Elk huishouden zou een goed gesorteerde gereedschapskist moeten hebben. Want zelfs hoogwaardige kasten, bedden of ladekasten vragen in de loop der jaren om kleine reparaties. Wij vertellen je wat er in ieder geval in je gereedschapskist moet zitten.

Het plaatje moet aan de muur hangen, de krakende deur moet aangepast worden en er kunnen een paar schroeven op de ladekast worden aangedraaid. Je hebt niet voor elke reparatie in huis een specialist nodig – maar je hebt wel een goed gesorteerde gereedschapskist nodig. Maar wat hoort daarbinnen? Een bezoek aan de bouwmarkt shows: Door de oneindig grote keuze aan gereedschappen is het voor een doe-het-zelver moeilijk om alles bij te houden. 

Dit gereedschap hoort absoluut thuis in de toolbox

Afhankelijk van de grootte van uw gereedschapskist heeft men beperkte ruimte voor belangrijke gereedschappen. De onderstaande lijst moet je een eerste overzicht geven van welk gereedschap je nodig hebt, afhankelijk van je eigen reparatie. Je kunt de meeste gereedschappen eenvoudig opslaan in een gereedschapskist. Ander gereedschap zoals boren of grote schroevendraaiersets kunnen worden opgeborgen in extra dozen.

Onze tip: Definieer een ruimte in de kelder, schuur of bijkeuken waar je al het doe-het-zelf gereedschap kunt opbergen. Zo vermijdt je de vermoeiende zoektocht naar het juiste materiaal. Labeldozen, lades en kasten – dit bespaart extra tijd en houdt de boel netjes. 

  • Potlood – investeer in een dik potlood dat niet gemakkelijk kan breken
  • Waterpas
  • Meetlint
  • Snijmes en schaar voor alle doeleinden – de beste in doe-het-zelf kwaliteit
  • Elektriciteitstester – voor doe-het-zelvers die veel met elektriciteit te maken hebben
  • Schroevendraaiers – bijvoorbeeld sleuf- en kruiskopschroevendraaiers of schroevendraaiers met omkeerbare ratels
  • Moersleutelsets – je kunt het beste investeren in een set van verschillende kommen zoals inbussleutels, schroevendraaiers, steeksleutels, ringsleutels of dopsleutels. Speciaal voor kleine meubelreparaties heeft de gebruiker verschillende modules nodig
  • Hamer – goede hamers hebben een bepaald gewicht en zijn zeer stabiel. hamers zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met kunststof of houten handvat
  • Boormachine of accuschroefboormachine
  • Grijptangen – zoals pijptangen, platte neustangen en lange neustangen
  • Snijtang – voor het doorsnijden van draden of metaal
  • Combinatietang
  • Tangen
  • Kleine zaag – voor hout- en metaalbewerking

Accessoires

Gereedschapskisten

Met jouw selectie kun je een gereedschapskist samenstellen die precies past bij jouw werk in huis. Je kunt ook een standaard koffer gebruiken die al is uitgerust met standaard gereedschap. In bouwmarkten en op het internet vindt je tal van gereedschapskoffers. Het voordeel van een afgewerkt model is dat je het gereedschap niet individueel hoeft te selecteren. Dit bespaart tijd en geld, omdat grote sets vaak goedkoper zijn dan enkelvoudig gereedschap.    


Het ding over veiligheid

Wie als doe-het-zelver in huis of tuin werkt, moet altijd zorgen voor voldoende veiligheidsbescherming. Dit omvat niet alleen stevige werkhandschoenen, maar ook gehoorbescherming of een veiligheidsbril. Eerstehulpverbanden moeten altijd in huis blijven. 

Onze tip: koop een EHBO-doos. Het bevat altijd alles wat je nodig hebt voor de eerste hulp.

Berg het gereedschap op in geschikte kasten

Kleinere gereedschappen zoals schroevendraaiers en tangen worden goed bewaard in een gereedschapskist. Bovendien kan de doos ook gemakkelijk worden opgeborgen in een opslagruimte, omdat hij niet veel ruimte in beslag neemt. Maar als je niet zonder boren, snoerloze schroevendraaiers of buigen wilt, ben je al snel op het punt waar een eenvoudige doos niet meer voldoende is. Een goede gereedschapskast kan dan een oplossing bieden!

Zorg voor orde en duidelijkheid met op maat gemaakte kasten.

Gereedschapskasten kunnen bijvoorbeeld een dressoir of een ladekast zijn. Het is belangrijk dat je de kast aanpast aan je behoeften en je gereedschap. Het gereedschap moet immers op een duidelijke, veilige en gemakkelijk toegankelijke manier worden opgeborgen. Het beste is dan om een kast op maat te maken. Online leveranciers van maatwerkkasten zorgen voor een online configurator waarmee je je gereedschapskast op de millimeter nauwkeurig in timmermanskwaliteit zelf en absoluut individueel kunt configureren.   

Maak optimaal gebruik van de ruimte in de kelder en de garage

In bijna alle gevallen slaan doe-het-zelvers hun gereedschap, apparatuur en materiaal op in kelders of garages. Maar ook hier kan de ruimte schaars zijn, want de auto staat in een garage en de fietsen van het gezin moeten ook ergens heen. Het is daarom belangrijk dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt, zodat je genoeg ruimte hebt voor je projecten en reparaties later.

Hier komen maatkasten tot hun recht, want ze kunnen tot op de millimeter worden ontworpen. Is er nog 60 of 80 centimeter ruimte tussen de werkbank en de muur? Perfect! Dit is voldoende om een smalle meetkast op te zetten voor uw gereedschap en apparatuur. Je kunt ook vrijelijk vakken en lades kiezen.

Onze tip: Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst grondig opruimen en overtollig materiaal en troep weggooien of weggeven. Bewaar alleen het gereedschap dat je echt nodig hebt en vul je apparatuur bij met nieuw, hoogwaardig gereedschap.