Een gietvloer is een mooi en praktisch type vloer dat voor verschillende ruimten geschikt is. Of het nu om je huis, je kantoor, een winkel, horecagelegenheid, werkplaats of showroom gaat, met een gietvloer creëer je een perfecte basis die jarenlang meegaat. En ben je een beetje handig? Dan kan je ‘m prima zelf aanleggen!
Wat is een gietvloer?
‘Gietvloer’ is de verzamelnaam voor allerlei typen vloeren die, de naam zegt het al, gegoten worden. De samenstelling van een gietvloer hangt af van de eigenschappen die de vloer moet hebben. Ook heb je eindeloos veel opties wat betreft kleur en afwerking. Wat alle gietvloeren echter gemeen hebben, is dat ze naadloos, slijtvast en waterdicht zijn. Dit maakt ze duurzaam, gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch.
Wat heb ik nodig?
Als echte doe-het-zelver kan je een gietvloer absoluut zelf leggen. Hou er wel rekening mee dat dit proces door de droogtijd enkele dagen in beslag neemt. Zorg er bovendien voor dat je kwalitatief goede materialen en gereedschappen gebruikt. Alle benodigdheden voor het zelf aanleggen van een gietvloer bestel je eenvoudig online bij EpoxyWinkel.nl. Je vindt hier eveneens uitgebreide handleidingen en video’s.
Materiaal
Welke soort gietvloer je ook legt, zorg ervoor dat je de volgende zaken in huis hebt:
- Beschermende kleding, zoals nitril-handschoenen en een veiligheidsbril. Voor sommige vloeren zijn spijkerschoenen handig. Hiermee kan je, indien nodig, over de natte vloer lopen.
- Het juiste gereedschap, zoals een boormachine met mengstaaf, een metalen vlakspaan, kwasten en rollers.
- Een klusmaatje, want bij het leggen van een gietvloer kan je wel een paar extra handen gebruiken. Zeker omdat de droogtijd van het materiaal ervoor zorgt dat je binnen een bepaald tijdsbestek moet werken.
Ondervloer
Het is van groot belang dat de ondervloer volledig droog, stofvrij en vetvrij is. Als er oneffenheden in de ondervloer zitten die groter zijn dan 3 millimeter, dan is het bovendien noodzakelijk de ondervloer eerst te egaliseren. Ook dit kun je zelf doen met een speciaal zelfegaliserend uitvlakmiddel. Dit uitvlakmiddel bestaat uit snelhardend cement, hars en kiezelzand.
Hoe leg ik zelf een gietvloer?
De details verschillen per soort gietvloer, maar bij het leggen van een gietvloer kun je over het algemeen rekening houden met het volgende stappenplan.
Kleur bekennen
Alle typen gietvloeren komen in oneindig veel kleuropties. In sommige gevallen kan je ook twee kleuren met elkaar laten mengen of kleurvlokken in de toplaag verwerken. De kleur kiezen is misschien nog wel het moeilijkste onderdeel!
Primer aanbrengen
Elke gietvloer begint met het aanbrengen van een primer. Dit verstevigt de uiteindelijke vloer, verzegelt de ondergrond en zorgt voor een goede hechting. De droogtijd is vaak rond de 18 uur.
Schraplaag aanbrengen
Gietvloeren van polyurethaan of expoxy vereisen nog een extra schraplaag, die met een vlakspaan moet worden aangebracht. De schraplaag maakt de ondergrond vloeistofdicht. Ook deze laag moet 18 uur drogen.
Gietvloer leggen
Het leggen van de daadwerkelijke gietvloer verschilt per type vloer. Waarschijnlijk de meest bekende typen gietvloeren zijn de polyurethaan (PU) en epoxy (EP) gietvloeren. Deze twee typen zijn allebei van kunsthars gemaakt, maar verschillen in de bestanddelen en eigenschappen. Een andere optie is een epoxy vloercoating. Een coating is minder dekkend en dunner dan een gietvloer, maar ook stukken voordeliger. Tot slot bestaat er nog zoiets als woonbeton. Dit is een gietvloer van mortel die een prachtige betonlook creëert.
- PU- of EP-gietvloer: deze typen gietvloeren leg je op dezelfde manier en ze creëren ook een vergelijkbare uitstraling. Je giet het materiaal eerst aan de randen van de ruimte en vervolgens verdeel je het met een spaan over het gehele vloeroppervlak. Luchtbellen kun je direct met een stekelroller verwijderen.
- Vloercoating: een vloercoating wordt niet gegoten, maar met pluisvrije vochtrollers aangebracht. Vaak zijn twee lagen nodig.
- Woonbeton: woonbeton verdeel je met een spaan, zweeds mes of rakel gelijkmatig over het vloeroppervlak. Het is na 24 uur licht belastbaar en moet dan licht opgeschuurd worden. Na 28 dagen is het materiaal pas volledig uitgehard.
Afwerken met een topcoat
Zowel gietvloeren als vloercoatings en woonbeton kun je afwerken met een topcoat. Deze laag beschermt de vloer en zorgt voor een glanzende of juiste matte afwerking. Ook kun je de topcoat naar wens van anti-slipkorrels en kleurvlokken voorzien. De ene topcoat kun je gieten en met een spaan verdelen, de andere topcoat breng je aan met een kwast en microvezelrollers.
Gietvloer laten leggen
Lijkt dit je toch te veel werk om zelf te doen, of heb je twee linkerhanden? Laat je gietvloer dan door een vakkundig bedrijf leggen. Zo weet je zeker dat de klus op de juiste manier wordt geklaard, zodat jij jarenlang plezier van je nieuwe vloer hebt.