Ze passen op boormachines, bladblazers en decoupeerzagen: Veel grote fabrikanten vertrouwen op een universeel batterijsysteem voor hun gereedschap. Dit betekent dat doe-het-zelvers maar één batterij nodig hebben voor al hun gereedschap. Dit bespaart geld en is praktisch, mits de batterij lang meegaat. De test oplaadbare batterijen van Lidl, Bosch, Makita en Einhell.

Eén batterij voor tot wel 170 apparaten: Je krijgt zoveel keuze met de testwinnaar en hebt niet langer voor elk elektrisch gereedschap een aparte batterij nodig. Voorwaarde is dat je gereedschap van hetzelfde merk bezit. Steeds meer fabrikanten gebruiken een uniform batterijsysteem voor hun gereedschap. Behalve gemakkelijke hanteerbaarheid, bespaart dit je ook geld. Veel gereedschap kost tot de helft zo veel zonder batterij. Het is echter belangrijk dat de batterij lang meegaat en dit is precies waar een grote traditionele fabrikant faalt.

Gereedschapsaccu’s in de test: Eén fabrikant faalt

De consumentenbond in haar huidige uitgave 11/2020 in totaal acht oplaadbare batterijen met een spanning van 18 en 20 volt. De conclusie is positief: De batterijen worden steeds beter, zijn veelzijdig en veilig. Drie fabrikanten kregen de beoordeling “Goed”, waaronder Einhell en een batterij van Lidl. Drie halen het cijfer “Voldoende”. De traditionele fabrikant Makita heeft een negatieve verrassing in petto: twee oplaadbare batterijen laten het al vroeg in de test afweten en halen slechts het cijfer “Slecht”. Toch zijn het de duurste modellen in de vergelijking. Duurzaamheid krijgt bij de test de meeste aandacht, en de testers beoordelen ook de hanteerbaarheid, het stroomverbruik en de veiligheid.

De testwinnaars in een oogopslag: Einhell, Metabo en Lidl zijn “goed”.

De testwinnaar met de beoordeling “Goed (2.0)” is de 18 Volt batterij van Einhell. Hij zit in het midden van het gamma wat prijs betreft, doorstaat de uithoudingstest en behaalt ook goede resultaten in de tussenklassen. Hij is ook compatibel met meer dan 170 toestellen van de fabrikant en biedt de grootste keuze.

Op de tweede plaats staat de 18 Volt batterij van Metabo met de testbeoordeling “Goed (2.1)”. Wat duurzaamheid betreft, scoort hij zelfs iets beter dan de testwinnaar. Hij is echter iets slechter in de omgang. De testers beoordeelden het stroomverbruik als “zeer goed”. Met 100 apparaten is de keuze voor doe-het-zelvers ook erg groot. De derde plaats gaat naar de prijswinnaar van Lidl. De Parkside batterij met 20 volt behaalde de testbeoordeling “Goed (2.3)”. Met minder dan 20 euro is het veruit de goedkoopste energieopslag in de test. Hij behaalde goede resultaten bij alle testcriteria. Bosch behaalde het eindcijfer “Voldoende” met twee modellen. Het PBA 18V model met een waardering van “Voldoende (2.8)” en de oplaadbare batterij van Bosch Professional met een waardering van “Voldoende (3.0)”.

De testwinnaars in detail

De veelzijdige testwinnaar: Einhell 18V 2.0 Ah Power X-Charge

Goede duurzaamheid, goede hanteerbaarheid, zeer goede veiligheid en veel compatibele apparaten: De 18-volt batterij van Einhell is de testwinnaar met een waardering van “Goed (2.0)”. Hij past op de apparaten van de Einhell Power-x-Charge serie en is verkrijgbaar per stuk en in een starterskit met oplaadstation. Hij doorstond de uithoudingstest met 400 laadcycli zonder defecten en zonder prestatieverlies. Dit betekent dat het meer dan acht jaar houdbaar is. Het presteert zeer goed in opslag en veroudert maar langzaam. In de test is hij volledig opgeladen in iets minder dan 48 minuten.

