zijn plaats langs de rand van de krijtlijn met 100 mm verzonken kruiskop houtschroeven (spijkers kunnen het plafondpleister doen scheuren). Het is het beste als je iemand hebt om een handje te helpen, maar als dat niet lukt, gebruik dan een houten steun om je te helpen de plafondplaat op zijn plaats te houden.
Stap 7
Meet en zaag het hout voor de vloerplaat, die tussen de tegenover elkaar liggende muren (of plinten) zal passen. Als je een deur monteert, zoek dan de breedte van de opening die je nodig hebt door het voorgemonteerde deurkozijn op de vloer tegen de plaat te leggen. Teken en snijd de vloerplaat zo dat het kozijn precies in de opening past, en spijker de vloerplaat op de vloer vast met tussenruimtes van ongeveer 400 mm. Als de draagbalken haaks op de muur staan, volg dan de lijn van hun bevestigingen (of gebruik de detector om ze te vinden) om er spijkers in te slaan. Als de vloer massief is, moet je gaten boren met een metselboor en pluggen en schroeven gebruiken.
Stap 8
Meet de afstand tussen de plafond- en vloerplaten aan elk uiteinde van het frame en zaag twee draadeinden op lengte (deze draadeinden moeten goed aansluiten). Leg ze elk naast de richtlijn die je langs de muur hebt getekend en markeer de ruimte die je nodig hebt voor de plint. Gebruik dan een pennenzaag om een inkeping te vormen die rond de plint past.
Stap 9
Boor vrijgaten voor de schroeven over de lengte van de eindbouten en markeer de posities van de gaten op de wanden. De eerste bevestigingen moeten ongeveer 100 mm boven de vloer zitten (net boven de plint) en 100 mm onder het plafond. De laatste bevestigingen moeten tussen 410mm en 450mm van elkaar zitten. Boor de gemarkeerde punten op de muren, breng muurpluggen aan en maak de klus af door de twee eindbouten opnieuw te plaatsen en vast te schroeven.
Hoe het frame voor een gisplaten invullen
Als je klaar bent om je frame in te vullen met houten stijlen en randplanken, markeer dan de vloerplaat op intervallen om aan te geven waar de verticale stijlen komen (ze moeten 600 mm uit elkaar staan). Als je een deuropening nodig hebt, begin dan met meten bij de muur en werk naar de plaats toe waar je het frame wilt hebben. De deuropening zal beter geschoord worden door een aangrenzende verticale nok.
Een deuropening maken
Gebruik het voorgemonteerde deurkozijn om de breedte op te meten van de koplat die horizontaal over de bovenkant van je deur zal lopen. Zaag en spijker de verticale tap waaraan het deurkozijn bevestigd zal worden op zijn plaats. Spijker vervolgens het deurkozijn lichtjes op zijn plaats, waarbij je met een waterpas controleert of hij verticaal staat en zo nodig uitpakt met afsnijdsels van hout of hardboard. Markeer de plaats van de deurkozijnlat, verwijder de lijst en breng de koplat aan. Versterk hierna je deuropening door een korte verticale tap midden tussen de deurlijst en de plafondplaat te bevestigen, met scheve spijkers. Spijker het kozijn stevig vast.
Stap 1
Het is veel gemakkelijker om de verticale balken te bevestigen als je een ondersteunend afgezaagd blok hout vastspijkert aan één kant van elke verticale lat op de vloerplaat.
Stap 2
Meet en zaag je verticale balken, waarbij je ze aan de basis stevig tegen de bloksteunen houdt. Bevestig ze dan aan de vloerplaat met 100 mm spijkers die schuin van beide kanten van de stud komen. Je kunt ze op dezelfde manier aan de plafondplaat bevestigen, met een waterpas om zeker te zijn dat ze elk verticaal staan.
Stap 3
Om de verticale balken te verstevigen, meet je bij de plafondplaat en zaag je korte lengten hout (neuten) om horizontaal tussen de balken te passen. Monteer deze galmborden ongeveer halverwege de vloer en het plafond en verspring hun posities, zodat spijkers dwars door de studs in de uiteinden van de galmborden geslagen kunnen worden. Als je een metalen doos gebruikt om een stopcontact of schakelaar op te monteren, breng dan een extra rand aan om hem te ondersteunen of gebruik in plaats daarvan een holle stopcontactdoos. Je moet ook nog randspijkers aanbrengen als je een zwaar voorwerp zoals een wastafel, toilet, radiator of keukenkast aan de muur wilt bevestigen.
Hoe kabels en leidingen onderbrengen bij het bouwen van een tussenwand
Zorg ervoor dat je alle elektriciteitskabels en loodgietersbuizen plaatst voor je de muur met gipsplaten ommantelt. Vergeet ook niet de leiding- en kabeldoorvoeren aan één kant aan de buitenkant van de gipsplaat te markeren.
Veiligheid
Onthoud dat je nooit risico’s neemt met de elektrische veiligheid. Alle nieuwe of gewijzigde installaties moeten voldoen aan de laatste IEE Wiring Regulations, en nieuwe of vervangende kabels of stopcontacten kunnen RCD bescherming nodig hebben. Als je van plan bent veranderingen aan te brengen aan een stroom- of verlichtingscircuit in je badkamer, moet je eerst de dienst Bouwtoezicht van je plaatselijke gemeente op de hoogte brengen.
