Van welke houtkwaliteit moet uw nieuwe meubelstuk gemaakt worden? Echt houtfineer, massief hout, gedeeltelijk massief of misschien massief hout? We introduceren de verschillende soorten van verwerking en laten hun voor- en nadelen zien. Wij helpen u ook om echt houtfineer te onderscheiden van bedrieglijk echt uitziende kunststoffolies en om massief hout te herkennen.

Echt houtfineer

Fineer is de term die wordt gebruikt om houten platen te beschrijven die worden gebruikt om meubels, deuren, vloeren of wandbekleding te bekleden. Fineer is flinterdun met een dikte van ongeveer 0,3 tot 6 millimeter. Voor het verkrijgen van de houtbladeren wordt het hout van een boomstam afgepeld, gesneden of afgezaagd. De houten blaadjes worden vervolgens gedroogd, op maat gezaagd en tot een dek samengevoegd. “Deze dekken worden toegepast op dragermaterialen zoals massief houten spaanplaat, spaanplaat, MDF-platen, multiplexplaten of multiplex”, legt het Initiative Furnier + Natur uit. In Duitsland geldt de DIN 4079-norm voor de productie van fineer en voor ervaren doe-het-zelvers is het fineerhout helemaal niet moeilijk.

Hoe herken je echt houtfineer?

Meubeletikettering zegt niet altijd of het om echt houtfineer gaat of om een bedrieglijk echt uitziende plastic coating. “Fineer kan – net als massief hout – worden geïdentificeerd door aanraking”, zegt Ursula Geismann, woordvoerster van het Initiative Furnier + Natur. “Net als hout is echt houtfineer altijd aangenaam warm, terwijl folie vrij koel is.” Echt houtfineer kan ook visueel worden herkend – als hetzelfde meubelstuk meerdere malen in de winkel verkrijgbaar is of als er meerdere meubelstukken uit dezelfde serie of productie zijn. Dit komt omdat elk meubelstuk dat met echt houtfineer is bekleed een unieke nerf en kleur heeft, terwijl ladekasten, tafels en dergelijke met folie bekleed meestal identiek lijken. In geval van twijfel kunt u het beste in de winkel vragen.

Voordelen van echt houtfineer

  • Zeer duurzaam gebruik van hout: Aangezien de houtbladeren flinterdun zijn gezaagd, kan een klein stukje hout van lokale soorten worden gebruikt om een groot oppervlak van de meubelfronten te bedekken. De resterende opbrengst van de houtoogst kan bijna volledig worden gebruikt voor de basismaterialen van fineer.
  • Top voor plafondbetimmeringen, kastenwanden en meer: er zijn onbrandbare varianten beschikbaar.
  • De draagplaat zorgt er normaal gesproken voor dat de met echt houtfineer beklede meubels maatvast zijn.
  • Fineer boeit met een natuurlijke en tegelijkertijd edele uitstraling. Ook een bescherming van lak, was of olie draagt hiertoe bij.

Nadelen van echt houtfineer

  • Je moet voorzichtig zijn bij het schoonmaken: Het is het beste om alleen een droge, zachte doek te gebruiken. Fineer verdraagt geen reinigingsmiddelen, indien nodig kunt u wat water en afwasmiddel gebruiken. Microvezeldoeken zijn taboe voor geverfde oppervlakken.
  • Lichte krassen kunnen gemakkelijk worden gerepareerd, maar diepere krassen zouden fataal zijn. Aangezien de toplaag van de fineervellen zeer dun is, kan slechts in beperkte mate opnieuw worden geslepen.
  • Het verkleurt in de loop van de tijd door het zonlicht, maar dit kan er ook natuurlijk uitzien.

Prijzen van echt houtfineer

De kosten van echt houtfineer zijn afhankelijk van het dragermateriaal: spaanplaat is goedkoper, vezelplaat is van hogere kwaliteit en dus duurder. Daarnaast zijn de houtsoort en de dikte van het fineer bepalend. Hoe dikker, hoe hoger de prijs. Voor minder dan 1 millimeter betaalt u meestal een eencijferig bedrag per vierkante meter. Meubels met echt houtfineer beginnen rond de middelste driecijferige prijsklasse.

