Heb je geen balkon of werkt het weer niet mee, dan helpt het niet: de was moet binnen drogen. Er zijn vier fouten die je moet vermijden als je in de winter de was binnenshuis droogt.

Momenteel letten we allemaal goed op om zoveel mogelijk energie en onnodige kosten te besparen. Wat betekent dat voor het drogen van de was? Hier kan veel energie bespaard worden als we de was niet gewoon in de droger gooien, maar ophangen aan het waspaard of de lijn. In de zomer is het heel eenvoudig: de was droogt snel en gemakkelijk, zowel binnen als buiten. In de winter wordt het drogen van de was binnenshuis echter een uitdaging.

Hoe kan de was in de winter binnen worden gedroogd?

Als je geen balkon, tuin of binnenplaats hebt, heb je geen andere mogelijkheid dan je was binnen op te hangen. Bovendien zijn de weersomstandigheden in de herfst en winter vaak ongeschikt.

Natuurlijk kun je je wasgoed in de winter ook binnen drogen – maar je moet vier fouten vermijden om niet onnodig energie te verspillen of het risico te lopen dat er schadelijke schimmel ontstaat.

Fout 1: De verkeerde kamer

Niet alle kamers zijn even geschikt om de was te drogen. Een kamer zonder ramen is geen optie. De beste optie is een zo groot mogelijke, verwarmde en goed geventileerde ruimte. Hoe warmer de kamer, hoe sneller de was droogt.

De keuken en badkamer zijn niet aan te bevelen, omdat de vochtigheid hier al hoog is door koken en douchen.
De slaapkamer is ook ongeschikt om de was te drogen: Gedurende de nacht ontstaat er veel vocht door zweten en ademen – de kamer is daarom gevoelig voor schimmel en moet speciaal geventileerd worden:

De beste ruimtes om de was te drogen zijn meestal de woonkamer of een warme stookruimte.

Fout 2: te weinig luchten

Een lading vers gewassen wasgoed bevat veel water: tussen de twee en vier liter. Als je de natte was ophangt in een gesloten ruimte, stijgt de luchtvochtigheid met ongeveer 30 procent. Deze vochtigheid kan condenseren op de muren van de kamer en leiden tot schimmelvorming. Daarom moet je vaak ventileren en de luchtvochtigheid in de gaten houden; 40 tot 60 procent is optimaal. Een hygrometer is hierbij behulpzaam.

Als je de was binnenshuis droogt, kun je in de zomer bij milde temperaturen continu ventileren, maar in de winter moet je elk uur ventileren om de vochtige lucht te verruilen voor droge lucht. Zet daarvoor de verwarming lager en zet het raam ongeveer tien minuten helemaal open.

Fout 3: verkeerde plaats om kleren te drogen

Het is belangrijk de was op te hangen met voldoende tussenruimte, zodat de lucht goed kan circuleren. Plaats het kledingrek niet direct tegen de muur of voor een kast. Je kunt ook individuele voorwerpen aan hangers hangen om te drogen.

Fout 4: Verkeerde instelling van de wasmachine

Goed gesponnen wasgoed droogt sneller dan nat wasgoed. Draai daarom het wasgoed in de machine op een zo hoog mogelijk toerental, dan heeft het wasgoed minder restvocht – en droogt het sneller. Je moet echter voorzichtig zijn met delicaat textiel.

Als alternatief kun je het wasgoed goed uitschudden of uitwringen voordat je het ophangt.

Kleren buiten drogen is een goed idee, vooral bij temperaturen onder nul

Als je de mogelijkheid hebt om je was buiten op te hangen, is dat ook in het koude seizoen een goed idee en kan het zelfs bij temperaturen onder nul zonder problemen. Vooral zonnige en droge winterdagen met temperaturen onder nul graden zijn goed om de was buiten te drogen. Als de temperatuur iets boven nul graden is of er is mist, droogt de was minder goed.

Wanneer heeft een wasdroger zin?

De wasdroger is een van de grootste stroomvreters in het huishouden. Maar als je in de winter veel ventileert bij het drogen van de was in je eigen vier muren, moet je dat bij koude buitentemperaturen tegengaan met de verwarming. Hier kan een wasdroger zinvol zijn, legt Stiftung Warentest uit: “Als het droogrek in de verwarmde flat wordt geplaatst, daalt de kamertemperatuur als gevolg van het droogproces, zodat de verwarming harder moet werken. Bovendien moet je vaker ventileren om het vocht uit de kamer te krijgen. Anders is er kans op schimmel. Al met al kost dit zoveel energie dat een moderne wasdroger zuiniger kan zijn.”