Groene daken voegen zo veel meer toe dan alleen een esthetisch effect aan huizen. Levende daken zijn op vele manieren milieuvriendelijk, bijvoorbeeld door de afvoer van regenwater te beheren, isolatie te bieden en het hitte-eiland effect te verminderen. Nog beter, kleinschalige groene daken zijn niet erg ingewikkeld om te maken en kunnen gemakkelijk tot een doe-het-zelf project worden omgevormd.

Welk groen dak kiezen?

Kleinschalige groene daken zijn perfect om onder het hoofddak te plaatsen-denk aan het dak van een veranda of garage, of de bovenkant van een schuurtje. Eerst moet je kiezen of je groendak extensief of intensief zal zijn. Een extensief groen dak heeft minder onderhoud nodig, terwijl een intensief dak met meer lagen meer onderhoud vraagt. De plaats waar je het groendak wilt aanleggen zal je helpen beslissen, vanwege het feit of frequent onderhoud mogelijk of handig zou zijn.

Het is het beste advies van een specialist in te winnen als je een dak hebt dat meer dan 10 graden of minder dan 2 graden helt, want er kunnen verdere ontwerpstrategieën zijn om rekening mee te houden. Ook komen alleen daken die in goede staat zijn, zonder beschadigingen of lekken, in aanmerking voor de aanleg van een groendak. Begroeide daken bestaan uit een paar verschillende lagen. Of het groendak nu op een klein huis of op een wolkenkrabber ligt, deze lagen zijn min of meer hetzelfde:

Waterdichte laag

Alle groendaken hebben een extra laag waterdicht materiaal nodig dat bestand is tegen wortels. Een enkele plaat, zoals vijverfolie voor zwaar gebruik uit een plaatselijke winkel, is perfect voor deze laag. Markeer bij het aanbrengen de uitgangen, zodat het gebied in een latere stap kan worden opengesneden.

Drainagelaag

Drainage is essentieel om overtollig water van het dak te laten ontsnappen. Zorg ervoor dat de uitlaten in het insluitingsframe gesneden zijn, zodat het water in de goot van het dak kan stromen. Het is van cruciaal belang dat de uitlaten steeds vrij blijven. Door kiezelstenen rond het afvoerpunt te gebruiken, kun je voorkomen dat begroeiing zich in het afvoersysteem of rond de rand van het dak vestigt.

Je kunt ook vochtdeken of geotextiel membranen (die bestand zijn tegen schimmels en bacteriën) leggen om de planten te helpen water te houden. Als alternatief kan over de waterdichte laag een laag grind of kalksteenslag worden uitgespreid om de afwatering te verzekeren.

Ondergrond laag

De grond die nodig is voor een groendak moet een verhouding hebben van 70 procent anorganisch materiaal en 30 procent organisch materiaal. Substraten met weinig voedingsstoffen en een laag gewicht zijn perfect voor een groendak.

Vegetatielaag

De laatste laag is de vegetatie zelf. De soorten planten die je krijgt hangen af van het soort groendak dat je aanlegt (extensief of intensief). Zaadmengsels kun je speciaal voor groene daken kopen. Groendak dekens kunnen uitgerold worden, of planten kunnen direct in de grond geplant worden. Welke methode je ook kiest, houd er rekening mee dat je de beplanting kunt afstemmen op het aantrekken van bepaalde soorten planten en wilde dieren.

Controleer ten slotte de conditie van je groendak minstens een paar keer per jaar, en houd het vrij van chemicaliën. Je huis zal er binnenkort aantrekkelijker uitzien, terwijl je tegelijk bijdraagt aan een gezonder milieu.