Met gipsplaten kun je goedkoop nieuwe woonruimte creëren. Maar hoeveel kost de bouw en hoe zijn de kosten verdeeld? We laten je zien hoe de prijzen tot stand komen en of je geld kunt besparen door het zelf te doen.
De belangrijkste feiten in het kort
- De kosten van gipsplaat bestaan uit arbeid, materialen en vakmanschap.
- Je kunt geld besparen als je het werk zelf doet.
- Gemiddeld kost gipsplaat 40 tot 80 euro per vierkante meter.
Wanneer is gipsplaat geschikt?
Snel en goedkoop: Dit zijn de kwaliteiten die de meeste mensen associëren met gipsplaat, maar waar en hoe gebruik je zulke constructies? Als je een grote kamer wilt afscheiden en zo een aparte leefruimte wilt creëren, kun je het resultaat snel bereiken met een gipsplaatwand. Je kunt hele kamers uit het niets creëren of alleen een scheidingswand plaatsen. De gebruikte materialen zijn meestal gipsplaat of gipsvezelplaat – vaak sheetrock genoemd. Als alternatief kan een gipsplaat ook helemaal van hout gemaakt worden, maar dat is wat duurder om te bouwen. Vergeleken met massieve muren is gipsplaat sneller en goedkoper te bouwen.
Je kunt gipsplaten ook gebruiken om plafonds of vloeren akoestisch te isoleren. Voor plafonds plak je geluidsabsorberende akoestische matten op het oude plafond en richt je een spanplafond op in een droge constructie. Voor geluidsisolatie op de vloer kun je gipsplaat of houtvezelcementdekvloer, PUR of Styrodur platen gebruiken.
Hoe zijn de kosten verdeeld?
De kosten van gipsplaat bestaan uit verschillende factoren en posten. Deze omvatten het type uitvoering, het materiaal, de werktijd van de vaklieden en bijkomende werkzaamheden zoals het ontwerpen van muren of het plaatsen van deuren en ramen.
Soort uitvoering
Hoe een muur wordt drooggemetseld bepaalt hoe duur hij kan zijn. Als met een voorwandinstallatie slechts één wandoppervlak bedekt hoeft te worden, zijn er minder kosten voor arbeid en materialen. In dit geval wordt een muur slechts aan één kant beplankt en daarna opgevuld. Omdat voor een vrijstaande muur – dus een nieuwe muur – meer gipsplatenwerk nodig is, is de prijs hoger. De vrijstaande muren moeten van beide kanten beplankt worden, waarvoor ook meer materiaal nodig is. Dienovereenkomstig neemt ook de hoeveelheid werk voor de ambachtslieden toe in vergelijking met een zuivere wandbekleding.
Gemiddeld kost een gipsplaat tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter – dit is inclusief arbeids- en materiaalkosten. In kamers met hoge plafonds lopen de kosten al snel op tot 100 tot 200 euro per strekkende meter muur. Als je gipsplaten wilt gebruiken in vochtige ruimtes, lopen de kosten weer op. Hetzelfde geldt voor speciale brandwerende platen en gipsplaten met geluidsisolatie.
Materiële kosten
Gipsplaten zijn relatief goedkoop in aanschaf. Gipsplaten zijn verkrijgbaar voor ongeveer vijf euro per vierkante meter. Er is echter extra materiaal nodig omdat de planken aan een onderconstructie worden bevestigd en geïsoleerd. Daarnaast zijn er de kosten voor installatie. Voor de beplanking kun je gipsplaten of OSB-platen gebruiken. Afhankelijk van de dikte van de platen en het ontwerp variëren de prijzen voor sheetrock van 5 tot 15 euro per vierkante meter. Speciale vochtwerende platen zijn het duurst. OSB platen zijn wat duurder in aanschaf en kosten tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter.
De verschillende materialen hebben elk hun voor- en nadelen. Gipsplaten hebben het voordeel dat ze zowel voor thermische isolatie als voor geluidsisolatie en brandbeveiliging kunnen worden gebruikt. Het nadeel is dat installatie veel vuil veroorzaakt. Een houten raamwerk met OSB platen is bijzonder stabiel en duurzaam. Ze zijn ook gemakkelijk te bewerken, maar moeten beschermd worden tegen permanent vocht.
De planken zijn gemonteerd op een onderconstructie. Het stoelframe is meestal gemaakt van metaal en UW- en CW-profielen. Het noppenframe kost drie tot zes euro per strekkende meter. Als je de scheidingswand van extra isolatie wilt voorzien, moet je het juiste isolatiemateriaal kopen. De prijs hangt af van het gebruikte materiaal – meestal minerale wol – en de dikte van de isolatie. Je isoleert de muur niet alleen voor warmte-isolatie, maar ook voor geluidsisolatie. De kosten van het isolatiemateriaal beginnen bij zes euro per vierkante meter.
Je moet ook de beplanking, de onderbouw en de isolatie repareren. Daarom omvatten de kosten ook installatiekosten. Je moet ook nadenken over de afwerking van de constructie – bijvoorbeeld het vullen van de voegen. Behalve schroeven heb je ook stopverf, voegband en schuurpapier nodig. Afhankelijk van het soort gipsplatenwerk en de bekleding variëren de kosten hier sterk. Het aandeel voor montage en extra materiaal is ongeveer 4 tot 8 euro per vierkante meter.
Arbeidskosten
Als een gespecialiseerd bedrijf de binnenafwerking op zich neemt, zullen de arbeidskosten voor de vaklieden navenant zijn. Gemiddeld ligt het uurloon voor een gipsplatenbouwer tussen de 30 en 80 euro. Het hangt echter ook af van waar je woont en welke kwalificaties de vakman heeft. In de grote stad en bij een grote stad zijn de kosten meestal hoger dan op het platteland.
Extra werk
Als de constructie uitgebreid moet worden met een deur of vervolgens geschilderd of betegeld moet worden door een gespecialiseerd bedrijf, zullen de kosten voor arbeid en materialen toenemen.
Is het de moeite waard om het zelf te doen?
Zelfs als een gipsplaatproject al goedkoop is, kun je weer geld besparen als je het werk zelf doet. In dit geval hoef je alleen de materiaalkosten te betalen. Het is echter alleen raadzaam om af te zien van de diensten van een gespecialiseerd bedrijf als je zelf over de nodige ervaring en vakmanschap voor droogbouw beschikt. Vanwege de relatief lage prijs is het een goed idee om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Je kunt ook een forfaitaire prijs afspreken als het project omvangrijk is. In dit geval is het mogelijk om nog meer te besparen. Je kunt de arbeidskosten voor gipsplaten vaak ook claimen tegen de belasting. Voorwaarde hiervoor is dat het werk van de vakman noodzakelijk is voor moderniserings-, renovatie- of onderhoudsmaatregelen.