Was het gewoon te veel soep of stoofpot? Het gebeurt soms. En na enkele dagen wil je het niet opnieuw opwarmen. Zeker, je kunt er wat van invriezen voor later. Maar de rest? Wat ligt er meer voor de hand dan de restjes in het toilet weg te gooien. Je moet echter vermijden dat te doen.

Gooi geen voedsel in het toilet

Ook al lijkt het op het eerste gezicht de voor de hand liggende oplossing voor het weggooien van restjes zoals soepen, pasta of stoofpotjes, ze horen niet in het toilet thuis. De restjes laten het niet alleen onaangenaam stinken uit de afvoerbuizen. Als het slecht gaat, raken de leidingen verstopt door de etensresten in het afvalwater. Als alternatief kun je de vloeibare of romige etensresten in een stevige zak kieperen en in de restafvalbak deponeren. Want een verstopte afvoer is niet alleen vervelend voor je. In het ergste geval moeten rioolwaterzuiveringsbedrijven er op uit om het riool schoon te maken als voedselresten in het rioolwater vastlopen in pompen en ze verlammen. Met de stijgende aantallen Corona besmettingen, veroorzaakt door de Omikron variant van het virus, kampen ook de rioolwaterzuiveringsbedrijven met een te krappe personeelsbezetting.

Wat kan er in het organisch afval

In de regel kun je voedselresten en organisch afval gemakkelijk weggooien in de organisch afval bak. Mits je gemeente zo’n bak ter beschikking stelt en hem regelmatig leegt. Maar afhankelijk van de stad of gemeente zijn er verschillende regels over wat wel en niet in de bak voor organisch afval mag. Zo verbieden sommige gemeenten bijvoorbeeld de verwijdering van vlees en vis in het organisch afval. In plaats daarvan moet je deze etensresten daar bij het restafval gooien. Behalve restjes groenten en fruit kunnen ook zuivelproducten zoals kwark of yoghurt, eierschalen, theezakjes, koffiedik, keukenpapier (maar geen natte doekjes) en algemeen groen afval in huishoudelijke hoeveelheden in de organisch afval bak. Medicijnen mogen niet bij het organisch afval, maar op enkele uitzonderingen na wel bij het restafval. Oude medicijnen mogen niet in het toilet gegooid worden, want de werkzame stoffen komen in de waterkringloop terecht. Je kunt ook oude medicijnen inleveren bij de apotheek.

Keukenafval op de composthoop?

Als je in je eigen tuin compost verzamelt voor de humusproductie, kun je er ook wat keukenafval in weggooien. Bijvoorbeeld restjes en schillen van groenten en fruit, maar ook eierschalen, koffiedik en plantenresten zoals bladeren of stengels. In het algemeen moet je alleen onbehandeld en ongekookt voedsel op de composthoop gooien. Dit komt omdat smaakversterkers en zouten ratten kunnen aantrekken. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten, vetten en oliën. Natte doekjes zijn ook niet geschikt voor de compost.