De duurloper: 18V accu van Metabo

Nipt achter de testwinnaar staat de batterij van Metabo met de testbeoordeling “Goed (2.1)”. Hij scoort met een nog langere levensduur en een bijzonder zuinige lader. Hij behaalt goede cijfers voor hanteerbaarheid, duurzaamheid en veiligheid en is compatibel met 100 van de toestellen van de fabrikant. De batterij is in 46 minuten opgeladen en heeft, net als de testwinnaar, een laadniveau-indicator. Het model heeft geen echte zwakke punten. De prijzenswaardige oplader is echter niet bij de set inbegrepen en moet apart gekocht worden.

Bosch met topcijfers voor duurzaamheid, maar met veiligheidstekortkomingen

Bosch concurreert met de groene gereedschapserie en de blauwe Professional lijn. Beide batterijen halen een eindscore van “Voldoende”. De groene Bosch PBA 18 V is nog iets beter, want de testers vonden een veiligheidsfout in de Professional accu. De batterij heeft geen overbelastingsbeveiliging. In het ergste geval kan het daardoor in brand vliegen. Dit leidt tot een verlaging van de veiligheid met een beoordeling “voldoende”. Bosch liet de consumentenbond echter weten dat modellen uit het produktiejaar 2019 de belangrijke beveiliging hebben en dat de overbelasting niet meer kan optreden.

Wat duurzaamheid betreft haalde de Professional batterij de beste sub-score “goed (1,6)”, de groene Bosch batterij een beduidend slechtere sub-score (“goed (2,5)”).

Conclusie van de batterij-test

De batterijen moeten een echte uithoudingstest doorstaan. Met 400 laadcycli simuleren de testers een levensduur van bijna acht jaar als je de batterij eenmaal per week oplaadt. De meeste modellen doorstaan de test, waardoor ze een ideale oplossing zijn voor vaklui met veel elektrisch gereedschap. Als je de meeste keuze in gereedschap zoekt, ga dan voor de testwinnaar van Einhell. Het model van Metabo is ook goed. De prijswinnaar van Lidl is een koopjestip, vooral voor hobby-knutselaars. Bij Bosch Professional moet je letten op de productiedatum vanaf 2019.

Bij de keuze van de juiste batterij hangt het er echter uiteindelijk van af welk merk je al trouw bent en gereedschap bezit. Dat Makita de uithoudingstest niet overleeft, terwijl hij de duurste batterij aanbiedt, is zeker de grote verrassing in de test.

Alles wat je moet weten over gereedschapbatterijen

Hoeveel volt heeft een goede batterij nodig?

Als het om accusystemen gaat, zijn er modellen die verschillen in het aantal volt. Als vuistregel geldt: hoe hoger de spanning in volt, hoe meer vermogen de batterij heeft. Met 18 volt zitten de batterijen in deze test al in het hogere bereik en zijn ze dus ook geschikt voor krachtige taken.

Hoe bewaar je de batterij op de juiste manier?

Lithium-ion batterijen zoals die in de test reageren gevoelig op te hoge of te lage temperaturen. Bewaar de batterijen op een droge, vorstvrije plaats. Zorg ervoor dat ze niet aan direct zonlicht worden blootgesteld en houd ze uit de buurt van ontvlambare voorwerpen. Een ideale plaats om te bewaren is een droge, koele kelder.

Waar moet je op letten bij het opladen van de batterij?

Batterijen zijn ook pietluttig als het op opladen aankomt. Het is het beste om het oplaadniveau tussen 20 en 80 procent te houden. Urenlang diep ontladen of opladen beschadigt de batterijcellen en doet ze sneller verouderen. Haal daarom volle batterijen uit de lader.

Hoe gooi je de batterij weg?

Als de gebruiksduur van de oplaadbare batterijen voorbij is, lever je ze in bij een speciaalzaak of een recyclecentrum. Gebruik ook geen beschadigde batterijen en plak de polen af voor de veiligheid.

Welke batterij past bij je gereedschap?

Grote fabrikanten leggen in detail uit welke gereedschappen compatibel zijn met de specifieke batterij. Zoek naar hetzelfde merk batterij en gereedschap en vergelijk de voltages. De fabrikanten maken het de klanten gemakkelijk door de batterijen specifieke namen te geven. Zo kun je in één oogopslag zien of je gewenste gereedschap met de batterij compatibel is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here