Slechte afdichtingen en kitvoegen: flexibele materialen kunnen op de lange termijn de dichtheid verliezen
Zelfs als je het niet kunt zien: Een raam is altijd in beweging. Het bouwelement is onderhevig aan zeer wisselende temperaturen gedurende de dag en de seizoenen. De materialen waaruit het raam is opgebouwd, zetten dus in zekere mate uit als het warm is en krimpen dienovereenkomstig als het koud is. Dit wordt gecompenseerd door de inbouwvoeg bij de raamaansluiting, door de afdichtingen in het kozijn en de afdichtingen rond de beglazing. Er worden verschillende materialen gebruikt om verschillende raamvlakken af te dichten:
- De installatievoeg bij de muuraansluiting wordt meestal met kit beschermd tegen vocht.
- Rondom de beglazing worden rubberen afdichtingen gebruikt.
- De afdichtingen in het kozijn zijn of ook van rubber of van kit.
Defecten in de afdichtingen zijn meestal met het blote oog zichtbaar. Daarom moeten huiseigenaren de zegels minstens één keer per jaar controleren. Want hoe duurzaam de materialen ook zijn, op den duur kunnen ze door voortdurend gebruik vermoeid raken en vervolgens hun functie verliezen:
Kitvoegen kunnen bijvoorbeeld krimpen bij constante blootstelling aan zonlicht, waardoor er gaten ontstaan waardoor vocht kan binnendringen.
De afdichting op het frame kan broze plekken vertonen.
Bij het afdichten van het raam moet aandacht worden besteed aan mogelijke defecte plekken.
Terwijl een specialist nodig is voor het afdichten van de beglazing zodra er gebreken aan het licht komen, kunnen de afdichtingen van het kozijn en de kitvoegen ook door de klant worden vervangen. Dit vereist echter wel enige manuele vaardigheid:
- Raamafdichting: Voor het vervangen van raamafdichtingen zijn bij de vakhandel verschillende producten en afdichtingstapes verkrijgbaar. Deze zijn zo ontworpen dat ze door ervaren doe-het-zelvers zelf kunnen worden geïnstalleerd en daarom worden ze geleverd met de juiste installatie-instructies. De installatie kan per product verschillen.
- Kitvoegen: Voordat een nieuwe kitvoeg kan worden geïnstalleerd, moet de oude kitvoegeerst volledig worden verwijderd. Grove delen worden eruit gesneden, resterende resten worden eraf geschraapt. Pas als de oude kitvoeg volledig is verwijderd, kan de nieuwe voeg worden verzegeld. Speciale kitpistolen en patroonpersen zijn voor de kitpatronen verkrijgbaar bij de vakhandel. Na het instellen moet de verbinding vervolgens worden gladgestreken.
Tip: Het plaatsen van een kitvoegen die aan hoge optische eisen voldoet, is niet zo eenvoudig als je zou denken. Als u dit werk zelf wilt doen, moet u zich bewust zijn van uw vakmanschap en erop kunnen vertrouwen. Anders is een expert voor dit werk de betere keuze.
Lees hier hoe je de droogtijd versnelt van kit.