Schrikdraad is niet ontwikkeld om fietsers met mountainbikes eens lekker dwars te zitten. Of zelfs hun fietsen vast te zetten. We mopperen allemaal wel eens als we langs weilanden wandelen of fietsen en daar schrikdraad zien als afrastering. Maar waarom eigenlijk? Het zou een mooie boel worden als al die dieren gewoon op de openbare weg zouden gaan lopen. Of schapen die te water raken omdat onbekenden het schrikdraad uitzetten. Onder het mom van zielig voor de dieren, maar een schaap in het water is absoluut niet goed voor het schaap. En de lammetjes kunnen niet meer bij hun moeder drinken. Schrikdraad is dus noodzakelijk om dieren binnen hun eigen veilige omgeving te houden zodat ze niet in gevaarlijke situaties terecht komen. Bovendien helpt het andere ongewenste dieren en personen van het afgebakende terrein te weren.
Het schrikdraad, schrikkoord, schriklint, stroomdraad of schrikdraadnet is bedoeld om de veiligheid van de dieren binnen de afrastering te waarborgen. Het schrikdraad is een onderdeel van de elektrische afrastering, de complete set bestaat verder uit een schrikdraadapparaat, isolatoren en toebehoren, poortgrepen, aardpennen en verbindingspalen. Als het om een permanente afrastering gaat, is het zinvol om de elektrische afrastering op het stroomnet aan te sluiten. Gaat het om een tijdelijke afsluiting kun je gebruik maken van accu of batterij schrikapparaten.
Welk schrikdraad is het meest voor jouw dieren geschikt?
Bij schapen en paarden gebruik je een andere elektrische afrastering dan bij je huisdieren. Een schrikdraadnet is beter geschikt voor schapen en een schriklint zet je in bij je paarden. Kijk dus eerst wat voor dieren je op de wei gaat zetten en bepaal gelijk ook de grootte van het land. Op die manier kom je te weten welke draad je het beste kunt gaan gebruiken en hoeveel meter je ervan nodig zult gaan hebben. Daarbij moet je in gedachten houden dat hoe groter het oppervlak, hoe langer de draad en hoe beter de geleiding van de draad zal moeten zijn.
Het land
Het land, het weiland ligt er nu nog leeg en verlaten bij, maar als je de afrastering hebt gezet kunnen de dieren er gaan grazen en wordt het levendig en vrolijk. Doe het absoluut niet andersom. Eerst de dieren en dan de afrastering want dan kun je natuurlijk wachten op problemen. Of als er een gedeelte stuk is waar je nieuwe schrikdraad moet aanleggen is het aan te raden eerst de dieren naar een ander afgerasterd weiland te brengen alvorens aan de gang te gaan met het nieuwe schrikdraad. Ik heb het zelf een keer meegemaakt dat er 25 stiertjes naar mij stonden te kijken terwijl de boer zelf met zijn quad even een rol schrikdraad ging halen. Gelukkig op een aardig afstandje, maar toch. Voel je je toch een beetje klein. Het is goed afgelopen, maar ik zou het niet nog een keertje doen. Bekijk ook goed waar je doorheen of langs moet met de afrastering en maak van te voren goed de weg vrij zodat je in één keer lekker door kan werken.
De hoogte
De juiste hoogte van de afrastering bepalen is ook belangrijk. Voor het meeste vee heb je twee geleiders, twee schrikdraden, boven elkaar nodig. De ene op 60 cm en de ander 95 cm hoog. Bij de stiertjes hierboven vond diezelfde boer één schrikdraadje op 65 cm eigenlijk ook wel genoeg. Het werd steeds stukgelopen door de Blondes d’Aquitaines. Voor paarden heb je alweer drie geleiders boven elkaar nodig op respectievelijk 65 cm, 100 cm en 135 cm hoogte. Dan kun je eindelijk beginnen! Plaats eerst de hoekpalen, die wat langer moeten zijn. Dan de geleiders, oftewel het schrikdraad, aanbrengen en de tussenpalen plaatsen. Nu heb je de gelegenheid om het stroomdraad goed aan te spannen door middel van een spanner. Als alle isolatoren zijn geplaatst en de draden zijn gespannen kun je het schrikdraadapparaat monteren. Nu nog de aardpen in de grond en de de aarding aansluiten en de klus is geklaard.
Dit artikel is geschreven in opdracht van Buma Handel.