Doordat het steeds moeilijker geworden is om een huis te kopen, besluiten steeds meer mensen om in hun huidige aangekochte woning te blijven. Hier kun je immers nog steeds je droomhuis van maken door enkele klussen uit te voeren. Een van de meest gedane klussen is het plaatsen van een nieuwe vloer. Er zijn echter enkele zaken waaraan gedacht moet worden om deze klus succesvol af te ronden, en in deze blog leer je wat deze dingen zijn.
De plinten
Het eerste waar aan moet worden gedacht bij het plaatsen van een nieuwe vloer zijn de plinten. Plinten zorgen ervoor dat er een naadloze overgang is tussen vloer en muren. Bovendien zorgt dit ervoor dat de vloer beter op haar plaats kan blijven. Er bestaan vele soorten plinten, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken tijdens het plaatsen van een nieuwe vloer. Hierbij is het slim om voor een contrast te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan hardhouten plinten bij een gietvloer. Denk dan ook hier goed over na voordat je begint met je nieuwe vloer plaatsen.
Het type vloer
Ten tweede moet je denken aan het type vloer. Bij het leggen van een nieuwe vloer kun je verschillende soorten vloeren overwegen. Hardhouten vloeren zijn een uitstekende keuze voor elke kamer die duurzaamheid en een tijdloze stijl nodig heeft. Laminaatvloeren zijn een andere populaire optie omdat ze de uitstraling van hardhout of steen hebben zonder het onderhoud of de kosten. Vinylvloeren zijn een betaalbare en relatief eenvoudig te installeren optie, terwijl keramische en porseleinen tegels zowel duurzaam als waterbestendig zijn. Tapijt kan warmte en zachtheid toevoegen aan een ruimte, maar moet vaker worden schoongemaakt dan andere soorten vloeren.
De ondervloer
Bij het plaatsen van een nieuwe vloer moet verder rekening worden gehouden met de ondervloer. De ondervloer is de materiaallaag die de vloer erboven ondersteunt en stabiliteit geeft. Als je bijvoorbeeld een hardhouten vloer installeert, bepaalt de staat van de ondervloer welk type lijm of hechtingsmiddel je voor de installatie moet gebruiken. Als de ondervloer niet vlak is of in slechte staat verkeert, moet dit voor het leggen worden aangepakt om een succesvol resultaat te garanderen. Houd dan ook zeker rekening met de ondervloer.
Acclimatisatie van de vloer
Tot slot dien je met de acclimatisatie van de vloer rekening te houden. Vloeren acclimatiseren is het proces waarbij nieuw vloermateriaal kan wennen aan de omgeving van de ruimte. Dit helpt voorkomen dat problemen zoals kromtrekken, doorbuigen en opbollen zich na het plaatsen van de vloer voordoen. Het zorgt er ook voor dat de vloer in zijn omgeving naar verwachting zal presteren. Onderschat daarom deze factor rondom het plaatsen van een vloer zeker niet.