Massief hout

Wat als massief houten meubelen wordt beschouwd, wordt gedefinieerd door de DIN 68871-norm: de meubelen moeten uit één houtsoort bestaan, met uitzondering van de achterwand en de ladebodems, en mogen niet gefineerd zijn. Hout dat gekapt is voor massief houten meubelen wordt afgebakend, ontschorst, op maat gezaagd, gedroogd, gelijmd en ten slotte samengevoegd met behulp van een kartonpers. Dan gaat het naar de oppervlakte. Dit wordt geschuurd en vervolgens behandeld met houtconserveringsmiddelen zoals vernis, was of olie. Dan kan het meubelstuk ervan worden gebouwd.

Hoe herken je echt massief hout?

“Met een blik op de voorkant kun je echt hout van houtfolie onderscheiden”. Omdat de jaarringen van een boom aan de zijkanten te zien zijn. Net als bij echt houtfineer kunt u ook hier controleren of de meubelen een unieke nerf en kleur hebben en of ze warm aanvoelen. Als u het niet zeker weet, vraag het dan aan de verkoper.

Voordelen van massief hout

  • Massief hout is zeer duurzaam. Krassen kunnen veel beter worden gerepareerd dan met echt houtfineer.
  • De look en feel is boeiend met een charmante natuurlijke uitstraling.
  • Massief hout is bijzonder stabiel.
  • Als massief houten meubelen een FSC- of PEFC-keurmerk dragen en het hout uit Duitsland komt, is het veel duurzamer dan goedkope meubelen.
  • Massief hout draagt bij aan een goed binnenklimaat omdat het vocht kan opnemen maar ook kan afgeven.

Nadelen van massief hout

  • Het feit dat massief hout de luchtvochtigheid in een ruimte reguleert, kan ervoor zorgen dat deze opzwelt of krimpt. Om dit binnen de perken te houden, adviseert Stiftung Warentest om de meubels te plaatsen in een ruimte met een luchtvochtigheid tussen 45 en 55 procent. Massief hout werkt echter minder dan massief hout.
  • Voor de verzorging geldt hetzelfde als voor echt houtfineer: gebruik indien mogelijk alleen een droge, zachte doek. Indien nodig kunt u het licht bevochtigen met (neutraal) zeepwater.
  • Net als echt houtfineer verkleurt ook massief hout met de tijd door de zon.
  • Voor massief hout is veel meer hout nodig dan voor fineer. Er kunnen echter kleinere stukken worden gebruikt dan voor massief hout.
  • Prijzen van massief hout
  • De kosten van massief houten meubelen beginnen voor kleine stukken in het lage tot middelhoge drie-cijferige bereik. Voor grotere stukken, zoals eettafels, kunnen de kosten soms in het viercijferige bereik liggen.

Gedeeltelijk solide

Achter deze term schuilt een bijzondere soort massief houten meubelen – namelijk die welke slechts gedeeltelijk massief zijn. Van de voorkant zijn ze niet te onderscheiden van het gebruikelijke type, omdat de voorkant massief is. De rest is echter gemaakt van spaanplaat met een plastic coating. Als het product niet gemarkeerd is, zou een lage prijs u zich moeten afvragen. Op zijn laatst zult u merken dat de voorkant, veroorzaakt door het zonlicht, een andere kleur krijgt dan de rest van het meubilair.

Massief hout

Deze term wordt in de handel vaak gebruikt als synoniem voor massief hout, maar dit is niet correct. Het cruciale bij massief hout: de planken worden in hun geheel uit de boomstam gezaagd. Na het drogen worden ze in repen gezaagd. Deze worden op hun beurt verlijmd in planken die vervolgens kunnen worden gesneden en geschuurd om meubels te maken. Massief hout en massief hout werken anders. Daarom moet het lichaam van een meubelstuk slechts van één van de twee worden gemaakt, niet van een mix. Aan de andere kant is een massief houten front voor een massief karkas mogelijk.

Voordelen van massief hout

  • Deze variant is de meest natuurlijke van allemaal, omdat er doorlopende stukken hout worden gebruikt.
    Massief hout is ook veel duurzamer, stabieler en duurzamer (als het hout afkomstig is van ecologische, liefst lokale teelt) dan goedkope meubels.
  • Nadelen van massief hout

Massief hout werkt het meest.

De uitgebreide verwerking maakt het duur.
Kleinere stukken hout zijn (in tegenstelling tot massief hout) niet bruikbaar, alleen grote onbeschadigde delen. De resten kunnen echter wel voor andere doeleinden worden gebruikt.

Prijzen van massief hout

Aangezien de verwerking van massief hout het meest complex is en alleen grote stukken hout kunnen worden gebruikt, kosten meubels van massief hout meer dan massief hout. De prijzen beginnen meestal in het hogere drie-cijferige bereik.