Waar voorheen ‘even snel douchen’ het motto was, zien we dat dit tegenwoordig toch heel ander ligt. De badkamer is niet langer meer de ruimte waarin je je even snel kunt opfrissen, maar de plek waar je tot rust kunt komen. De badkamer geeft je een welnessgevoel in eigen huis. Daar hoort uiteraard wel een prachtige douche bij. De keuze voor een douche lijkt op het eerste gezicht heel simpel. Dat is het echter zeker niet. Tegenwoordig vind je douches in werkelijk alle soorten en maten. Wij vertellen je de voor- en nadelen van de verschillende douches om de definitieve beslissing een stuk makkelijker te maken.
Douchecabine
Een douchecabine zien we tegenwoordig veel in moderne badkamers. Hierbij vormt de douchebak in combinatie met een douchescherm of deur één kleine ruimte, een cabine. Naast de luxe uitstraling van de douchecabine biedt deze ook nog dé oplossing tegen ongewild spatwater. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waardoor er altijd wel één is die past bij jouw badkamerstijl en interieur.
Het nadeel is dat een douchecabine veel ruimte vraagt. Dat is niet altijd mogelijk in kleine badkamers. Daarnaast is deze een tikkeltje duurder dan de traditionele inloopdouche.
Inloopdouche
De meeste mensen maken gebruik van een inloopdouche. Dit is een douche die, zoals de naam al doet vermoeden, direct te betreden is. Je kunt het hoekje zo inlopen om een verfrissende douche te nemen. Het douchegedeelte is dan ook gelijkvloers met de rest van de tegels in de badkamer. Dit biedt talloze voordelen voor gezinnen met jonge kinderen of senioren. Zij kunnen zonder valgevaar de douche betreden. Daarnaast bespaar je een hoop ruimte, een inloopdouche kan in vrijwel iedere badkamer geplaatst worden.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo douche je nooit in een afgesloten ruimte, waardoor je veel last kunt hebben van kou. Ook vrezen veel mensen voor het spatgevaar en de ultranatte (en spekgladde) vloer.
Lees hier meer over douchepanelen vs douche sets.
Douchebak
Een douchebak wordt vrijwel altijd toegepast om het douchen veiliger te maken. Deze kan in de tegels geplaatst worden, maar kan ook op de vloer geplaatst worden. Een inbouw douchebak wordt vaak gekozen in moderne en strakke badkamers. Toch wordt het wel aangeraden om meestal voor een opbouw te kiezen. Deze voorkomt gladde tegels en zorgt er voor dat het water gemakkelijker weg kan lopen. Daarnaast is een douchebak gemakkelijk te onderhouden.