Bij een verbouwing zie je al snel dingen over het hoofd. In al je enthousiasme ben je begonnen met tekenen en voor je het weet sta je in de bouwmarkt. Een beter idee is om rustig de tijd te nemen voor je bouwplannen. Met dit stappenplan weet je zeker dat je de verbouwing tot een goed einde leidt.
Je wensen, je eisen, je budget
Misschien wil je meer ruimte. Of misschien wil je gewoon een hele nieuwe look en feel in huis. Wat je wensen ook zijn: je wensen en je budget moeten met elkaar overeenkomen. Denk na over wat je precies met een ruimte wilt bereiken. Vaak denken mensen bij een verbouwing in het winnen van vierkante meters, maar dat is juist waar het niet om gaat. Functionaliteit zou altijd voorop moeten staan. Denk ook na over de buitenkant: wil je misschien kunststof kozijnen? Of een voorzetraam van plexiglas?
Wanneer je weet wat je wensen en eisen zoal zijn, kun je nadenken over het budget. Misschien moet je toch wat wensen en eisen laten varen om binnen het budget te blijven. Of op zoek gaan naar methoden om het goedkoper te kunnen doen. Houd altijd wat extra geld achter de hand, want verbouwingen kosten altijd meer dan je van tevoren had begroot. Zeker als de werkzaamheden om wat voor reden dan ook uitlopen.
Zet je wensen op papier en laat een deskundige architect je bouwtekeningen maken. Zo weet je zeker dat je je verbouwing goed kunt beginnen.
Vergeet de vergunningen niet!
Vergunningen zijn cruciaal. Zonder vergunning mag je vaak niet zomaar aan de slag gaan. Houd in je planning rekening met een behandeltermijn van 6 tot 8 weken voordat de gemeente goedkeuring geeft. Wanneer je met een architect werkt, kan deze vaak ook de vergunningen voor je aanvragen. Deze weet precies welke documenten moeten worden aangeleverd om vlekkeloos door de procedure te komen.
Keurt de gemeente je ontwerp goed? Dan moet deze nog ‘ter inzage worden gelegd’. En dat betekent niets meer of minder dan dat de buurman nog bezwaar kan maken. Breng je buren alvast van tevoren op de hoogte – dat scheelt een hoop ellende.
Wat kan jij en wat kan de aannemer?
Bedenk of je zelf ook mee wilt werken aan de verbouwing of dat je alles door specialisten laat doen. Als je zelf ook de handen uit de mouwen kunt steken, kan je dat veel geld besparen. Zelf laminaat leggen, zelf de muren schilderen, of een mooie kast maken: vaak kan je dat prima zelf. Met internet kom je ver. Zo vind je bijvoorbeeld gemakkelijk een stappenplan om zelf een voorzetraam te maken. Voor wat specifieke klussen, zoals stucen en egaliseren, kun je beter een specialist inhuren.