Frisse lucht in huis laten komen zonder veel warmteverlies is soms een beetje lastig. In de winter of tijdens de koelere seizoenen. Zodra de verwarmingsperiode begint en zolang deze duurt, wordt frisse lucht in de verwarmde ruimtes schaars. Het ruikt veel sneller dan in de zomer. Het wordt heel erg als er schimmels ontstaan.

Wanneer verse lucht in de kamers schaars wordt

Het is bewezen dat slechte lucht in de eigen vier muren niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Vooral

  • Allergenen,
  • onaangename geuren, vooral die welke wijzen op vergiftiging
  • vervuilers en
  • Schimmelsporen in de lucht

een negatieve invloed hebben op het welzijn van mens en dier. Luchtzuiveraars zijn een nuttige maatregel. Hoewel ze niet voor frisse lucht zorgen, zijn ze wel effectief in het reinigen van de sfeer in de ruimte. De eenvoudigste en meest voorkomende manier om het binnenklimaat te verbeteren is ventilatie. Het nadeel is dat door het openen van de ramen en deuren een hoog warmteverlies in de verwarmingsperiode wordt veroorzaakt. In de zomer daarentegen bereikt de meestal warmere lucht van buiten de binnenkant en verhoogt zo de temperatuur in het appartement.

Frisse lucht ook belangrijk in de winter

Een belangrijke voedingsbodem voor schimmels is een hoge luchtvochtigheid. Wie regelmatig intensief ventileert, zorgt ervoor dat de vochtige lucht binnenin wordt vervangen door drogere lucht van buitenaf. In principe zijn schimmelsporen overal aanwezig.

De toevoer van verse lucht voorkomt echter meerdere malen per dag dat ze blijven plakken en zich verspreiden. Het negatieve aspect is dat een appartement snel afkoelt, wat op zijn beurt de groei van schimmel bevordert. Ventilatie moet geleerd worden om een goed binnenklimaat in de juiste verhouding te waarborgen.

Hoe ziet perfecte ventilatie eruit, rekening houdend met warmteverlies?

Deskundigen adviseren om alleen zogenaamde schokventilatie te gebruiken. Dit betekent dat er zoveel mogelijk deuren en ramen geopend moeten worden voor ongeveer vijf tot tien minuten. Zet ze zo nodig vast, zodat ze niet door de wind dichtslaan. Er moet een echte diepgang worden gecreëerd.

Want op deze manier vindt de belangrijke uitwisseling van lucht plaats in de kortst mogelijke tijd. Hoewel de kamertemperatuur bij deze variant ook daalt, blijven de wanden en vloeren enkele minuten warm voor een plotselinge ventilatie. Daarom is er geen bijzonder hoge verwarmingsinspanning nodig, de kamerlucht wordt snel weer warm.

Oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie: Decentrale woningventilatie
Een gezond binnenklimaat kan ook worden gecreëerd via een gedecentraliseerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit geldt in het bijzonder voor huizen en appartementen met een dikke thermische isolatie en meerdere beglazing. Hoewel deze energiebesparende maatregel een gebouw intensief afsluit, zit je al snel in je eigen verbruikte lucht.

Gecentraliseerde en gedecentraliseerde ventilatiesystemen kunnen daarbij helpen. Terwijl de eerste het hele gebouw van frisse lucht voorziet, wordt de decentrale variant selectief gebruikt voor individuele ruimtes. Ze worden vooral gebruikt voor de renovatie van oudere appartementen en huizen. Het voordeel hiervan is dat er geen parkeerruimte nodig is en dat er slechts enkele ventilatiekanalen nodig zijn.

Diverse decentrale ventilatiesystemen

Afvoerluchtsysteem – Het is het eenvoudigste product en verwijdert alleen de gebruikte lucht. Het wordt met name gebruikt in badkamers, toiletten en keukens. Deze variant kennen we bijvoorbeeld van openbare toiletten: als het licht aan is, begint de afzuigventilator de lucht naar buiten te blazen via een pijp of iets dergelijks. Hierdoor ontstaat een negatieve druk, die in evenwicht wordt gehouden door nieuwe lucht van binnenuit. Dit vereist ofwel een open deur, een opening in het onderste gedeelte of ventilatieschermen. Het negatieve aspect is dat de warmte automatisch verloren gaat. Daarom wordt een luchtafvoersysteem bij voorkeur gebruikt voor kleinere ruimtes.

Eenvoudig gedecentraliseerd luchttoevoer- en afvoersysteem. Deze ventilatiesystemen, die zowel verse lucht aanzuigen als afvoeren, zorgen voor een hoge mate van luchtuitwisseling. Het is aanzienlijk goedkoper dan de centrale versie. Terwijl het enkele duizenden euro’s kost, kan men verwachten dat decentrale woningventilatie tussen de 400 en 600 euro zal kosten. Verschillende filters kunnen ook worden gebruikt om pollen en stof op te vangen. Er treedt echter ook warmteverlies op.

Decentrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit is vergelijkbaar met het decentrale luchttoevoer- en afvoersysteem, maar heeft een voordelige warmtewisselaar. De warmte in de uitgaande lucht wordt afgezogen en overgedragen aan de inkomende verse lucht. Ongeveer 80 procent van de warmte wordt zo behouden of teruggewonnen. Met drie tot zes watt is het decentrale ventilatiesysteem ook energiebesparend.