Een bezoekje aan de sauna staat gelijk aan ultiem relaxen en genieten. Daarom is een dagje sauna ook een populair uitje. Maar wat nou als je dezelfde beleving ook in je achtertuin kunt creëren? Stel het je voor, na een lange dag werken kun je ‘s avonds nog even genieten van je eigen sauna. Een saunabezoekje is niet meer iets voor af en toe, maar je kunt van je sauna gebruik maken wanneer je maar wilt! Sauna’s voor thuis worden steeds populairder, en dat is niet zonder reden. In deze blog alles wat je moet weten voordat je een sauna in je eigen tuin plaatst!
Verschillende soorten sauna’s
Er zijn verschillende soorten sauna’s, die elk op een andere manier werken. De meest traditionele sauna is de sauna in Finse stijl. Deze sauna is een droge sauna en wordt verwarmd door een elektrische of houtgestookte kachel. Een sauna die ook door een kachel wordt verwarmd, is de bio-sauna. Deze sauna wordt ook wel de combi-sauna of vocht sauna genoemd, omdat hij een waterreservoir bevat. Het water uit dit reservoir verdampt langzaam, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna toeneemt en de beleving steeds intenser wordt. Een ander soort sauna is de stoomsauna. De naam zegt het al, in deze sauna wordt gebruik gemaakt van hete stoom. Een voordeel van dit soort sauna is dat je een ontspannend effect, zoals bijvoorbeeld eucalyptus geur, kunt toevoegen aan de sauna. Als laatste zijn infraroodsauna’s een heel ander soort sauna, omdat in deze sauna’s gebruik wordt gemaakt van infraroodstralers die warmte verspreiden. De temperatuur van deze sauna blijft wat lager, vaak kunnen deze sauna’s maximaal 50 of 60 graden Celsius worden. Er zijn dus verschillende soorten sauna’s mogelijk in de tuin en het is belangrijk om een sauna te kiezen die het beste bij je past. Kijk daarbij naar de maximale temperatuur van de sauna, het soort kachel en je voorkeur van verwarmingsmethode. Ga vooral op onderzoek naar meer inspiratie over sauna’s voor thuis!
Voordelen van een sauna
Wist je dat naast dat een sauna erg kalmerend werkt, het ook nog eens erg goed voor je gezondheid is? Een saunasessie zorgt voor een goede doorbloeding en extra vetverbranding. Door de hoge temperaturen in de sauna wordt je hartslag verhoogd, wat vergelijkbaar is met een goede workout! Je vaten gaan verder open door de hitte, wat ertoe leidt dat de bloedtoevoer naar je huid toeneemt. Hierdoor kunnen er meer voedingsstoffen naar je huid stromen en zal je huid er gezonder uit zien. Een ander voordeel van je sneller stromende bloed tijdens een saunasessie is dat het melkzuur in je spieren sneller afneemt en het bloed je gewrichten sneller kan voeden. Dit zorgt voor een vermindering in spier- en gewrichtspijn. Naast een verminder stress level, levert een sauna bezoekje je dus ook een betere gezondheid op! Helemaal voor mensen die extra baat hebben bij de genoemde gezondheidsvoordelen, is een sauna in de tuin aan te raden.
Waar moet je op letten bij de aankoop
Tot slot nog wat algemene tips die belangrijk zijn om mee te nemen tijdens de aankoop van een sauna. Denk goed na over de grootte van de sauna voor in jouw tuin. Kijk hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de sauna en met hoeveel mensen je in de sauna zou willen zitten. Goed om te weten is dat een grotere sauna ook leidt tot meer energieverbruik. Ook zou je als je een handige klusser bent kunnen overwegen om een zelfbouw sauna te kopen. Gelukkig zijn er ook een overvloed aan kant en klare sauna’s te koop voor als je dit niet ziet zitten. Heb je specifieke wensen, overweeg dan om een sauna op maat te laten maken. Neem deze tips mee en koop de sauna van je dromen!