Zonnepanelen worden goedkoper en brengen steeds meer op. Dat maakt het dus steeds interessanter om erin te investeren. Wanneer is dit een goed idee? De volgende 5 factoren hebben grote invloed op de opbrengst van zonnepanelen.

1. Instraling van de zon

De mate van zoninstraling en de hoeveelheid zonuren speelt de grootste rol in de wijze waarop zonnepanelen energie kunnen opwekken. Wek je meer op, dan worden je kosten per kWh lager. Dat betekent dus ook dat een zonnepark in Dubai veel meer kan opleveren dan een paneel op een dak in Nederland. Dat neemt niet weg dat je door ze op de juiste manier te plaatsen ook in Nederland veel te bereiken is. Bijvoorbeeld voor een plaatsing op het zuidwesten voor maximale opbrengst op het beste moment van de dag.

2. De techniek

De ontwikkeling van de zonnepanelen en andere onderdelen van het systeem is nog lang niet afgelopen. Het is tegenwoordig zo dat de levensduur langer dan ooit is. Bovendien wordt het rendement steeds beter. Dit geldt dus ook niet alleen voor de zonnepanelen zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de omvormer. Zo is de micro-omvormer per zonnepaneel ook aan een opmars bezig. Wat je kiest hangt van je wensen, maar ook van je budget af.

3. Uitgaan van rendement

Het kan best zijn dat een dure installatie veel oplevert en een goedkope juist heel duur blijkt. Dit komt omdat je het rendement moet berekenen aan de hand van de opbrengst in verhouding tot de levensduur en het onderhoud. Zo kan je zien wat de terugverdientijd is en hoeveel het je daadwerkelijk oplevert. Zonduurzaam.nl kan hierbij helpen. De tarieven voor terugleveren moeten hier ook in worden meegenomen, maar dit is complex vanwege de grote verschillen hierin. Reken dit dus ook altijd goed uit.

4. Subsidies meenemen

Een factor die een grote rol speelt is de subsidie die je kan krijgen. Dit heeft een gunstige invloed op het rendement. Het is bijvoorbeeld aan de salderingsregeling te danken dat veel particulieren en kleine ondernemers er voordeel van hebben. Dit levert namelijk een gunstige berekening op. Het is belangrijk om al deze zaken, dus de verschillende subsidies, maximaal te benutten. Zeker voor ondernemers is het zo dat dit veel kan opleveren omdat er heel veel opties zijn.

5. De aansluiting

Zelf stroom opwekken is al heel aantrekkelijk. Geld eraan verdienen door het terug te leveren is nog aantrekkelijker. Aan de andere kant is het zelf maximaal gebruiken, door een batterijopslag te gebruiken misschien wel nog aantrekkelijker. Hiervoor moet wel de aansluiting op orde zijn. Veel aansluitingen zijn te klein. Het is wel mogelijk om dit te vergroten, maar dat kost natuurlijk wel het nodige. Er moet bijvoorbeeld een zwaardere kabel in de grond. Dit is vooral voor bedrijven aantrekkelijk, maar weeg de kosten tegen de opbrengsten dan wel goed af.