Hoe kabels en leidingen onderbrengen bij het bouwen van een scheidingswand
Stap 1
Plan eerst de loop van je loodgietersbuizen door de vlakken van de studs te markeren met een pennenzaag. Snijd de pijplijnen uit met de zaag of met een beitel en hamer. Het is een goed idee om de inkepingen heel licht naar achteren te laten hellen, zodat ze de pijpen vasthouden terwijl ze gemonteerd worden. Als je een diepe inkeping nodig hebt (voor een afvoerpijp, bijvoorbeeld) verstevig je de tap met een overbruggingsstuk.
Stap 2
Boor gaten voor de kabel door het midden van de randafwerking. Zorg dat je voldoende ruimte overlaat voor een royale luchtspleet rond de kabel om oververhitting te voorkomen. En denk eraan dat je geen elektriciteitskabels en loodgietersbuizen door dezelfde gaten laat lopen.
Hoe gipsplaten snijden
Als je het raamwerk van je voorzetwand op zijn plaats hebt gezet, moet je het bedekken met 12,5 mm dikke gipsplaten. Deze zijn er in verschillende breedtes, lengtes en soorten – waaronder akoestisch geruite gipsplaten die je een betere geluidsisolatie geven. Platen met een tapse rand maken het gemakkelijker om een gladde afwerking te krijgen met plakband en voegmiddel.
Bekijk onze selectie van gipsplaten en kies de juiste voor je op basis van je behoeften.
Voorbereiding
Standaard gipsplaten hebben een grijze kant en een ivoorkleurige kant (die naar buiten gericht is). Je zult de platen op maat moeten snijden, vooral als je muren en plafonds niet helemaal recht zijn. Omdat het lemmet van je mes snel bot wordt, is het de moeite waard om voor dit werk een mes met vervangbare messen te gebruiken. En als je veel gipsplaten snijdt, zijn gespecialiseerde gipsplaatmessen sneller, veiliger en geven je een schonere snede.
Verticaal of horizontaal? Je kunt gipsplaten horizontaal of verticaal bevestigen (wat gemakkelijker is, omdat ze zwaar zijn en op de vloer kunnen rusten). Als je je platen verticaal bevestigt, plaats dan elke breedte zo dat de verbindingen in het midden van een nok uitgelijnd zijn. Doe je dat horizontaal, dan spijker je de onderste rij planken aan het geraamte en verspring je de verticale verbindingen. Maar welke manier je ook kiest, je zult bij de deuropening moeten beginnen en aan weerszijden naar buiten werken. Handige planken gebruiken (pleisterlatten)
Ben je bang dat je moeite zult hebben met het dragen of hanteren van gipsplaten van normaal formaat? Je zult merken dat handzame platen van 1220 mm x 600 mm gemakkelijker te hanteren zijn. Maar omdat ze kleiner zijn, zijn er veel meer bevestigingen nodig, waardoor het werk langer duurt en je uiteindelijk met een lapjesdeken eindigt. Denk ook goed na voor je handzame planken probeert af te werken met tape en voegmiddel, want het is moeilijk een glad oppervlak te krijgen. Je kunt beter een goede stukadoor inschakelen om het werk met een volledige pleisterlaag af te werken.
Hoe je gipsplaten zaagt
Stap 1
Begin met het afmeten van de platen tot 12 mm minder dan de hoogte van de vloer tot het plafond. Markeer de snijlijn op de ivoorkleurige kant van de gipsplaat, en snijd er dan langs met een hobbymes en een liniaal.
Stap 2
Draai de gipsplaat om en vouw het uiteinde mee, snijd dan om de plank te laten knappen. Gebruik een hobbymes om de papieren achterkant door te snijden.
Hoe gipsplaat bevestigen
Laat iemand je helpen om de gipsplaat aan het frame vast te maken – het gaat veel gemakkelijker met twee mensen. Een als ‘vloerlifter’ gebruikte afsnede van hout helpt je elke plank strak tegen het plafond op te tillen terwijl je ze vastzet. Zorg ervoor dat je de gipsplaten met de ivoorkleurige kant naar buiten monteert, en werk de voegen af met plakband en voegsel.
Stap 1
Begin bij de deurspijkers, plaats voorzichtig een plank van ware grootte verticaal en met de ivoorkleurige kant naar buiten, om de helft van de breedte van de deurspijker en de helft van een andere spijker te bedekken. Wurg dan een bolsterbeitel aan de voet van de plank, schuif er een afsnijmesje hout onder en gebruik je voet om de plank naar beneden te drukken en hard tegen het plafond te drukken.
Stap 2
Bevestig de plank op zijn plaats met 32 mm gipsplaatnagels op ongeveer 150 mm afstand van elkaar, 15 mm van de randen. Ga op dezelfde manier verder met het aanbrengen van hele planken, waarbij je ze zo afzaagt dat ze boven de deuropening en tegen de aangrenzende muren passen. Als je ook een plint hebt, moet je de gipsplaat inkepen om er omheen te passen.