Als je een schakelaar hebt voor een lamp die je niet meer gebruikt, wil je misschien het onroerend goed dat de schakelaar inneemt gebruiken om een stopcontact aan te brengen. Geen probleem! Stel echter dat je de schakelaar en de lamp wilt behouden, maar onder de schakelaar een stopcontact wilt aanbrengen. Ook dat is geen probleem, maar je zult een schakelaar stopcontact combo moeten kopen. Die past in het door de schakelaar bezette elektriciteitskastje en biedt de gewenste functionaliteit. Je kunt zelfs de armatuur behouden en de schakelaar zowel die armatuur als het stopcontact eronder laten bedienen. Tenslotte kun je het toestel zo bedraden dat de schakelaar de verlichtingsarmatuur bedient maar het stopcontact altijd aan is.

Identificeer de stroomvoerende draad

Voordat je met de vervangingsprocedure begint, ga je eerst op zoek naar de hoofdschakelaar in het hoofdpaneel die de schakelaar bedient, zodat je hem kunt uitschakelen. Als je dat gedaan hebt, verwijder je de afdekplaat van de schakelaar en test je de draden met een spanningstester op hun veiligheid. Zet de schakelaar aan en plaats dan een poot van de tester op een van de zwarte draden die met de schakelaar verbonden zijn en de andere poot op de groene aardingsschroef. Als je een lampje of een niet-nul meteraflezing krijgt, staat het circuit onder spanning. Blijf stroomonderbrekers uitschakelen tot je een nul-aflezing krijgt, of het tester-lampje niet meer brandt.

Als je de juiste stroomonderbreker gevonden hebt, zet je hem weer aan en zet je de schakelaar uit; test dan beide aansluitingen op de schakelaar op spanning, met dezelfde procedure. De ene zal onder spanning staan en de andere dood. Zet de stroomonderbreker uit, markeer de stroomvoerende draad met plakband en begin de vervangingsprocedure.

Zet een lichtschakelaar om in een stopcontact

Verwijder de zwarte draden van de schakelaar, schroef een draadkapje op de dode en duw hem uit de weg terug in de doos. Wees er zeker van dat geen van de blootliggende draden onder het kapje te zien is, want als dat wel zo is, zou je er met je gereedschap tegenaan kunnen komen of zou het een andere draad kunnen raken.

Schroef de aarddraden los en verwijder ze, scheid ze en isoleer degene die bij dezelfde kabel hoort als de onder spanning staande hete draad. Draai de witte neutrale draden in de doos los en kap de draad af die bij dezelfde kabel hoort als de hete draad die je afdekte. Nu heb je een niet-afgedopte zwarte draad, een witte draad en een kale aarddraad. Controleer of ze allemaal bij dezelfde kabel horen.

Verbind de zwarte draad met een van de koperen aansluitklemmen van het nieuwe stopcontact en de witte draad met de overeenkomstige chromen aansluitklem. Je kunt zowel de bovenste als de onderste set aansluitklemmen gebruiken, tenzij je een GFCI stopcontact installeert, in dat geval moeten ze verbonden worden met de set aansluitklemmen met de markering LINE. Sluit af door de aardedraad aan de groene aardingsschroef vast te maken, het stopcontact aan de doos vast te schroeven en een passende afdekplaat te monteren.

Een geschakeld stopcontact installeren

Als je de schakelaar wilt behouden maar er een stopcontact onder wilt laten bedienen in plaats van een afstandsarmatuur, koop dan een schakelaar stopcontact combo. Nadat je de onder spanning staande bedrading hebt geïdentificeerd, de ongebruikte draden afgedekt en ze uit de weg geduwd hebt, verbind je de onder spanning staande zwarte draad met de koperen aansluitklem van de schakelaar-uitlaat combo, de onder spanning staande witte draad met de chromen aansluitklem en de aardedraad met de groene aansluitklem. Het interne circuit loopt door de schakelaar, dus als je hem uitzet, gaat ook het stopcontact uit.

Als je de lamp wilt houden en de schakelaar zowel die lamp als het stopcontact wilt laten voeden, heb je de draden nodig die naar de lamp gaan, dus dop ze niet af. Je zult ook een vlechtwerk moeten maken met de witte draden. Dit betekent dat je ze in elkaar draait met een derde, korte draad die je aan de verchroomde schroef op het toestel kunt vastmaken. De pigtail creëert een retourpad voor zowel de armatuur als het stopcontact.

Nadat je de drie witte draden in elkaar gedraaid en van een dopje voorzien hebt, hou je een enkele witte draad over die onder het kapje uitsteekt. Bevestig dat aan de verchroomde schroef van de schakelaar-uitlaat combo en bevestig de onder spanning staande zwarte draad aan het koperen aansluitpunt. Bevestig de zwarte draad die naar de armatuur gaat aan een van de zwarte klemmen aan de andere kant van het toestel. Verbind de blanke draden met de aardingsschroef en de bedrading is klaar.

Draai draden bij het maken van pigtails altijd met de klok mee in elkaar. Zo spant het kapje de draden samen als je het vastschroeft en maak je een veiliger, vaster verbinding.

stopcontact en schakelaar

Bedrading zodat het stopcontact altijd aan is

Als je de schakelaar-stopcontact combo onderzoekt, zie je een koperen hechtplaatje tussen de twee zwarte schroeven. Verwijder de schroeven en neem dit plaatje eruit als je de schakelaar een armatuur wilt laten bedienen, en je wilt dat het stopcontact steeds aan blijft. Snijd de plaat niet zomaar door, want de twee helften kunnen dicht genoeg bij elkaar liggen om te vonken en brand te stichten.

Je moet ook een kort draadje maken van de zwarte draad die onder spanning staat en twee stukken identieke draad van 6 cm lang. Verbind een van deze korte draden met het koperen aansluitpunt en de andere met de onderste van de twee zwarte aansluitpunten. De zwarte draad die naar de armatuur gaat, gaat op het bovenste zwarte aansluitpunt. Draai de witte draden in elkaar, maak een vlecht met een derde korte draad, en verbind die draad met de chromen terminal. Draai de aardedraden in elkaar en verbind ze met de aardklem, en je bent klaar.